Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

Za jakých podmínek mají letos matky či otcové nárok na rodičovský příspěvek? Kolik peněz mohou nově získat? Jak si lze na rodičovské přivydělávat? Jak je to s možností získat rodičovský příspěvek při současné výplatě mateřské za měsíc narození dítěte? Co se aktuálně v této oblasti změnilo?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2006 21:56, Henrietta

Vážený pane Jezevec, prý všechno prožerem a ještě chcema po státu. Za mojí desetiletou praxi jsem nemocenskou pobírala cca 3m. A to nešlo již dojíždět z Brna do Prahy s bříškem a dávky z úřadu práce jsem neměla tu čest niky pobírat. Ještě dodám, že vesměs veškeré léky co se týká dítěte hradíte. A to slýchám debaty důchodců jak si srovnávají co všechno jim bylo předepsáno a uhrazeno zdravotní pojišťovnou tak nelení a jdou si to nechat napsat taky. Přece Máňa nebu mít něco víc než Já.))) Šetřit by se mělo asi někde jinde než na rodičovském příspěvku.Další věc jaký bude můj důchod je ve hvězdách , ale z nynějšího platu si moc nepřilepším. Asi Váš příjem je o něčem jiném.

Zobrazit celé vlákno

+97
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2007 23:57

Milá paní podnikatelko s váženým panem podníkatelem!
Váš názor nás velice zaujal. Větší blábol zakomplexované bezdětné vorkoholičky jsme ještě nikdy neslyšely a velmi nás pobavil! Už jen to, že u vás jsou místo matek "běhny" a místo dětí "haranti" nás dorazilo! Vy jste určitě inteligentka s převratnými názory, ale buhudík, že vás není moc, jen v politice jich sedí dost! My obyčejní lidi, co každý den makáme rukama, nohama a z vydřené almužny zaplatíme sotva nájem a něco málo do huby, je názor, jako ten váš ,absurdní a nemyslíme si, že si člověk jako vy, muže dovolit kritizovat NÁS. Jestli máte nutkání svoje ubohý názory ventilovat, tak je hodte na papír a strčte pod polštář a neurážejte nás svýma ubohostma! Na to že jsme matky, porodily jsme děti a staráme se o ně s láskou (i když to v tomto státě není lehké) jsme na to velmi HRDÉ!
A nakonec našeho názoru bysme Vám doporučili: NEPOŘIZUJTE SI NIKDY DĚTI, BYLY BY U VÁS CHUDAČCI!!!!! s pozdravem MATKY

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

22. 2. 2006 15:42

Jezevce ohledne volby a vasi/moji veci a toho ze i presto ze rodic na materske dostava penize jinych danovych poplatniku ackoli nepracuje - z pohledu statu se na dite divejte jako na investici do budoucna - potencialni danovy poplatnik, ktereho bude drit cca 40 let a jenz statu vydela setsakra vic nez tech usmolenych 3.5 tisice mesicne po dobu 4 let.
+72
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 2. 2006 15:10 | Milan

Je zajimavé jak pohotově mocnáři utáhli kohoutek od zdroje při nedokonalém stanovení nároku o rodičovský příspěvek a jedná se pouze o jeden měsíc. Hle jak to jde někdy rychle, zvlášť když se jedná o nás, pěšáky. Určitě těch pár narozených dětí nezruinuje státní pokladnu tak jako opravy za silnice od kamiónů. Je zajímavé, že už na přechodu nevybírají mýtné alespoň ručně? Nedávné snížení poslaneckých platů také poslanci nestihli, zvýšení však už ano! Ta košile je přece jen bližší než kabát. Snad aby poslanci sami měli děti, aby je začalo zajímat jak to v praxi vypadá a pak se teprve snad dočkáme....Za ty“motivační příplatky“ by snad mohli ti naši HOSPODÁŘI na něco příjít....
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 2. 2006 13:56 | jezevec

Zkuste to zvážit z druhé strany. Dostáváte peníze daňových poplatníků, přestože nepracujete. Mít dítě je vaše volba a vaše věc - přesto dostáváte peníze a úlevy. Pokud v produktivním věku všechno prožerete a utratíte a nezbyde vám nic na stáří - stejně dostanete důchod. Já počítám s tím, že SVOJE děti a SVOJÍ penzi si budu muset zajistit SÁM - mimo to jsem rád za každou kačku, kterou mi stát na dítě nebo na penzi dá nebo ušetří - a rozhodně to není samozřejmost. S odvedenýma daněma a pojistným to jinak nesouvisí - to si neplatíte sobě, to plaíte jiným - v okažiku platby ty pachy zasyčí v tunelu bezedných potřeb a nemáte "za to" nárok na nic.
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 2. 2006 11:43 | Ivana

opravdu nevím,jak by důchodce vyžil s částkou,kterou pobírám za rodičovskou "dovolenou",která je určena pro mne-matku (dítěti pak náleží pouze přídavek na dítě=asi 500Kč).Myslí si snad důchodce,že pro nemocné dítě se léky neplatí?Při každé návštěvě ordinace a následném vyzvednutím léků zaplatí rodič částku přibližně 200,-Kč téměř vždy.A manžel?.....pracuje od rána do noci,aby mne a naše dvě děti uživil. Až bude starý a nemocný,nebudou už o něj děti stát,pokud se jim nevěnuje dokud jsou malé. Je potom snad někomu divné,že klesá porodnost??
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2006 22:17

Opravdu souhlasím. Při obdržení rodičovského příspěvku Vám kladou na srdce, pouze na potřeby týkající se péče o dítě. No a co mamča? S platem co má manžel jako zástupce vedoucího v obchodě celkem pod průměrem ( platy další věc ))) máme co dělat. A to mimčo mám ve 30 letech a celou dobu jsem přispívala z platu na sociální. Další věc návrat do zaměstnání. Máte malé dítě to se nám nehodí atd.. Ještě k důchodcům. svůj důchod mají jistý a co mi 30cátníci nás budou asi střílet, protože kdo by nás živil, když nejsou malé děti.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 16:04 | Jarmila

Díky za odpověď, já to měla jen z doslechu, tak jsem se chtěla zeptat.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 15:06 | Ludmila Řezníčková

Jarmilo, tak tady vás uvedu z omylu, toto skutečně nejde. Zákon o státní sociální podpoře upravuje "zákaz" pobírání rodičovského příspěvku, pokud jeden z rodičů pobírá peněžitou pomoc v mateřství (to je to, co říkáte mateřská dovolená) - až na onen sporný první měsíc po narození dítěte. Dokonce toto rodiče prohlašují i v žádosti, že druhý rodič tuto dávku nepobírá. Pokud by to zatajili, budou muset nejen finance vrátit, ale může to být až trestný čin podporu (vědomé vylákání dávek). Takže nikomu nedoporučuji se vaším postupem řídit.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 13:53 | Jarmila

Hodím tu do placu jeden zajímavý názor, jak brát souběžně rodičovský příspěvek i mateřskou dovolenou. Upozorňuje, že je to řešení "po česku": matka porodí a dostane mateřskou dovolenou. Tu bere pouze matka. Co však v tomto Kocourkově brání otci, aby se na úřadě přihlásil o rodičovský příspěvek? Zhola nic. Může si neomezeně přivydělávat a dítko za dobu jeho pracovní činnosti má také kdo hlídat (matka, která je stejně s dalším dítkem na mateřské dovolené). Dobrý návod pro jisté vrstvy obyvatel, nemyslíte?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2006 11:27 | jajarm

Souhlasím s výše uvedeným názorem. Ale co se týče důchodů, také to není žádný zázrak. Není to sice na umřití ale na vyskakování také ne.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2006 9:17 | Jan Sladký řečený Kozačka

můj názor je jednoznačný : snížit všem důchodcům důchody tak jako rodičům pečujícím o malé děti tak, aby byly jen jako "sociální dávka, která má důchodci zajistit náklady na stravu a ostatní životní potřeby" :-) to byste koukali, kdo by letos vyhrál volby... takže se ani mladejm nedivím, že na tenhle stát kašlou a k volbám nechoděj... kdybych se chtěl dát na politiku, založím stranu Mládí a neklidní ....
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Šourek

mediátor a podnikatel, Corrupt Tour

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Petr Šourek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services