Kšefty s chudobou. Přímá linka do Šluknova!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 26. 9. 2011 | 26 komentářů
Na Šluknovsku vybuchla časovaná bomba. Tikala dlouho, a politici byli hluší. Migrační kolotoč se točí dál a stejné exploze hrozí dalším regionům. Puma sestává z mnoha součástek, zásadní jsou však dvě: kšeftování s lidskou chudobou a konstrukce jedné ze sociálních dávek – státního příspěvku na bydlení.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2011 11:44, Vláďa

Ptám se, proč se novináři nezajímají o to, kolik lidí ve skutečnosti u nás pracuje a kolik „lemplů“ musí živit..? Přitom je to tak jednoduché. Produktivních lidí snad není ani milion. Tak každý z nás musí živit dalších devět. Když si jdu koupit po celodenní dřině do marketu chleba, něco málo na něj a pití, protože na víc mi nezbude, může mě vzít čert, když vidím u kasy naše nepracující spoluobčany, jak se vesele baví u vozíků narvaných uzenými kýtami, kartony cigaret a dalším pro mě pracujícího „nedostatkovým“ zbožím. Věřte mi, že mám potom opravdu rudo před očima a říkám si, dokud budou tito lidé jezdit s plnými vozíky a já jen s poloprázdným košíkem, tak vím, že si nemohu dělat žádné iluze, protože je něco shnilého ve státě českém. Až to bude naopak a já potáhnu po celodenní dřině ten naplněný vozík a venku bude žebrat vyhublý loudil, tak budu vědět, že vláda kterou jsem volil udělala taková pravidla, aby má práce byla odměněna po zásluze a ti co dělat nechtějí a nebudou se dostanou tam kam si pomohli sami. Ale to je asi dost naivní představa, že? Myslím si, že takových jako jsem já, je 90% národa. Náš „český“ problém je v tom, že o tom neumíme, lépe řečeno NECHCEME, mluvit a nazývat věci pravým jménem. Raději budeme strkat hlavu do písku do té doby než se v něm totálně udusíme. Proto si to pojďme aspoň psát a třeba se nám podaří cestou mailů a dalších vymožeností dnešní doby vyburcovat v nás cestu k řešení, jak z tohoto svinstva ven..!!! Vždyť jde jen o jediné. Zbavit se škůdců tohoto státu. Jak??? Zaměstnat škůdce ve podnicích se státní účastí, státních institucích, sněmovbě a na ministerstvech!! Neppřijde - li urychlené řešení budou lidé opět zvonit klíči pokud nevezmou do rukou vidle a baseballové hole!? Skoro mne děsí zeptat se: „Budou cvakat závěry zbraní?“ Občan je hlavní politickým protagonistou, nikoliv politik. Politici musí mít strach z reakce lidí, pakliže nebudou jednat v jejich prospěch. Ne strach o život, ale o svoji kariéru a čest pokud jim ještě nějaká zůstala.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

26. 9. 2011 11:06 | Matěj

Nálepka knihomola, teoretika v sociální oblasti a spravedlnosti a idealisty mě těší:) Finanční krytí je jednoduché - odborní na sociální ekonomiku již dávno přišli na to, že v podstatě všude platí, že prevence je levnější než hašení vzniklých požárů. Např. v oblasti školství - proč myslíte, že se stát zasazuje o to, aby mladí lidé co nejdéle studovali? Je efektivnější přispět na nově vznikající pracovní místa nebo vyplácet podporu v nezaměstnanosti? Je levnější umístit dítě z chudé rodiny do ústavu nebo pomoci rodině např. sociálním bydlením spolu s podporou sociálních kompetencí rodiny pomocí sociálních pracovníků? Takhle bychom mohli pokračovat do nekonečna. Existuje spousta expertních studií jak dělat skutečně dobrou sociální politiku za méně peněz než prostým přerozdělováním financí. Chce to jen o věcech přemýšlet do hloubky a myslet na důsledky, dopady jednotlivých rozhodnutí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2011 10:42 | eďa

Jste, zdá se, knihomolem a teoretikem v oblasti sociální politiky a spravedlnosti. Nicméně na každou srandu, i tu vaši samozřejmě, musíte někde vzít chechtáky. To, co v dnešním světě rozhoduje jsou činy a tedy bankovky. Jak tedy máte vymyšlené financování soc. pol. a soc. soudržnosti v Českorupsku, ale nechoď te na mě s přerozdělováním toho, co stačí sotva pro vyvolené ? Spíš bych se nebál konstatovat, že tu jen plácáte populistické proklamace, bez fin. krytí. Ani nevíte, jak rád bych se ve vás pletl, páč jste na první i druhý pohled velice čitelný idealista, ovšem s jednou kapsou prázdnou a druhou bez peněz.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2011 10:11 | Matěj

Když sleduji Bílé a Zelené knihy o sociální politice EU, nemám stejný pocit jako Vy Eďo. Zájem z nejvyšších míst o posilování sociální soudržnosti je, a postupně se zájem i o sociální politiku bude nutně prohlubovat i v myslích našich politiků. Protože sociální soudržnost je závislá na sociální solidaritě. Vaši skepsi Vám vzít nemůžu, ale činnost EU a nevládních organizací mě přesvědčuje o tom, že se hluboce mýlíte.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2011 9:57 | eďa

No, větší utopii jsem ještě snad ještě nečetl. Uvědomte si laskavě, že politik není do úřadu volen proto, aby něco změnil - zaváděl soc. politiku, fungoval jako služba lidu, ale proto, aby ho "dodojil" - zkonfiskoval jeho majetky např. zvyšováním daní z nemovitostí až k jejich exekuci - věci ponechal, jak jsou. Vůbec není zájem poskytovat komukoliv soc. službu, když je tu zájem zcela opačný - šeškrtat ji na nulu a důvod psa bít se vždy najde, ať je to opožděná docházka na veřejně prospěšné práce a flákaní se u ní, neomluvená školní absence atd, atd. Vy jste snad musel spadnout z měsíce, anebo se těď probudil po 21 letech ze spánku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2011 9:31 | Matěj

Dlouho jsem nečetl takhle dobrý článek! Sociální napětí u nás vzrůstá, je to nejen pozůstek státního paternalismu do konce osmdesátých let, ale také je to dáno nesmyslnou politikou našeho státu. Bohužel problémem není příliš vstřícná sociální politika našeho státu, kdyby tomu tak bylo, bylo by řešení jednoduché - dávky seškrtat. Problém je však jinde - stát sociální politiku omezuje na vyplácení sociálních dávek. Nemotivuje, s lidmi by měli pracovat sociální pracovníci - ideálně v terénu v přirozeném prostředí sociálně slabých . Dnes jsou sociální byty v podstatě nedostupně, a když jsou, tak v místech, kde není práce ani dobré dopravní spojení do míst, kde pracovní příležitosti jsou. A veřejná služba - lidé mají povinnost ji vykonávat, ale nikdo ani obec ji nemá povinnost poskytovat. Pokud stát nezačne vykonávat opravdovou sociální politiku, včetně aktivní politiky zaměstnanosti, sociální napětí poroste dál a vznikne u nás stovka ghett podobných jak je známe z USA. A to asi nikdo nechceme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 9. 2011 8:52 | Eligio

Tak to vypadá v zemi, kde instituce jen kvétou a lidé bez rozdílů příslušnosti stále více chudnou. A problém s chudobou a nezaměstnaností narůstá a jak ho vláda řeší a nejen na Šluknovsku? Zvedáním ceny spotřebního koše, zvyšováním daní, poplatků s ořezáváním soc. dávek, takže ho jen víc prohlubuje. A negramotní kašparci se na ní obrací o pomoc, no to je úsměvné a dokonale přihlouplé.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Křetínský

podnikatel, EPH a AC Sparta Praha

Pavel Zeman

nejvyšší státní zástupce

Daniel Křetínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Zeman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services