Raiffeisenbank přes noc přitvrdila pravidla hypoték. Jak zareagují další banky?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 22. 12. 2011 | 67 komentářů
Žádat o hypotéku není med. O to větší je radost, když vám ji banka přiklepne. Minulý týden radost mnoha žadatelů zhořkla. Zaplatili odhadce i rezervační smlouvy za statisíce. Pak banka s okamžitou platností změnila metodiku a slíbené půjčky smetla ze stolu. Co se stane, když se změní pravidla uprostřed hry?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2011 0:47, xls

Ty kecy o prémiových klientech jsou opravdu dobré. Ve skutečnosti s váma RF vymete až jste klient jaký jste. Já tam měl taky hypotéku, soukromé i firemní účty a pak se mě pokusili při konci fixace tak podvést, že jsem to radši všechno u nich rychle zrušil. Když se prostě někdo chová systematicky jako šmejd, tak je to proto, že šmejd je. A nic jinýho se od něj čekat nedá.

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2011 11:19, Re: Hugo

OK, budeme se tedy bavit ve vašem stylu. Takže znovu a pomalu - ani Raiffeisenbank v ČR ani skupina Raiffeisen (ať už RZB nebo RBI) nemá v Řecku ani euro. Prostě lžete...

Zobrazit celé vlákno

-85
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 67 komentářů)

31. 12. 2011 9:52 | ondra

Osobně považuji všechny banky za podobně důvěryhodné jako politiky. Tedy: při jakémkoliv jednání s nimi je třeba maximální opatrnosti a nevěřit jim ani nos mezi očima.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 12. 2011 8:31 | Nerud

obvykle do diskusí nepřispívám,tady ale důrazně varuji klienty raiffeisen bank. Mám s nimi velmi špatnou zkušenost.Banka po neskutečných tahanicích moji stížnost uznala,ale jsem přesvědčen že takto zametají s lidmi cíleně..Sama mě vmanipulovala do výrazně nevýhodnějších a dražších smluv které jsem odmítal podepsat.Většina jejich klientů si to zřejmě nechá líbit. Doporučuji smlouvy číst velmi pečlivě a nevěřit jim.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 12. 2011 7:04 | volby

Poctivá hra a platnost i ústní smlouvy jako záklas slušného obchodu dávno zmizely.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 22:49 | Karel

Jako bývalý klient ebanky jsem po převzetí raiffeisen od nich rychle utekl a jsem rád. S těmito zloději už nikdy nic společného a ani s jejich zuno, kde asi chtějí přemalovat jejich pověst na lepší. Doporučuji všem rychle pryč.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 21:33 | Pavel

Před touto institucí si dejte pořádnej pozor, nebo nejraději tam ani nic nepodepisujte a ušetříte si trable. zachází tak daleko že falšují podpisy a zprávy o provedených pracích, což policie věří bance a nechodí kontrolovat zda je to pravda či ne. Podpisy které jsou odlišné na první pohled a požádáte o soudního grafologa s tím, že si ho zaplatíte, tak Vám tvrdí že se písmo mění několikrát za život. Tím to pro policii končí. No nemíním se rozčilovat, ale ti to z vás budou stahovat kůži za živa.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 21:29 | Lion

Ba, ba, odhady jsou opravdu nutností. Já mám například dva odhady na stejnou nemovitost, jejichž rozdíl je 40%. Ten nižší je, jak jinak, od banky pro účel refinancování HÚ. Je zpracován podle "speciální interní metodiky banky". Cha, cha, odhady jsou věštěním z křišťálové koule, v případě jednání o úvěru ještě značně snížené, aby bylo možno navýšit úroky. Jiná osobní zkušenost. Nechal jsem si zpracovat odhad odhadcem ze seznamu, dodaného bankou. Odhad vyšel výšší než byla kupní cena. Tak se do toho vložil bankovní "supervizor" a od zeleného stolu snížil jejich vlastní odhad. A náhodou přesně na kupní cenu. Odhady pro potřeby bank jsou stejně jako vynucovaná pojištění neschopnosti splácet pouhopouhým nástrojem jak tahat z lidí peníze. Vypovídající hodnota je nulová.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 20:28 | Filip Zajác

Jistě, e jen některé, ale to přece na věci nic nemění. Žijeme v tržní ekonomice a každý si může svobodně vybrat banku, u které o hypotéku zažádá. Ať si tedy vybere tu, která tuto možnost poskytuje.
Situace žadatele se mění velice. Vždyť přeci 50% zkoumání analytika se věnuje "bonitě" klienta a dalších 50% nemovitosti. Pokud tedy klient půjde mnou navrhovanou cestou, vyloučí všechny možnosti zamítnutí z hlediska finanční stránky věci.
V druhém kle řeší banka hlavně rizikovost klientem nabízené zástavy, ale znovu zde může mnoho nebezpečí odhalit hypoteční bankéř ještě před objednáním odhadu. Druhá věc je ta, že mnoho ohadců, a patří mezi ně i ti, se kterými mám tu čest pracovat já, si odhad ve chvíli, kdy jim je po návštěvě jasné, že nemovitost je pro banku neakceptovatelná, si odhad zaplatit nenechá. Ntvrdím samozřejmě, že jsou takoví všichni, ale zase je zde nějaký svobodný výběr.
Věci ohledně úroku jsem neuváděl, protože s tématikou, ktrou probíráme nesouvisí.
Stále jste navíc nenabídl vhodnější řešení, než jaké je doposud. doufám ,že se tu nebudeme přít o to, zda-li banka odhad potřebuje, či nikoliv. Samozřejmě, že potřebuje. Jak to tedy udělat, aby klient nesl menší riziko? Přehodit toto riziko na banku? To se mi nezdá fér...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 20:12 | xf

Jistě, z "určitého úhlu" vše souvisí se vším.
Tedy jen opravím dříve tebou řečené: Banky (jen některé, například Spořka) skutečně schvalují jakýsi úvěrový limit. To ale v žádném případě neznamená nárok na úvěr. Tedy situace žadatele, z hlediska jistototy schválení smlouvy, se tímto ani v nejmenším nemění. Stále platí, že banka posuzuje kvalitu zástavy a smlouvu, a úvěr je tak oprávněna "držiteli příslibu" vždy zamítnout. Tedy stále platí, že náklady na posouzení úvěru nese téměř výhradně klient.
Co se jedině mění, a co jsi neuvedl, že držitel příslibu má jistotu úroku, byť by úvěr čerpal až za rok. (Pokud se úrok nesníží, a klient tak příslib nevyužije.)


Jinak máš opravdu pozoruhodnou "schopnost" odskakovat k stále novým a novým tématům a nedržet se původního. Tedy uctivě děkuji za poučení, že "Nebo by jste ho chtěl zdarma? Nežijeme v době, kdy vše bylo všech, ne? Odhadci jsou OSVČ a nějak se živit musí."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 19:47 | Filip Zajác

Vážený pane inkognito.... vy asi nevíte co chcete a evidentně nemáte zájem vést kvalitní diskusi. Metodika schvalování hypoték je přece to, o co tu z určitého úhlu pohledu jde. mluvíte o odhadu, jak jinak chcete kompletně hypotéku bez odhadu schválit? Odhad je nedílnou součástí hypotečního úvěru. Nebo by jste ho chtěl zdarma? Nežijeme v době, kdy vše bylo všech, ne? Odhadci jsou OSVČ a nějak se živit musí. Odhad na nemovitost se kterou se má v HÚ ručit je potřeba a to nikdo nezmění. analytik potřebuje vědět, jak je nemovitost riziková z hlediska ručení v HÚ a to jinak než z odhadu nevyčte.
A pokud vím, hned ve svém prvním článku jsem se vyjadřoval k celému tématu a to, co jsem doporučoval, bylo nelhat klientům. Kdyby toto mé doporučení používali bankéři RB, nemuseli by dnes mít takové problémy.
A pokud hodláte má slova dále komentovat, pokuste se prosím vyplodit víc než tři smysluplné věty. Diskuse je od toho, aby se pomocí ní lidé někam dopracovali. Má v ní být vidět určitý názorový posun a ten z vašeho posledního článku někdo vydolje jen ztěží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 19:18 | xf

Opět nepochopil, jaké je vlastně téma. Téma není o metodice schvalování hypoték. No to nevadí. Von ten novej marockej sultán bude prej moc hodnej člověk.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 18:50 | Filip Zajác

Samozřejmě, odhad v rozmězí 2 - 10 tis. korun, OSVČ opis z DAP za poslední dva roky. to je myslím vše, co se platí ještě před schválením.
Jestli máte lepší nápad, jak schvalovat hypotéky, aniž b se toto platit muselo, určitě se banky rády přiučí.
Pokud si někdo není jistý tím, zdali hypotéku dostane, doporučuji si nejdříve v bance nechat závazně schválit finance, tím zaplatí maximálně ty opisy 2x 100 korun a to pouze pokud je OSVČ. Banka se v případě schválení zaváže (nejčastěji na 6 měsíců) poskytnout určitý obnos. A klient si už pak jen vybírá nemovitost. Tím se dá hodně peněz z hlediska "bonity" klienta ušetřit hned na počátku. Klient odchází se smlouvou o smlouvě budoucí a a riziko neschválení HÚ dramaticky klesá. Pak už nezbývá než objednat ten odhad.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 17:43 | xf

"upozorňuji, že konečné rozhodnutí je vždy na příslušném analytikovi banky a výsledek se dozvíme až ve chvíli, kdy budeme mít kompletní podklady a žádost bude zpracována"
Mlho! Ale o tom tu celou dobu hovoříme! Ty kompletní podklady jsou v článku zmíněný odhad za 4500 Kč, potvrzení z finančáku atd.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 15:17 | Filip Zajác

dobrý den, možná tu budu praýřovaný, když přiznám, že pracuji u jedné banky jako hypoteční bankéř, ale rád bych jen připoměl, že banka se nikde nezavazuje hypotéku poskytnout a pokud vám nějaký bankéř řekne, že tu hypotéku dostanete, tak vám lže. Já sám nikdy nic takového klientovi neříkám a ihned a začátku jej upozorňuji, že konečné rozhodnutí je vždy na příslušném analytikovi banky a výsledek se dozvíme až ve chvíli, kdy budeme mít kompletní podklady a žádost bude zpracována. Je to jednoduché, člověk se poučí. Již několikrát se mi stalo, že úvěr, který vypadal na 99%, že projde, byl naonec analytikem zamítnut na důvody, které já jako hypoteční bankéř nebyl schopen v počátku odhalit. Myslím, že celá věc by byla o to jednodušší, pokud by bankéři, kteří přímo pracují s klientem, ihned na začátku řekli všechna rizika. Pro mě to má plusy v tom, že klient ihned ví, na čem je a v čem je riziko. Klienti jsou tedy připraveni na vše a v konečném důsledku jsou při schválení velice spokojeni a při zamítnutí jsou si od začátku tohoto rizika vědomi. Pokud to spojím ještě s důkladným vysvětlením toho zamítnutí, nestává se mi, že by klient odcházel a byl na mě naštvaný. Mínus je samozřejmě v tom, že přijdu cce o 30% klientů tím, že jím prostě a jednoduše řeknu a prabdu a odmítnu jim dát neexistující záruky. Takže doporučení? Milí hypoteční bankéři, přestaňte lidem lhát. Bojíte se jen toho, že přijdete o "možná" obchod tím, že lidem přiznáte všechna rizika. Ale o to hůř to pak pro Vás dopadá ve chvíli, kdy si lidi těch rizik nejsou vědomi a nakonec jim to nedopadne. Je to takj prosté, říkejte lidem pravdu a ono to bude fungovat...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 15:11 | bod

Ač klient ještě z eBanky, rychle jsem ob RB prchnul v roce 2008. Je to mnohem lepší způsob, než nadávat a zůstat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 14:56 | RomanCZ

RAIFEISENBANK a.s. ?? No jo, tu znam, obzvlast oddeleni hypotek, jednaji s vama jako se zlodejem ( pobocka Karlovy Vary )........proto nemam tam ani jeden ucet ani zadnou pujcku........oni obcas provadeji nahle zmeny v pravidlech a pak jejich klienti maji problemy ( osobni zkusenost ).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 14:01 | Silvar

Nevím, jestli si to ještě pamatujete, ale zhruba kolem roku 2008 - 2009 již dost podstatně Rajfka změnila pravidla pro vedení účtu. Ona změnila pravidla a já banku. Velmi prosté a věřte i velmi účinné.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 13:19 | Pavel Chudoba

Nejvyšší čas refinancovat hypotéku od RB v jiné bance. Sám mám Americkou hypotéku u RB a je to děs. Platím 150Kč za vedení HÚ a dalších 210 Kč za běžný účet, který využívám pouze pro placení HÚ. A to běžný účet začínal na 70 Kč za měsíc. Nejvíce mě spíš zaráží, že banky i když mají miliardové zisky budou za jejich investiční chyby opět ždímat nás na úrocích. Už roky dávají lidem na úspory mizerné úroky, sami peníze půjčují se slušným ziskem a díky jejich nenažranosti, kdy investovali do Řecka a podobných zemí "prodělají" a nechají si to zaplatit od nás. To, že teď nechají v Řecku půlku kapitálu, který do něj vložili pro ně ve skutečnosti až tak bolestivé není, protože za dobu, kdy Řecko ještě své závazky platilo už od nich velkou část získali zpět a tohle celé je jen divadlo, aby si mohli opět obhájit požírání finančních prostředků svých klientů. Stačí se podívat jaký je hlavní zdroj tuzemských a zahraničních bank. Zde umí manažer akorát navýšit fixní platby, aby dosáhl zvýšení zisku, potažmo své odměny.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 12:55 | Hans

Žádná ústní dohoda o budoucím podpisu úvěrové smlouvy neexistuje. Banka stejné právo smlouvu nepodepsat stejně jako vy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 11:52 | Matěj

Ale existují, zvláště když jsou podmínkou právě pro ten podpis smlouvy. Zřejmě vám nic neříká závaznost ústních dohod, klamavá reklama (info na webu banky, produktové podmínky, podklady s požadavky k uzavření smlouvy - to už je mimochodem něco jako veřejný příslib). Nicméně divím se, že někdo vůbec zkoušel hypotéku od Raifky, jedné z nejdražších a nejméně důvěryhodných bank v Česku - až by se mi chtělo říci, že dobře mu tak, respektive by měl škodu vymáhat od poradců :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 11:12 | Hans

Do podpisu smlouvy žádná nasmlouvaná pravidla neexistují.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Jakub Mahdal

podnikatel, Safetica Technologies

Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jakub Mahdal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services