Mají platit řidiči drahých aut větší pokuty?

Tvořivost českých politiků nezná mezí – stačí se podívat na podobu některých chystaných reforem. Do historie se zřejmě chce zapsat i ministr dopravy Vít Bárta. Oprášil totiž svůj nápad, aby řidiči dražších aut platili vyšší pokuty. Chování některých z nich skutečně vzbuzuje obavy, tohle je ale snad trochu moc. Nebo není?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 3. 2011 8:15, Vrták

Tento populistický nápad pošlapává Listinu základních práv a svobod!
Pan Bárta by měl jako poslanec znát Listinu základních práv a svobod.
Záměr trestat lidi podle majetku jednoznačně odporuje této listině. Pro neznalé LZPS a pro populistu Bártu zopakuji: Lidé jsou si rovní v právech. Práva jsou jím zaručená bez ohledu na majetek. Povinnosti lidem mohou být ukládány jen toliko při zachování základních práv. Jeho „převratným“ nápadem trestat lidí podle majetku, dojde jednoznačně k porušení Listiny základních práv a svobod, a to zavedením rozdílu v trestáni lidí podle majetku. Nejedná se teda o nic jiného než jen o populizmus založený na závisti lidí. Z věcí veřejných se stává populistická strana, která svůj program neodvíjí od zájmu o věci veřejné jak deklaruje ve svém názvu, ale od toho jaké body si tím u části veřejnosti nasbírá bez ohledu na právo jednotlivce.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2011 15:58, Pavel F.

Mám v práci na patře 2 různé lidi. První bere 30kKč, druhý má plat cca 65-75 kKč. Přesto na každodenním soužití s oběma v práci je poznat, že pro druhého má každá tisícikoruna větší hodnotu než u prvního a na lehkomyslné utrácení má ten druhý několikrát méně peněz než ten první. A pokud by z těch dvou měl dát někdy 5000 za spropitné, tak by ho dal spíše ten první. Zkuste schválně uhádnout, proč mají peníze větší hodnotu (a má jich méně) pro druhého než pro prvního, když by to mělo být obráceně, ne?

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

24. 3. 2011 9:14 | Ota

Pokud by se důsledně využívaly současné zákonné možnosti, byly by tyto diskuze zcela zbytečné. Namísto prostředků do další zbytečné byrokracie více kontrol dodržování nejdůležitých pravidel silničního provozu /rychlost na dálnici, předjíždění apod./. Domnívám se, že by si i majitelé nadupaných aut rozmysleli jezdit s vidinou odebraného řidičského průkazu rychle a bezohledně a to snad jde.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2011 8:15 | Vrták

Tento populistický nápad pošlapává Listinu základních práv a svobod! Pan Bárta by měl jako poslanec znát Listinu základních práv a svobod. Záměr trestat lidi podle majetku jednoznačně odporuje této listině. Pro neznalé LZPS a pro populistu Bártu zopakuji: Lidé jsou si rovní v právech. Práva jsou jím zaručená bez ohledu na majetek. Povinnosti lidem mohou být ukládány jen toliko při zachování základních práv. Jeho „převratným“ nápadem trestat lidí podle majetku, dojde jednoznačně k porušení Listiny základních práv a svobod, a to zavedením rozdílu v trestáni lidí podle majetku. Nejedná se teda o nic jiného než jen o populizmus založený na závisti lidí. Z věcí veřejných se stává populistická strana, která svůj program neodvíjí od zájmu o věci veřejné jak deklaruje ve svém názvu, ale od toho jaké body si tím u části veřejnosti nasbírá bez ohledu na právo jednotlivce.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2011 8:14 | www.pricingidiot.com

Vztah ridic vs. stat neni zalozen na dobrovolnosti a nema tedy smysl ho hodnotit dle trznich principu. Pokuta je forma trestu za poruseni pravidel a ma ji smysl hodnotit pouze ze tri hledisek: 1)Je v rozporu se zakonem? V tomhle ohledu, netusim v jakem rozporu se zakonem ("prava vsech ridicu")navrhovana struktura je. Zastupce redakce penize.cz, by to mel vysvetlit. 2)Je nastavena ve vysi, ktera odpovida spolecenske nebezpecnosti precinu podobnych prestupku. I tady nevidim problem. 3)Je ekonomicky obhajitelna (vyberu vice, nez mne mam naklady na proces) Tady muze byt problem, kombinace nekolika kriterii, proces znacne prodrazi.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2011 7:58 | Pavel

Je zjevné, že u výchovný efekt pokuty závisí na tom, do jaké míry viník úbytek financí pocítí. Ano, jsou zde skupiny lidí, pro které je tisícovka malichernost, na druhé straně pro někoho je tisícovka desetina měsíčního příjmu. Takže se nabízí popisovaný způsob diferenciace pokut. JENOMŽE - jsme v česku. Je zde snad někdo, kdo si myslí, že daňové přiznání odráží skutečný stav příjmů a výdajů? Jak bude vypadat pokuta řidiče, který řídí mercedes manželky, dcery, tchýně, dědečka apod? V historicky nedávné době se popisoval rozvod pana Vítka, který byl při rozvodovém stání nemajetný, dnes se o něm píše jako o miliardáři - tak jak to vlastně je? Jsme prostě v česku. Ano, máte pravdu, ani já řešení nevidím. Takže nejspíš zůstane u tradičního českého modelu - relativně na to zase doplatí ti dole.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2011 7:53 | eďa

Ano mají platit a budou platit více, jako u majetkových daní - z tržní ceny pozemků a staveb. A finance po krizi od P. Kohouta mi neposílejte je to jen teorie bez větších životních zkušeností. Praxe bude dost odlišná, blíže ke konspiračním teoriím.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2011 5:51 | hm

Dle mého samotný princip pokuty je nesprávný. Soudy, úřady by měly udělovat pouze povinné/ nucenné práce. Např. přemístit 20tun písku z bodu A do bodu B a to pouze s kolečkem a lopatou. Ať je člověk bohatý nebo chudý je to pro něj trest stejný. V USA to tak mají a myslím že zejména pro mladé je to mnohem potupnější trest :D.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2011 3:38 | jezevec

pokud už diverzifikace pokut, pak by mi připadalo spravedlivější procentem z příjmu než cenou auta. cena auta má několik slabin: 1) kdo jí stanoví? bude ke každé pokutě soudní znalec odhadovat cenu auta? 2) ten kdo investuje všechny své peníze do bydlení a jezdí ve 105-ce, a na přechodu pro chodce pojede 60 a zabije dítě - bude platit menší pokutu, než frajer co si za stejné peníze koupí R8 a bydlí u rodičů, a na prázdné dálnici pojede 200? 3) když bude studentík řídit tátuv veyron, bude v podstatě nepokutovatelný?
obsah motoru je ještě větší pitomost: takže opět bude majitel výkonově slabší felicie 1,9D platit větší pokutu, než majitel stejné felicie 1,3i?
ostatně, děsí mne, že nikdo neskrývá, že návrh zákona má sloužit jen k šikaně řidičů, co jedou rychle. nikoli nepřiměřeně, ale nepředpisově rychle. přitom na prázné suché dálnici za dobré viditelnosti je rychlost 200 stejně bezpečná i přiměřená, jako 80 v polích na výjezdu z obce. kontrolní otázka: kde cajti obvykle měří?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Zámečník

ekonom

Meda Mládková

sběratelka umění a podnikatelka

Miroslav Zámečník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Meda Mládková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services