Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte?

Potrpíte si na propečené vepřové řízečky? Dopřejte si, brzo si připlatíte. Od příštího roku vepřové podraží kvůli nové evropské směrnici. Na vině je ale prý hlavně naše rostoucí zemědělská nesoběstačnost. Sousedé jí využívají a vepříky nám prodávají čím dál tím dráž. A bude hůř.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 6. 2012 8:57, Mirek

Částečný problém je centrální řízení z Bruselu a vyjednané vstupní podmínky. Ale problém další je ten, že zatím co v Dánsku se na rodinné farmě stará např. o 300 krav, 10konni, 100prasat a jiný drobný chov, 5 člena rodina, a to ještě dětí dojíždí daleko do školy. U nás si zemědělec pořídí pět kravek a už má zaměstnance, deset prasátek a už má zaměstnance, atd. Dostane dotace, které nevyužívá k efektivnosti své práce, ale k pohodlí žití.Zemědělství se stává soutěží, kdo získá více dotaci. To je zle. Zemědělství, jakéhokoliv zaměření, se musí dělat především srdcem. Není to obor pro zlatokopy.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2012 20:53, Kaník

Bolševické zemědělství bylo zdejně neudržitelné. Nechci zvlášť obhajovat, co se v zemdělěství dělo (nbo mnohem více nedělo) po roce 1989, ale to, co udělali komunisti se zemědělstvím v padesátých letech a co dělali dál, to už bylo peklo a rozvrat.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

31. 5. 2012 12:12 | Mob

Mně částečná nesoběstačnost v zemědělství nevadí - není leckdy na úrovni okresu ba ani kraje, no a úroveň státu se mi zase zdá příliš vysoko, příliš "globalizovaná". Za rozumné pokládám to udržování krajiny ve stavu vhodném pro případný začátek produkce - pořád zůstává potenciální možnost reagovat na krizové situace. A samozřejmě jde o to, abychom byli na oplátku v něčem lepší než okolí: něco poptáváme, něco ale nabízíme. Tomu se říká rovnovážný stav.
Jinak soběstačnost se v čase taky vyvíjí a je dynamická. Např. dnes jsme v hovězím soběstační a ve vepřovém ne, ale stačí dva roky a může to být naopak. Taky civilizace s tím dělá divy. Kdysi (a není to zas tak dávno) byla v potravinách soběstačná každá vesnice. Pak přišlo scelování a rozhodnutí "tady JZD bude a tam zase ne" a konec soběstačnosti. Ten pak byl dokonán díky globalizaci, kdy třeba v ČR je pár óbrpivovarů, které zásobují všechny hospody. (Ovšem to se teď třeba dost mění, díky malým pivovarům.)
Za poslední - jestli si někdo vážně myslí, že to může sociálním inženýrstvím řídit lépe než obyčejný volný trh, tak je na hlavu. (Podotýkám, že nemyslím brutálně deformovaný trh EU - všechny ty dotace, peníze za NEPĚSTOVÁNÍ plodin, kvóty a ostatní zhovadilosti už dávno trh zlikvidovaly ve prospěch těch, co mají nejsilnějsí "bruselské strýčky".) To je všechna ta řepka a spo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2012 11:48 | Gabriel Pleska

Dobrý den, mrzí nás to skrytí videa. Napíšeme na ministerstvo, jestli by ho zase nechtělo lidem ukazovat, je to krásný kousek... http://zpravy.ihned.cz/c1-51786630-ministr-zemedelstvi-fuksa-ma-trable-s-cuniky-vazny-videosot-ktery-rozesmeje
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 5. 2012 11:20 | stodgo

bez toho aniž bych článek četl si myslím ,že kdysi sme měly všeho dost a byli jsme soběstační,bylo tu zemědělství,chovali se prasata ,krávy..pak přišla slavná EU a dotace a lepší bylo aby nic nešlo, tak aspon tady v okolí..po vzrostlém obilí,kukuřici,jezdily traktory a diskovali to ,aby stoho nic neměly a mohli brát dotace..postupně to šlo všechno do.... a to beru jen mé okolí..kravíny, prasečáky,slepičárny,cukrovar, sady..všezničené a rozkradené..nedošli sme jen o tyhle věci, ale lidi díky tomu došli o pracovní místa.. a já osobně ikdyž práci mám, hledím spíš po ceně a vzhledu, ale spoustu věcí si odpustím koupit,anebo koupí jen vyjímečně...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2012 10:37 | Roman

Rád bych si pustil ten audiovizuální skvost, ale napíše mi to, že "Video is private" a dál se to se mnou nebaví. Půjde to nějak opravit? Díky
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2012 10:12 | Jindřich

Co to , Ale děte
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zbyněk Frolik

podnikatel, Linet

Kateřina Jirásková

finanční ředitelka PPF

Zbyněk Frolik
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Kateřina Jirásková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services