Překlenovací úvěr od Lišky: drsná změna podmínek! Klienti jako rukojmí?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 18. 5. 2012 | 88 komentářů
„Hledáte spolehlivého partnera pro financování bydlení? Je tu Liška!“ V reklamě nám ale neříkají všechno. A tak pokračování doplníme my: „Je tu Liška… ryšavá, která klidně uprostřed hry lišácky změní pravidla. Slibované výhody šmahem neplatí! Překlenovací úvěr už klienti předčasně nesplatí.“

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 10. 2012 17:24, Petr

CMSS je banda podsitejch gauneru a krivaku!!! Z ,,klienta,, se po podpisu smlouvy stane vazal bez jakychkoliv prav. Menit pravidla behem hry notabene tvrdit, ze je neco takoveho legalni je plivnuti do tvare vsem slusnejm obcanum Ceske republiky. Chteli jsme odejit a byl nam suse predhozen ! papir, ze se vseobecne obchodni podminky v breznu zmenily a tudiz mame smulu. Na muj dotaz, co s tim, me poradce Sindelar odkazal na pany v Praze....ze on nic, on jenom maly pan. Jojo kasirovat provize to by slo, ale zodpovednost nebo nerku-li starost o klienta, to se u nas ti burani nenauci ani za 200 let. Hbite nam ale doporucil dalsi uver....A co vy s tim nasi zakonodarci ?!

+113
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 11. 2013 8:16, Jirka

V podmínkách ČMSS, pokud je klient čte než něco podepisuje, já jsem je četl, proto jsem až tak překvapen nebyl, bylo vždy uvedeno, že věřitel, čili ČMSS, "může umožnit předčasné splacení meziúvěru na základě písemné žáadosti". Proto jsem nikdy nepočítal s tím, že splacení mám automaticky, a proto se nevztekám jak malý kluk, když mu berou hračku. Mám 3 smlouvy, přičemž i v rámci nových podmínek mi ČMSS dovolila meziúvěr splatit, ná základě kupní smlouvy při prodeji mého bytu. Toto u žádné hypotéky mimo fixační období, nebo při sjednání zvláštních podmínek mimořádných splátek není možné! ČMSS se brání úniku klientů k hypotéčním produktům, za současného zachování modelu klasického stavebního spoření a jeho systému úvěrování. Není jejím zájmem omezování a blokování svých klientů při operacích z meziúvěrem v důsledku nevyhnutelných životních změn.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 88 komentářů)

18. 5. 2012 7:51 | Gabriel Pleska

Dobrý den, není tam sice doslovná citace, ale tu informaci byste tam najít měl :) Tím chci říct, že tam je.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2012 7:43

V článku chybí ještě jedna věc: Uvedená informace o tom, že Liška přestana vydávat souhlas ke splacení u žádostí doručených po 29.2.2012, byla předána partnerům AŽ PO tomto datu, aby si klienti nestačili začádat včas. Já sám jsem to prošvihl přesně o týden.
Tož asi tak k serióznosti Lišky podšité.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2012 7:19 | kedarek

Mě by jen zajímalo, zda-li poradce od Partners vysvětlil klientovi skutečné náklady na hypotéku a porovnal to se stavebkem. Partners umí jen vše zrušit a následně uzavřít znovu. Mám s tím osobní zkušenost, kdy mladý člověk v kravatě přišel a všechno máté úplně špatně udělá,e to znovu a přitom bych měl platit více. Děkuji nechci
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2012 7:08 | eu_ochrance

a vy by jste mel byt chranen pred diskuznim forem nebo vam praskne zilka,haha
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2012 7:04 | Damanndys

Dobrý den, uvádím svůj případ. Cílová částka meziúvěru 500000, naspořeno 200000 (tuto částku jsem vložil hned na začátku spoření). Spořím VÍCE JAK DVA ROKY a budu čekat na hodnotící číslo ještě rok (tedy celkem tři roky). Samozřejmě mohu splatit meziúvěr ihned, ale požadují celých 500000 + nějaké sankce (se kterými jsem počítal). Naspořenou částku 200000 mi pak následně vrátí. V jiných stavebních spořitelnách je možné dluh doplatit mimořádnou splátkou (plus nějaká malá sankce), pouze ČMSS jednostranně změnila podmínky a teď doplatit zbývající částku nelze. Dále, je krásné tvrdit, že přidělení řádného úvěru se dá dosáhnout za dva roky. Ale i na to se hodně klientů může nachytat. Jsou splněny JEN DVĚ PODMÍNKY, vložená určitá částka (každá spořitelna má jiné % z cílové částky) a spoření dva roky. Ale čeká se na hodnotící číslo, tři, možná i čtyři roky podle tarifní varianty... Do fáze úvěru nelze přejít ani v případě, že na začátku vložím např. 40% cílové částky a čekám dva roky. Ve skutečnosti se jedná o čekání tří, čtyř let. Vše rozhoduje jen to HODNOTÍCÍ ČÍSLO a tarifní varinata. Abych vše shrnul, u ČMSS chybí přesné podmínky, za jakých je možné splatit meziúvěr, vše se nenápadně ukrývá v nabízených tarifech. Pokud už je uzavřena smlouva, kde byla možnost meziúvěr doplatit, tak přoč to mění?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2012 1:50

Co si budem povídat, většina lidí jsou idioti, pro které je jednoduchost a lenivost životní prioritou. Vůbec je nezajímá, za co utratí statisíce či miliony, radši v hypermarketech hledají ještě levnější žrádlo z ještě nechutnějších náhražek. A to jsou přesně ti, co hned a bez ptaní podepíšou hypoúvěr u Čmss, protože "my jsem přece vždy měli tu Lišku". Počítám, že brzy se do toho zapojí EU, začne idioty před jejich vlastní blbostí chránit, i kdyby to mělo znamenat její konec.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2012 0:51 | TVK

Pěkný článek, ale bohužel o ničem. Chybí mi tam jasně uvedená jedna věc. A to je příslušná formulace ze smluvních podmínek této stavební spořitelny s největším podílem na trhu, která zní:
„Dlužník může před sjednanou dobou splatnosti poskytnutý meziúvěr splatit, a to i částečně, avšak jen s předchozím písemným souhlasem věřitele.“
To, že věřitel v nějakém odbobí tento souhlas dával plošně logicky neznamená, že tomu tak bude navěky, a změna jeho přístupu je z jakéhokoliv důvodu a kdykoliv možná.
"Klient, který před pár lety uzavíral překlenovací úvěr, ho uzavíral s vědomím, že bude moci úvěr kdykoliv doplatit, a to navíc bez sankce či s minimální sankcí" A kde klient toto vědomí vzal, když jím podepsaná smlouva zní úplně jinak? Uvěřil slovům poradce?
Toto téma je velmi podobné diskuzím ohledně snížení státní podpory, kdy od jisté doby stavební spořitelny ve svých podmínkách uváděly ne částku, ale odkaz na "podmínky stanovené platným zákonem" nebo něco podobného. Ale klientům prezentovaly státní podporu tak, jako by u dané smlouvy měla být navěky věků neměnná, v čemž jim nahrála i změna v roce 2004 a rozdílné podmínky pro "staré" a "nové" smlouvy.
A ve chvíli, kdy stát před dvěma lety podporu ořezal, se vůči klientům tvářily, jak je tento stát zlý, když jim bere peníze a prezentovaly to jako zločin a podraz na chudácích lidech, i když moc dobře věděly, jaké pravidla pro státní podporu jsou nastavena a ve svých smlouvách s klienty si to už před více než 10 lety ošetřily.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2012 0:47 | jezevec

myslim že liška běží ještě někam dál než k táboru, ale takové slovo se ve slušné společnosti neříká . . . jak tento článek souvisí s tou konsolidací půjček od cinti bank, který tady celý týden votravuje u všech článků?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 5/5

5

Následující

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Franz

umělec

Ondřej Fryc

podnikatel a investor, zakladatel Mall.cz

Vladimír Franz
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 4 duelů
×
Ondřej Fryc
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services