Registr dlužníků: černý puntík na několik let

Kdo se ocitl v některém z českých seznamů dlužníků, může se rozloučit s některými službami, které by si bez záznamu mohl bez problémů koupit. Dostat se do registru přitom není složité. Vymazání naopak trvá několik let.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2007 0:50, jezevec

pokud nejste dve lesby tak s vasim vzdelanim (dovozenym dle vasi cestiny) si radsi nepucujte ani tužku

Zobrazit celé vlákno

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 6. 2007 10:02, Mayha

Cha, cha, cha, ochrana osobních údajů v obchodním styku... S takovou stížností si ve VZP mohli podložit stůl. ;o))))

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 73 komentářů)

13. 6. 2007 10:20 | Sikin

Jóóó, vítejne v progresivní bance s názvem Česká spořitelna, ty dotazy na úvěr tam fakt jsou bez toho aniž by byla podepsána jakákoliv žádost, řešil sem to s klientem před týdnem, když sem mu vyřizoval docela velký úvěr a po dotazu do registru tam vyběhla žádost od České spořitelny.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 6. 2007 10:02 | Mayha

Cha, cha, cha, ochrana osobních údajů v obchodním styku... S takovou stížností si ve VZP mohli podložit stůl. ;o))))
-34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 6. 2007 9:58 | Sikin

Nemáte zač, čím víc lidí a hlavně firem o tom bude vědět tím líp. Já sám tam lustruji občas obchodního partnera, a pokud ho tam najdu, tak nedostane službu dokud nezaplatí :), otázka je jak dlouho to tam vydrží. Když jsem jednomu řekl že dluží na VZP cca. 460.000, tak se začal ohánět protiprávním jednáním ( ochrana osobních údajů) a vyhrožoval stížností na VZP :((, Když mě kamarád dal link na tento seznam, tak sem se málem v první moment převrátil a mrákoty na mě jdou pokaždé když to otevřu. Jak psal někdo níž, je to neskutečný bordel. Ať to dají klidně soukromé firmě na vymáhačku za 20 % vybrané částky a budou spokojení všichni.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 6. 2007 9:14 | cyrilek

NO lidi to teda čumím, ono furt že není peněz ve VZP, a součet těch dluhů nad 1 mega dělá nějakých cvičných 4 milý jardy 192 mio???? No gde to sme???? Hrůůůůza, to se pak dělají schodky 10 milijard co? Nikdo nechce platit ani za to "blbé zdravotní"???? A těch firem, sem se v tom horku opotil podruhé :o)
-20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 6. 2007 7:47 | Jarmila

Jiná zkušenost s rejstříky: V době, kdy byla ČS kupována od Erste, zadali si Erste výzkum pomocí tzv. Mystery shoppingu, t.j. do nejrůznějších poboček chodili fiktivní zákazníci, kteří se přesně podle zadání informovali na produkty, zakládali produkty, rušili produkty a přitom zaznamenávali znalosti a chování zaměstnanců. Aby to Mystery shoppeři neměli tak jednoduché, pracovníci banky věděli, že jsou kontrolováni, ale nevěděli kým a za odhaleného Mystery shoppera (dále jen MS) měli zvláštní odměny. Pracovala jsem jako MS a my zas měli odměny za to, že jsme se nenechali odhalit. Pracovali jsme přesně podle zadání z Erste a na zadáních bylo vidět, že Erste nemá ani potuchy o nějaké interní firemní síti, neví, jaké informace a kudy běhají, natož aby sledovali nějaké rejstříky. Např. jsme dostali za úkol založit si na pobočce účet a vložit na něj určenou sumu. No jo, ale v jednom týdnu a na čtyřech pobočkách. Na čtvrté pobočce se mně už ptali, proč si zakládám u ČS čtvrtý účet, když už u nich mám tři. Totéž při dotazu na úvěr: měla jsem se zeptat na podmínky úvěru, který si chci jako vzít. Zase v jednom týdnu čtyři pobočky, zase jiné. Při dotazu jsme neměli dát rodné číslo nebo jen v krajním případě. Bez zadání RČ to ale nešlo, takže jsem ho s klidným svědomím uvedla. Tentokrát se mně už na druhé pobočce ptali, proč mi ten úvěr nedali na té první, když už jsem se tam byla ptát. A perlička na závěr: v registru dlužníků jsou evidovány i dotazy na možnost úvěru, i když se posléze rozhodnete si ho z nějakého důvodu nevzít. Pokud se zeptáte v jedné bance, ví druhá, že jste se ptali u konkurence. Já s tím měla potíže za dva roky po výše uvedeném výzkumu, když jsem si šla zažádat o úvěr ze stavebního spoření. Pak jsem musela vysvětlovat, že jsem se tehdy jen ptala a že to bylo v rámci výzkumu. I tak se na mně dívali jako na podezřelé individuum.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2007 16:42

Olda ahoj zkušenosti s registrem. Dostal jsem se tam mojí blbostí ale jenom tím,že jsem povolený kontokorent 5 000 Kč koncem roku nezaplatil a znovu si jej neotevřel. Banka se chovala jak mrtvý brouk a nedala nic vědět že jsem porušil nějaké podmínky a kontokorent jsem samozřejmě čerpal dál, na to nic neříkali protože jsem ho normálně splácel tak to oni potřebují.Ještě před tím než vznikl registr tak mně banka sama nabízela peníze a po vzniku registru KÓNEC. Považuji toto jednání z jejich strany za neseriozní konkrétně Česká spořitelna.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2007 15:12 | Roman

Ještě jednou díky za info, seznamy jsem důkladně proběhnul, je docela možné, že se mi budou hodit v budoucnu při práci :-)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2007 14:59 | Roman

Díky za info, to jsem netušil, že i u nás něco podobného existuje. Ta částka od není až tak od věci, uveřejňovat někoho kvůli nedoplatku pár korun není moc podstatné. Spíš jde o ty větší částky, protože jak už jsem řekl, už ten fakt, že někdo dluží státu třeba x milionů naznačuje, že jeho platební morálka není velká a že do podobné situace se ta osoba může dostat i vůči Vám. Pokud by takové registry existovaly, byly veřejně přístupné a naučili by se je podnikatelé patřičně využívat, určitě by to byl krok ke zlepšení platební morálky. (Máme nového odběratele? Mrkneme se na něj do registru - jéje, dluží 800 000 Kč na DPH 100 000 na dani z příjmu a jako bonus ještě třeba na silniční dani. Hmm, to nevypadá na solidního partnera, dodáme mu zboží až po uhrazení 100 % zálohy.) Nejde jenom o to, že člověk dluží, může třeba dlužit státu a dodavatelům ne, ale taky se může stát, že díky dluhům mu bude odstavený účet, zabavený majetek, dostane se tak do v době uzavření obchodu nečekané platební neschopnosti, která bude mít dopad i na vás - peníze Vám nedojdou, protože účet je odstavený, no a zboží už mezitím změnilo vlastnické právo, takže nedostanete zpátky ani to. Jak jsem už řekl, náš právní řád je zcela ve prospěch viníků (prakticky ve všem) a v neprospěch obětí (jakéhokoliv druhu). Zlepšení v nedohlednu.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2007 13:37 | Sikin

Bohužel, tady to má pouze VZP, a to ještě až od 0,3 mil.
http://www.vz p.cz/cms/internet/cz/ Platci/Dluznici/
D lužníci
Seznam plátců, jejichž celkový zveřejnitelný dluh na pojistném na zdravotní pojištění a penále činil k 30. dubnu 2007 částku vyšší než 0,3 mil. Kč.
Veškeré změny, které nastaly po uvedeném datu, budou zohledněny při příští aktualizaci.
Dluh na pojistném (tabulky v Excelu):
nad 1 000 000 Kč 500 000 Kč až 1 000 000 Kč 300 000 Kč až 500 000 Kč
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2007 12:48 | Roman

Já na registrech dlužníků nevidím nic špatného - platební morálka v ČR všeobecně není moc dobrá. Problém spíš spatřuju v tom, že registrů je několik (mám pocit, že tři), a není v něm zase tak moc firem, když nepočítám banky a mobilní operátory. Na Slovensku měli před lety jednu vychytávku - slovenská daňová správa na svých stránkách uveřejnila seznam daňových dlužníků - včetně jejich adres, výši nedoplatků a za které daně to bylo. Mám pocit, že ale naposledy ty údaje byly z roku 2004, pak jim to nejspíš nějaký úřad na ochranu osobních údajů zatrhnul. Nechápu, proč jsou podle právního řádu vždycky "hájení" ti, co jej porušují a ne ti, kteří byli poškozeni. Ten slovenský daňový registr měl tu výhodu, že když jste chtěl, mohl jste se podívat, jestli Váš nový obchodní partner nedluží nějakou zajímavou částku na daních. Pokud ano, tak to nejspíš znamená, že jeho platební morálka je nevalná a hrozí, že když mu dodáte zboží bez předem zaplacené zálohy, nebudete mít ani zboží, ani peníze. U nás nic takového není. Máte tři registry, do kterých nahlíží jejich členové. V tomhle si myslím, že byli Slováci mnohem dál, než my.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2007 9:23 | Eric

Registr je jen dalším krokem k novodobému otrokářství. Umím si představit registr zájmového sdružení radnic a venerologů, kde budou vedeny záznamy o hříšnících s pohlavní chorobou (byť i odléčenou). V případě záznamu bude výsledkem zákaz sňatku. Například!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2007 8:41 | Sikin

Registr je jistě dobrá věc, ale jen když funguje jak má. BRKI a výmaz po 4 letech ? , pche, zaplacená půjčka u spořky 5 let a ejhle to překvapení při vyřizování hypotéky, když mě schvalovatel volá, že jsem jim zatajil splátku úvěru. Ten cirkus na pobočce spořitelny si zapamatují hodně dlouho :))). Jo a to jsem ještě zapomněl na GE Money, od které jsem tam měl dluh 38.-Kč, fakt síla, dodneška ani nevím za co to bylo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2007 6:33 | Důchodce

Považuji registr dlužníků za dobrou věc. Špatné je, že pokud chci zjistit, zda SOLUS o mne eviduje nějaké údaje, od koho jsou a zda jsou pravdivé, musím o to sám požádat a zaplatit za tuto informaci. SOLUS ani firma, která informace o mne vložila, mi to sami od sebe neřeknou. A to je vše schválené zákonem, že Velcí bratři mohou o mně shromažďovat informace, aniž by mi to řekli. Konkrétně pokud nějaká členská firma SOLUSu vloží do registru smyšlené údaje o nějaké osobě, ta osoba se to dozví, až když jí jiná členská firma SOLUSu odmítne poskytnout službu, třeba za několik let. Pak ta osoba musí požádat SOLUS o výpis, zjistí lži, které tam o ní jsou a začne martyrium vyvracení těchto lží. I když ty lži vyvrátí, zůstanou v registru další 3 roky. V našem státě zcela reálná situace, která je založena na presumpci viny. "Cože, on tvrdí, že je v registru neprávem? To je pěkný ptáček! Vždyť je dokonce i v našem registru!" Myslím, že by každý klient měl dostat jednou za rok výpis z registru zdarma poštou. Kredit SOLUSu by tím jen vzrostl a předešlo by se výše zmíněné situaci a negativnímu nahlížení lidí na Velkého bratra - tedy registr SOLUS.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Senta Čermáková

manažerka

Jan Mládek

politik

Senta Čermáková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services