Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání se nelze divit, nejedná o zvýšení zanedbatelné: rodičovský příspěvek by se od 1. 1. 2007 měl více než zdvojnásobit. Zákon je sice vyhlášen ve Sbírce zákonů, přesto je ale oprávněné se ptát, zda k tomuto zvýšení skutečně dojde.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2006 12:39, INFO

ANO DOJDE, UŽ JE TO JISTÉ

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2006 17:23, Mora

Pohádka - rodičovský příspěvek je aktuální pro ty lidi kterých se týká, např. manželé a 2leté dítě.
1. - On vydělá 10 000,-celkem a legálně a ona dostane 3696,- plus asi 420,- přídavky plus asi 500,- soc.příplatek plus asi 450,- příspěvek na bydlení = asi 15 000,- a nějaké drobné.. no ani ne 16 000,- (plus, minus,) není to úplně přesně. Splácejí hypotéku okolo 6 500,- plus nějaké to inkaso...(protože 6 500,- za pronájem cizího je moc) částku ať si každý odečte sám, s čísly se dají dělat zázraky ! vzpomeňte na státní rozpočet.
2. - Vezměme 2 důchodce po cca 7 500,- to je asi 15 000,- ( asi se to moc nemění podle kraje taky plus minus, třeba 14 500,-) kteří mají uvedenou částku jen pro sebe - necestují do práce jako výše uvedený otec dítěte, ale pouze autobusem, který je zdarma, nakoupit do supermarketu.. Každý rok a každá vláda jim valorizuje důchod průměrně o 300-600,- kč a ví že si tak zase polepší - jsou to "jistí voliči" a bude jich víc a víc...
Vraťme se k případu rodičů s dítětem. Ona na mateřské dovolené, může si přivydělat neomezeně, ale dítě nemůže dát do školky celodenně a celoměsíčně, rodiče ani babičky u nich nebydlí...a peníze na chůvu na hlídání by taky v práci nevydělala - takže je doma s dítětem. On dojíždí do práce (ne do zaměstnání, to je rozdíl) do pražské firmy, která podniká u nich na stř. Moravě, ale platy už nedává pražské, jenom moravské, protože dobře ví jak to na Moravě chodí, kolik se platí, a kolik se dá vydělat, že zaměstnanec „nemá kam zdrhnout“ a že oné rodině doplatí rozdíl do 1,6x násobku živ. minima Správa soc. zabezbečení ....
A tak ta rodina čeká na navýšení rodičovského příspěvku od 1.ledna 2007 (ono zvednutí je vyšší než to co doplácí sociálka..) a sleduje v médiích jak se poslanci dohadují, potom se „najednou“ shodnou, vláda pořád není (ani to nikomu ale neschází, ono to jede i bez nich).
A je konec pohádky, a to ještě nedošlo na problémy soužití s našimi "sociálně slabšími spoluobčany" jak se teď moderně říká v televizi cikánům, i když jejich předkové by se za ně dnes asi styděly stejně jako já.
Ptáte se že ta pohádka není z naší milované zemičky? Že je to nový díl Pána prstenů? Ale ne. Je to z reality, možná ne tak dost pražské, ale z té naší moravské ano.

Jak se zpívá v jedné písničce :
"...Když stáhneš z háku uzený, svět nádhernej se zdá,
tvůj ráj je rájem na zemi, Morava je kouzelná..."

-354
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 263 komentářů)

17. 10. 2006 7:22 | Pavel

Pokud vím, odklad platnosti tohoto zákona navrhovala jako první ČSSD při sestavování rozpočtu na příští rok, a ODS ji v tom určitě bránit nebude. Takže o schválení odkladu ve sněmovně bych si nedělal starosti. Těch 30 dnů je maximální doba na projednání, klidně to můžou projednat i dřív. A schůze se dá svolat i mimořádně. Takže při dobré vůli všech stran se to dá projednat za měsíc včetně vydání ve sbírce zákonů. A dobrou vůli lze očekávat, protože všichni už vědí, že státní rozpočet je průšvih a že se s tím něco udělat musí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 6:56 | Rodič

Paní Řezníčková, v honbě za novinářskou senzací zbytečně strašíte rodiče, zvažuji zda na Vás podám trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy. Jak sama píšete, zákon vyšel ve Sbírce zákonů a jeho platnost je od 1.1.2007. S tím rozhádaná sněmovna, senát a prezident ve 2,5 měsících do konce roku těžko něco udělají, prostě vzhledem k délce legislativních procesů nelze žádnou změnu stihnout (každý ze tří zúčastněných má ze zákona na projednání návrhu změny 30 dní, jsou již stanoveny termíny schůzí, atd.) a vzhledem k rozložení sil ve sněmovně si nedovedu představit jak by ODS pro snížení rodičovského příspěvku našla 101 hlasů, když je nenašla ani pro podporu vlastní vlády. Tedy pro rok 2007 mohou být rodiče v klidu. Co bude potom, záleží hodně na termínu konání předčasných voleb, o jejichž vypsání nyní řada stran ve usiluje. Myslím, že i Vy uznáte, že před těmito volbami (červen 2007??) lze asi sotva čekat snižování rodičovského příspěvku :-)) Jeho výrazné snížení na současnou výši lze očekávat pouze v případě jednoznačného vítězství modrých ptáků ódésáků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2006 6:52

Nevím kam páni ekonomové chodí na svoje čísla ale když zvýším "sociálkám a nefakčenkám" mateřskou tak přece nedostanou zase tolik na jinejch dávkách a rodinám kde je jeden zaměstnán (ten. platí daně) tak tam to může pomoc a stát to nebude stát tolik kolik ekonomové tvrdí. Bohužel na tom zůstanou bídně i svobodné matky
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 14/14

14

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Renáta Kadlecová

ředitelka Fondu pojištění vkladů

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Renáta Kadlecová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
David Eder
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services