Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 23. 5. 2011 | 221 komentářů
Prodejní argumenty poradců společnosti Ertrag & Sicherheit (v překladu výnos a jistota) jsou... opravdu neotřelé. Méně eufemisticky: klientovi nepokrytě lžou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 12. 2012 22:27, Ondřej Hašek

Autor článku se dotýká problematiky ceny investičních produktů (fondů Franklin Templeton) a tvrdí, že fondy distribuované ES jsou dražší než od Conseq a Atlantik (Partners jsou distributoři Conseq a Atlantik). K tomuto závěru došel porovnáním vstupních poplatků (distributorovi) a ážií (jsou to vstupní poplatky fondu).

Poplatková struktura u Conseq a Atlantik je mnohem složitější, nejenže tam máme vstupní poplatky, ale také poplatky za správu a další poplatky. Je tomu tak proto, že se nejedná jako u ES o přímou investici, ale o polopřímou. Klient posílá peníze společnosti Conseq, nebo Atlantik, a ty to přeposílají na sběrný účet u investiční společnosti. Průběžně si odečítají poplatky z peněz, které vybrali od klientů, ale i z naspořených prostředků. Mohou tak činit, protože majiteli těchto sběrných účtů jsou ony.

Problematika ážia je mnohem složitější. Ážio je vstupní poplatek fondu, který platí každý investor přímo fondu. Nejedná se o poplatek distributorovi. Na druhou stranu je pravda, že ážio fondů zprostředovaných ES je vyšší. Je tomu tak proto, že ES na základě exkluzivní spolupráce s Franklin Templeton se také podílí na řízení investice (poradenstvím a administrativou) a za to jí náleží odměna. Proto část ážia vyplácí společnosti ES.

Takže u ES je to tak, že klient zaplatí vstupní poplatek (poplatek za otevření depozita a poradenství) předem a dál, protože je to přímá investice, kromě poplatků fondu nic neplatí. Mezi poplatky fondu řadíme zmíněné ážio a TER, jehož součástí je i manažerský poplatek.

Aby to nebylo jednoduché, každý fond je rozdělen do podfondů. Poznáme je podle koncovky. ES zprostředkovává podfondy určené pro fyzické osoby (koncovka A acc), které mají lepší podmínky (zhodnocení). Conseq i Atlantik musí využívat podfondy pro korporace, které nemají toto zvýhodnění.

Porovnáme-li celkovou nákladovost investice, vychází nám i přes vyšší vstupní poplatek ES výrazně levnější než zmíněná konkurence (tento rozdíl se v čase prohlubuje).

Cena za službu ale není pro klienta hlavní kritérium, nejdůležitější je výnos, který klient může dosáhnout. A to hlavně záleží na kvalitě poradenství a šíři doprovodných služeb (možností) té které zprostředkovatelské firmy.

+5804
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2013 14:27, Petr Kovář

Dobrý den,
všem potencionálním zájemcům o investování u ES, tedy potažmo JUNG a tedy potažmo Franklin Templeton to DŮRAZNĚ nedoporučuji. Moje osobní zkušenost je strašná.V červenci jsem zaslal celkem nemalou investiční částku, uhradil nemalou částku na poplatcích nenažraných zprostředkovatelů a dnes na pokraji listopadu i přes všemožné urgence nemám přístup ke svým penězům, nevím, co se s penězi děje a slyším jen samé výmluvy a nezájem. Tak takhle se chová ES, JUNF a FT vážení- zaplať a dál už neotravuj! Ruce od těchto společností pryč.

-280
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 221 komentářů)

23. 5. 2011 8:43 | Tluchoř

Dobrý den, děkuji za vysvětlení poplatkové struktury. Píšete, že žádná jiná firma si nenechává platit poplatky 2x. Doslat jsem nabídku od BC na ČP invest a Conseq na pravidelné spoření a u obou případů po mě chtěl poradce také "vstupní" poplatek v řádech desítek tisíc za to, že budu 10 nebo 20 let spořit a to dopředu. Pak se také přiznal, že z mého pravidelného investování mu v následujících letech budou také chodit nějaké malé provize - z čeho je to vypláceno? A znamená to, že přes české banky nebo jiné správce nemusím platit vstupní poplatky fondů (agia)?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 12/12

12

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Bohuslav Sobotka

politik

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Bohuslav Sobotka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services