Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 23. 5. 2011 | 221 komentářů
Prodejní argumenty poradců společnosti Ertrag & Sicherheit (v překladu výnos a jistota) jsou... opravdu neotřelé. Méně eufemisticky: klientovi nepokrytě lžou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 12. 2012 22:27, Ondřej Hašek

Autor článku se dotýká problematiky ceny investičních produktů (fondů Franklin Templeton) a tvrdí, že fondy distribuované ES jsou dražší než od Conseq a Atlantik (Partners jsou distributoři Conseq a Atlantik). K tomuto závěru došel porovnáním vstupních poplatků (distributorovi) a ážií (jsou to vstupní poplatky fondu).

Poplatková struktura u Conseq a Atlantik je mnohem složitější, nejenže tam máme vstupní poplatky, ale také poplatky za správu a další poplatky. Je tomu tak proto, že se nejedná jako u ES o přímou investici, ale o polopřímou. Klient posílá peníze společnosti Conseq, nebo Atlantik, a ty to přeposílají na sběrný účet u investiční společnosti. Průběžně si odečítají poplatky z peněz, které vybrali od klientů, ale i z naspořených prostředků. Mohou tak činit, protože majiteli těchto sběrných účtů jsou ony.

Problematika ážia je mnohem složitější. Ážio je vstupní poplatek fondu, který platí každý investor přímo fondu. Nejedná se o poplatek distributorovi. Na druhou stranu je pravda, že ážio fondů zprostředovaných ES je vyšší. Je tomu tak proto, že ES na základě exkluzivní spolupráce s Franklin Templeton se také podílí na řízení investice (poradenstvím a administrativou) a za to jí náleží odměna. Proto část ážia vyplácí společnosti ES.

Takže u ES je to tak, že klient zaplatí vstupní poplatek (poplatek za otevření depozita a poradenství) předem a dál, protože je to přímá investice, kromě poplatků fondu nic neplatí. Mezi poplatky fondu řadíme zmíněné ážio a TER, jehož součástí je i manažerský poplatek.

Aby to nebylo jednoduché, každý fond je rozdělen do podfondů. Poznáme je podle koncovky. ES zprostředkovává podfondy určené pro fyzické osoby (koncovka A acc), které mají lepší podmínky (zhodnocení). Conseq i Atlantik musí využívat podfondy pro korporace, které nemají toto zvýhodnění.

Porovnáme-li celkovou nákladovost investice, vychází nám i přes vyšší vstupní poplatek ES výrazně levnější než zmíněná konkurence (tento rozdíl se v čase prohlubuje).

Cena za službu ale není pro klienta hlavní kritérium, nejdůležitější je výnos, který klient může dosáhnout. A to hlavně záleží na kvalitě poradenství a šíři doprovodných služeb (možností) té které zprostředkovatelské firmy.

+5804
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2013 14:27, Petr Kovář

Dobrý den,
všem potencionálním zájemcům o investování u ES, tedy potažmo JUNG a tedy potažmo Franklin Templeton to DŮRAZNĚ nedoporučuji. Moje osobní zkušenost je strašná.V červenci jsem zaslal celkem nemalou investiční částku, uhradil nemalou částku na poplatcích nenažraných zprostředkovatelů a dnes na pokraji listopadu i přes všemožné urgence nemám přístup ke svým penězům, nevím, co se s penězi děje a slyším jen samé výmluvy a nezájem. Tak takhle se chová ES, JUNF a FT vážení- zaplať a dál už neotravuj! Ruce od těchto společností pryč.

-280
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 221 komentářů)

25. 5. 2011 11:27

pane poradče, obdivuji vaší trpělivost! připomíná mi to tak trochu boj s větrnými mlýny :) ale i ten se snad dá vyhrát
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2011 11:21 | poradce

Pane "kliente", když už jste "náhodou" narazil na tento článek, tak si ho aspoň přečtěte. Co je ta investice "na přímo" je tam popsáno. Jediný rozdíl je v tom, kdo vám pošle výpis. A výnos za 2 roky jaksi nedokazuje vůbec nic.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2011 11:01 | Jlient ES

Čistě náhodou jsem narazil na tento amatérský článek a musím na to reagovat. Klientem ES jsem víc jak 2 a půl roku a můj čistý roční výnos se pohybuje kolem 15,5% p.a. - čistý roční výnos pro mě. Podnikám defakto od převratu a platil jsem spousty pojištění, stavebních spoření a jiných produktů. Dnes máme 22 let po revoluci, a když jsem se zamyslel, co to komu kdy přineslo tak jsem zjistil, že nikdy nikomu nic!!! Maximálně to mohlo ochránit inflaci, ale to je tak všechno. Vystřídalo se u mě pár rádoby finančních poradců od společností Fincentrum, AWD a Partners. Musím konstatovat, že tito poradci mají jen velice malé znalosti o tom, jak produkty které nabízejí vůbec fungují a realita je taková, že ani jeden z poradců produkty, které nabízel sám neměl uzavřeny. Je to logické, tito poradci nabízejí stovky produktů od spousty institucí a oni ani nechtějí vědět, jak tyto věcí fungují a kolik za to nakonec klient zaplatí. Tento článek je toho důkazem a některé komentáře snad nemohli ani napsat normální lidé.
Je potřeba začít používat obyčejnou logiku. Investice přes Partners vypadá asi takto:
Partners – nemá svoje produkty tak využívá Conseq a Conseq teprve investuje do Franklin Templeton a Investice je na určitou dobu a na tu dobu platím poplatek.
Investice přes ES probíhá asi takto: poradce ES mě zprostředkoval Franklin Templeton napřímo. To znamená, že jsem já a pak je hned FT, to znamená, že za moje pracně vydělané peníze neživím žádné příživníky, kteří jsou mě stejně k ničemu, a nanic je nepotřebuju. Člověk, který se o mě stará je absolutní profesionál ve svém oboru a dokázal mě vydělat za tu krátkou dobu hodně zajímavé peníze.
Nějak nechápu proč vendelín z Partners řeší poplatky u jiné společnosti. Poplatky snad řeší v konečné fázi klienti ne? A ne amatér z Partners. Styl článku je absolutně amatérský a neprofesionální – jestli tam pracují takovíto lidé, tak bych se Partners velkým oblouk vyhnul.
Taková je moje osobní zkušenost a zkušenost i mých dlouholetých přátel, kteří mají část svého majetku investována přes FT. Dnes mám svoje peníze investované po celém světě, nejsem absolutně závislý na žádné české firmě a instituci a defakto nejsem závislý ani na české republice. Mám absolutní kontrolu nad svým kapitálem a poplatek, který jsem na začátku zaplatil, ani zdaleka nevyváží profesionální servis, který mě můj poradce z ES poskytuje.
Tento článek vrhá velice mizerné světlo na společnost Partners a slušné lidi, kteří v Partners pracují.
Jsme dospělí, tak si snad dokážete udělat vlastní názor!!
Jarda
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2011 10:55 | Honza

Pane poradce. Vy jste prostě k neuvěření a dokazujete pouze svou inteligenci!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 9:52 | poradce

Asi myslíte diskuzi pod článkem na investujeme.cz - jo, ta je velmi "poučná"...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 6:55 | chk

hlavni problem je, ze panove z ES neznaji ani elementarni terminologii. z toho pak vyplyvaji jejich preslapy. a ja treba zadnej dealer ani konkurent nejsem. presto na me pusobi trochu komicky jak se zde ohaneji kluci z ES. jeden jejich kolega na konkurencnich servrech jeste operuje vecmi jako depo v zahranici, investovani naprimo bez dalsich nakladu (hehe) a zlatej hreb je, ze muzou investovat i klientovy deti:)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2011 23:00 | poradce

To je pořád dokola:D
Mluvíme o produktu Classic Invest, nákup identických fondů Franklin Templeton jako přes E+S. Poplatky Conseq: vstup + TER fondu + poštovné pár korun za výpisy. Poplatky E+S: vstup + STEJNÝ TER stejného fondu + NAVÍC vstup až 51 TISÍC. MŮŽETE JASNĚ A BEZ VYTÁČEK ŘÍCT, KDE JE V TOMTO PŘÍPADĚ ÚSPORA PRO KLIENTA???
Už jste fakt trapní tím, jak se tu svoji základní lež snažíte schovat pod co největší omáčku:)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 22:40 | Kuky

Zkusme se na to podívat trochu logicky, bez emoci a s otevřenou hlavou. Rozdíl, který je asi základní mezi ES a například Partners je ve způsobu zprostředkování investice. Pro jasnost se pokusím porovnávat stejné konečné produkty, a to např. akciový fond od Franklin Templeton, který umí zprostředkovat obě společnosti. ES otevírá depozit u FT přímo klientovi a chce za to zmíněné 2 poplatky. Partners na to musí použít Conseq nebo CP ... případně jinou společnost, respektive nevím o možnosti otevření depozita kolegy z Partners přímo u FT. A klient je na tom podle vaší interpretace lépe, zaplatí jen vstupní poplatky, tak jako u ES a to je vše, že. A z čeho jsou živy poradci a společnost (CP, Conseq...) - no asi se o ty vstupní poplatky podělí, že. Podle toho, co jsem vyděl, že vyplácí poradcům, může oné společnosti zůstat max. 0,5% z investované částky (zhruba desetina z poplatku) a to maximálně. Při objemu zprostředkovaného kapitálu (v roce 2010 uvádí Conseq zhruba 1,8 miliardy) je to 9 milonů - maximálně. To jsem rád, že se na našem trhu najdou ochotnické společnosti a zajišťují našim občanům investice takřka zdarma. Nebo to možná dotují, protože když se podívám na to, co musely stát ty bilboardy u dálnice, tak na to těch 9 mil nestačí.

Jo leda, že by měli taky manažerský poplatek. To bych pak pochopil, z čeho poradcům vyplácí následné provize. Nebo že by se o svůj manažerský poplatek poděl FT? Asi ne. Ale to přece nevadí, je to jen pár procent, možná ani ne jedno, to se s tou zlodějinou od ES nedá srovnat. Zkuste si to. Spočítejte si poplatek 1% ročně z objemu investice po dobu 30 let.
No a ten kdo umí číst, objeví tyto poplatky jak u Consequ, ČP, tak IKS ...atd. Nic proti, každý za svoji práci chceme zaplatit a ani banka, ani investiční společnost nejsou charity. Nebo si opravdu myslíte, že vstupní poplatky zaplatí celý ten kolotoč kolem investic?
Jo a jen na vysvětlenou, omlouvám se všem nezúčastněným (investorů, lidem mimo poradenskou a zprostředkovatelkou branži). Toto hádání je o ničem. Nedivte se, že kolegové z E S jsou podráždění a tak horlivý v argumentaci, ale představte si kdokoli, že o vás a o vaší 26 let staré firmě někdo otevřeně tvrdí, že jste lháři, zprostředkováváte slušně nejisté produkty nebo nejasně a pomlouvačně mluví o vaší práci. ES již zprostředkovávala investice v době, kdy i pan Tůma tahal kačera po dvoře, tedy v případě, že již byl na světě. O zkušenostech a stáří spol. Jung, DMS ani nemluvím. Ještě že starý pan Jung nečte takovéto pitomosti, chudák by dostal infarkt.
A co by jste vy z ABC, CBA, BAC a podobných společností dělali? Mluví o Vaší práci někdo od nás podobně?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2011 21:58 | Zdeněk Vrána

Ahojte všichni a zejména pak ahoj Jirko Hlavinko, zdraví Tě Zdeňa Vrána, jo a dodávám, že by pan Tůma mohl třeba doložit vklady a pak zejména výběry peněz "spokojených klientů" z produktů doporučovanými jeho mateřskou společností a poté, co si vše důkladně nastuduje (tank, výnosy p.a. konstrukce pojistných produktů apod.) by se mohl pustit do hodnocení něčeho, o čem opravdu zatím není schopen napsat víc, než snůšku pseudofaktů, navíc zcela tendenčně zkreslených a vytržených z kontextu. Ps: vidím to také, jako reakci na odliv klientů ..... (že by někomu začínala být nějaká "firma - nefirma" mimochodem s mnohem delší historií než .......... trnem v oku?)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2011 21:33 | Monzar

Nevím, kdo a co jste, že mě tu urážíte, nemějte strach, já jsem se naučil číst už na základní škole. Navíc nejste ten pravý, kdo by mě o čtení měl poučovat, když Vy sám jste mi neodpověděl, pro kterou firmu pracujete. Zvládnete to v další reakci?A jinak, nelžu, a pokud lžu, tak ne vlastně vinou...ty poplatky u Consequ ve znění, jaké jsem napsal, mi vysvětloval poradce od Partners, což je úsměvné, nemyslíte? Řekl mi, že se pravidelná investice uzavírá na dobu určitou a ta daná procenta z celkového objemu investice za tu dobu jsou zprostředkovatelským poplatkem. Bud´ tedy lžete Vy, nebo on, ale já důkaz z té schůzky nemám, takže nikoho nepomlouvám a nebudu o něm psát pochybné články na internetu, jako to udělal pan Tůma. Je to naprosto neprofesionální a navíc zbabělé. Pokud někdo ví, že nějaký poradce nebo firma pracuje nekvalitně, má to někde ohlásit a zasadit se o to, at´ se daný subjekt už v poradenských službách neukáže. Pokud má pan Tůma důkazy a výpovědi nějakých svědků, proč to neudělal? Člověk s takovým charakterem umí evidentně jen špinit druhé na internetu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 19:56 | chk

panove z ES holt nedokazou pouzit svuj mozek a velmi neobratne papouskujou to co jim vtloukli za hodinovy skoleni. a melou a melou a melou:). holt vsichni jsme hlupaci, jen oni jsou BMW:)))
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2011 18:25 | poradce

Nejde o počet fondů, ale o srovnávání srovnatelného. Ukazatel TANK umožňuje vyjádřit, jaká by byla hypotetická hodnota investice bez ročních poplatků. Srovnávat TANK se vstupními poplatky je tudíž nesmysl, když už tak je třeba skutečně srovnávat TANK s TANKem. V příkladu "A" klient vyhodil z okna 21 tisíc, v příkladu "B" a "C" vyhodil 51 tisíc. Jasně, E+S mu může prodat fondy s nižším TANKem, ale to může KDOKOLIV, A BEZ DVOJITÉHO VSTUPNÍHO POPLATKU. Už se fakt opakuju jako kolovrátek, ale na pány z E+S člověk musí pomalu, aby to pochopili :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 18:09 | Jan

Srovnavat poplatky u jednoho akcioveho fondu viz. pr.1 a u programu Horizont od Conseq, ktery se sklada z nekolika fondu je trocchu ZAVADEJICI. Co vazi vice jedna hruska nebo kosik hrusek ????
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 17:28 | Jan Veselý

Váš příspěvek nemá ani hlavu, ani patu. Chtělo by to více myslet a méně psát. Já osobně opravdu nevidím pro klienta nic výhodného na tom, že zaplatí poplatek navíc.... Poplatek 51.000,- mi žádnou výhodu nepřinese. Ostatní poplatky budou přibližně stejné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 17:19 | poradce

A naučte se číst nebo přestaňte lhát - v ceníku Consequ (https://www.conseq.cz/fund_fe e.asp- adresa funguje bez té mezery) žádný "zprostředkovatelský" poplatek není. Úplata zprostředkovateli je hrazena z uvedeného vstupního poplatku. Klient nese při nákupu fondu přes Conseq Classic Invest pouze tento poplatek (+ následně roční management fee fondů, které je STEJNÉ i při koupit přes E+S, a zanedbatelné administrativní položky typu poplatek za poštovné).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 14:12 | Honza

Opravdu pane Tůmo. Měl by jste sklidnit své Ego, které vám vyrostlo díky penězům o které jste oškubal své klienty za super pojistky a nejlepší investice! Vaše společnost která vzešla z Lidiček,kteří chtěli více jak v dnes konkurenční OVB by Vás za tento článek měli vyřadit ze svých struktur, protože jim děláte ostudu! Jste informovaný o financích asi jako Kočička a Pejsek! S pozdravem a přáním hezkého slunečného dne Honza
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 13:45

Pane, vy podle mého názoru nevíte vůbec nic o tom,jakým způsobem se investuje ve světě! Útočíte tu na společnost,o které ani nic nevíte! Měl by jste více studovat trh,společnosti a v neposlední řadě klidnit své emoce!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 13:44 | Aleš Tůma

Ano? Tak mě poučte.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2011 13:43 | Zdeněk

Pane kolego Tůmo, s vašeho článku "kouká" opravdová neznalost finančních produktů nabízených ES a proto Vám doporučuji, než příště začnete psát nějaký článek, seznamte se blíže a hlavně podrobněji s problematikou, ať pak pouze nepapouškujte slepě zájem Vašeho chlebodárce. Po čase se Vám může stát, že se budete za svá tvrzení stydět. S pozdravem Zdeněk.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2011 11:37 | poradce

Já netvrdím že u kohokoli jiného poplatky neplatí, samozřejmě že platí. Jde o klasický vstupní poplatek (vaše "agio" je jen pokus zamlžit termíny před klientem, který věci nerozumí). Tento poplatek je zcela standardní, a nikdo ho netají. Nikdo ale nedělá to, že si NAVÍC vedle tohoto poplatku účtuje ještě ten jednorázový vstupák až 51 tisíc.
Nikdo netvrdí, že to je nelegální (i když i to je možní, zákonná povinnost je dát klientovi informace o poplatcích s investicí spojených). Bohužel to obelhávat klienta jde i v souladu se zákonem.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Zdeněk Tůma

ekonom a politik

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Tůma
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services