Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

Tisíce lidí v evidencích úřadů práce rozhodně neznamenají, že se snadno hledají zaměstnanci pro nové firmy. Právě příchod investorů a stavba jejich továren jsou přitom nejčastějšími argumenty pro vypočítávání úspěchů drtivé většiny českých politiků. Jenomže nalákání investora a zařízení investičních pobídek je jedna věc. Obsazení všech nových míst kvalitními lidmi, je věc docela jiná. Českým nezaměstnaným chybí vzdělání a chuť pracovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2007 17:55

parlament ne, ale senát, tam je dědků a stařenek přebytečných habaděj.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 5. 2007 17:19, alebi

Stále se dávají obrovské finance na různé rekvalifikace, přitom většina zúčastnělých již předem ví, že stejně tuto práci dělat nechce, nebo nebude, jen to využívají ke zvýšení podpory v nezaměstnanosti. Nebylo by lepší, postarat se radši o to, aby ten kdo pracuje dostával pořádnou výplatu? Protože např. minimální mzda není dost silná motivace. Ale bohužel, když není jiná práce, tak ten, komu se příčí zůstat doma na sociálních dávkách vezmi i práci za pár korun. Ale jaký je to život? Po zaplacení inkasa mi zůstanou asi tři tisíce, to je vážně jen na přežití. A neustálý strach , abych neonemocněla, abych nepotřebovala služby zubaře, obavy z neustálého zdražování. Ať se naši zákonodárci postarají o to, aby pracující člověk měl slušnou mzdu a nebude problém s obsazováním volných míst.

-30
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 66 komentářů)

4. 4. 2007 10:23 | Karel, rollex@seznam.cz

V TPCA jsem se zůčastnil 2x výběrového řízení. Poprvé na střední management - účast 3 denní - neuspěl jsem, protože někdo se údajně spletl v zařazení. Podruhé na dělnické místo - vyplnil jsem požadované testy (stejné jako poprvé) - vůbec jsem nepostoupil do dalšího kola. Hlavně se zajímali, zda skutečně chci dojíždět až z Přerova nebo se skutečně přestěhovat. Ve škodě MB mi personalista ani nedal tiskopisy k kékaři, protože sá rozhodl, že bych práci nezvládl (kvůli věku). Jinde se mnou jednali až potud, kdy jsem odesílal formuláře bez data narození, potom konec.Mám středoškolské vzdělání s maturitou, základy francouzštiny, oprávnění na VZV (sám jsem si platil) chci pracovat, ale jsem věkem neperspektivní.Kdyby pracovníci ÚP po skončení náboru provedli kontrolu dotazníků, zjistili by, jak mizivé % zájemců je starších 50 -ti let. A sami by mohli iniciovat řízení pro diskriminaci kvůli věku. Takové zkušenosti mám ze všech firem.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2007 10:06 | Pavel

OK, firma v Praze, obor IT, průměrný plat 60 000, za získání nového zaměstnance bonus 40 000, a přesto ne a ne je sehnat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2007 9:43 | Pája 2

Ten článek je zase jen nářkem nad tím, jak zahraniční firmy nemohou sehnat pracanty, zatímco všude jsou mraky nezaměstnaných - povalečů, žíjících naplno z přemrštěných soc. dávek. Dokonce i v diskusi už tady někdo pláče nad zoufalou situací u nich v továrně...blá, blá, blá...
Aby bylo možno tyhle bláboly podrobně spočítat, musíme vědět, kolik jsou ty přehnaně velké soc. dávky a hlavně KOLIK NABÍZÍ TY PLAČÍCÍ FIRMY těmto zaměstnancům na pozice, kam nemohou sehnat lidi! Ta rovnice zase není tak složitá. Pouze doplníme ještě ubytování, dopravu a i té plačící firmě - tomu jejich nechápavému personalistovi vyjde, jak by toto místo měli zaplatit.
Samozřejmě, že to tihle lidé vědí, ale musí nějak zdůvodnit púolitikům, od kterých vzali pobídky, proč zaměstnávají bulhary a další přistěhovalce, pro něž má výše zmíněná rovnice jasný výsledek!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2007 9:42

Taky by me zajimalo vice informaci. Pokud to sem nechcete davat cele (coz necham na vas), mozna by stacil kraj a +- vyse toho solidniho platu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2007 8:36 | ja

Muzete byt, prosim, konkretnejsi? Jaky obor, kde firma sidli a co zhruba je schopna takovym lidem nabidnout a za jakou praci? Predem dekuji za odpoved.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2007 8:19 | Petr

V principu souhlasím s článkem. Pracuji v zahraniční firmě a trvale máme plnou nástěnku nabídek nových pracovních míst. Ta nástěnka je kvůli tomu, aby i zaměstnanci kontaktovali své známé, aby se přihlásili do konkurzů. Odměny za získání nového zaměstnance na některé posty jsou v desetitisících.
Ovšem schopní lidé nejsou. Je pravda, že máme nadprůměrné požadavky (absolutní základ: VŠ technického směru + dobrá angličtina), ale platy jsou také velmi solidní. Nezdráháme se ani absolventů VŠ, ale to bývá často tragedie. Buď bývají dobří v technice, ale pak anglicky znají asi tak 5 slov (i když měli na VŠ několik semestrů a dnes mohou snadno během studií vycestovat), nebo jim angličtina jde, ale technicky to jsou kopyta.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Radovan Vítek

podnikatel, CPI Group

Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radovan Vítek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services