Výpočet životního minima 2024
Rozšířená verze kalkulačky
Další kalkulačky
Interaktivní grafiky
Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank
Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla
Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Ilona Klímová
podnikatelka, Aspius
Libuše Šmuclerová
ředitelka Ringier Axel Springer
0,00 %
z 2 duelů
0,00 %
z 3 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Jak české firmy investují do veřejně prospěšné činnosti
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
29. 12. 2005 22:51, jezevec
Ano tomu rozumíte dobře. Jednak ŘLP je jedinou státní firmou ze seznamu dvaceti soukromých TOP FILANTROPů - a jinak existuje zákon, že firmy (dokonce i státní) mohou darovat dar v jisté výši z obratu, jinak ty peníze zaplatí zbůhdarma na daních.
A pokud si položíte otázku, oč je horší stovka poslaná dětskému domovu přímo nějakou (třeba i státní) firmou, než stovka tamtéž poslaná přes státní rozpočet - zřejmě dojdete ke stejným premisám, jako strejda jezevec. Stát ty peníze často pošle na stejný účel - neb i stát podporuje charitu, a i soukromé firmy podporují altruistické akce.
A co namítnete proti těm ostatním firmám ze seznamu? Že dávají své vlastní soukromé peníze nějakých chudákům dětem nebo nadacím, které by bez jejich pomoci nechal stát pochcípat? I kdyby skrz nějakou nadaci pomohli jednomu jedinému dítěti, na které se stát vykašlal, ať si přitom zapózuje kdo chce a jak chce. V našem daňovém systému je to jeho jediná odměna.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Další příspěvky v diskuzi (celkem 17 komentářů)
2. 1. 2006 14:30 | Jarmila
2. 1. 2006 14:13 | jezevec
2. 1. 2006 11:44 | Jarmila
Bohužel v našich dětských domovech je bez rodičů zhruba každé 50. dítě, ostatní děti rodiče mají. Jak to, že stát nedovede zajistit, aby se o děti starali? K čemu máme sociální pracovnice? K sezení v kanceláři? Pokud se rodiče starat nechtějí, pak by se měl stát postarat, aby se staral někdo jiný, ale rodiče aby tu péči zaplatili. Ono nasekat haldu dětí a hodit je na krk státu dovede každý, ale zodpovědně děti vychovat, aby z nich něco bylo, to už je horší, stojí to čas a hromadu peněz a práce. Takže v rámci jakési charity máme živit děti, zatímco rodiče si dál vesele šu**kají za bukem? O tom charita není. Zkuste si zjistit, kolik peněz skutečně potřebným dojde. Já to odhaduju na nějakých 5 % z poskytnutého, ostatní se jaksi vypaří cestou. Pokud sledujete akce kolem charit, tak je to hlavně reklama a se skutečnou charitou to má společného jen málo.
2. 1. 2006 10:25 | jezevec
2. 1. 2006 9:29 | Jarmila
31. 12. 2005 20:58 | Jirka
K té odvážné otázce, kdo to vlastně platí: Dar chápu jako čin, kdy se někdo vzdá části svého majetku ve prospěch jiného - a to nezištně. Pokud firma podporuje charitativní akce s cílem zlepšit svojí image, nejde o nezištnou pomoc, ale v podstatě o formu reklamy, která má své místo v rozpočtu firmy na straně nákladů. Omezí-li firma tuto reklamu, pravděpodobně tím ztratí část spotřebitelské důvěry. Musí tedy s takovými výdaji počítat předem. Minimální cena výrobků a služeb firmy musí tedy zahrnovat mimo materiálových, energetických a mzdových nákladů i podíl na charitativní dary. Pod tuto cenu již nelze jít, jinak by se firma musela vzdát plánovaného rozvoje, obnovy, snížit předpokládané dividendy nebo výdaje na reklamu včetně darů. Nepředpokládám, že by některá firma např. odložila modernizaci výrobní linky, protože se jí zželelo zdravotně postižených nebo ohrožených dětí. Proto si myslím, že ty dary platí spotřebitelé, stejně jako ostatní výdajové složky. Zákazník si tedy platí za to, že se mu firma více líbí, protože dává dary na charitu. A to mi na tom trochu vadí. Jinak jsem samozřejmě raději, když firmy sponzorují dobročinné projekty, než aby ty peníze odevzdávali jako daně politikům, kteří je zneužijí k uplácení voličů.
31. 12. 2005 10:58 | jezevec
31. 12. 2005 10:56 | jezevec
Kontrolní otázky: a) Co zaplatili zákazníci v tom druhém případě jinak nebo navíc? b) Dostali akcionáři ve druhém případě ze zisku firmy stejně nebo méně peněz? c) Jaký je v tom vydělaném milionu rozdíl pro akcionáře z hlediska deklarace finanční síly firmy?
30. 12. 2005 16:00 | Tennessee Williams
30. 12. 2005 11:30 | Jirka
Z pohledu akcionáře může být taková firma zajímavá právě proto, že schopnost poskytovat dary signalizuje do jisté míry finanční sílu a stabilitu firmy. A ta je pro investora cennější, než o zlomek procenta vyšší vykázaný zisk. Akciovky mají navíc jisté informační povinnosti vůči akcionářům, takže i takovéto dary by měly zveřejňovat zcela samozřejmě.
29. 12. 2005 22:51 | jezevec
29. 12. 2005 22:13 | Sysel
29. 12. 2005 21:39 | jezevec
29. 12. 2005 13:34 | Sysel
29. 12. 2005 12:05 | Jirka
Řešil jsem se svým zákazníkem takový problém. Přijal ZTP zaměstnance. Já jsem pro něho dělal na zakázku nějaké pomůcky, aby mohl být zapojen do pracovního procesu. Zákazník po mně chtěl, abych na ty práce vystavil fakturu s textem, který mu nadiktoval Úřad práce, aby na to dostal příspěvek na vytvoření prac. podmínek pro ZTP zaměstnance. Mně ten text připadal hloupý, tak jsem to napsal mírně jinak. A byl jsem nucen fakturu přepsat, jinak by žádný příspěvek můj klient nedostal. Protože mne takováto ukázka nesmyslné byrokracie pokaždé nadzdvihne, byl jsem v pokušení stornovat tu platbu a věnovat tu práci klientovi zdarma. Základ daně bych si v tom případě ovšem snížil pouze o nerealizovaný zisk z té zakázky. Jako dar to uplatnit nemohu. Jelikož je ta částka pro mne dost citelná, raději jsem se skřípěním zubů přepsal tu fakturu. Nač potřebujeme úředníky, kteří se nenamáhají ověřit, nač byly použity peníze ze státního rozpočtu a schovávají se za slovíčka na faktuře? Papír snese všechno. Není pak divu, že sociální výdaje ruinují rozpočet, když stát rozdává každému, kdo na papír napíše nadiktovanou ptákovinu. To je skutečně ohromná zásluha. Zatímco ta skutečná se bez blbosti na papíře neuznává.:o)
29. 12. 2005 10:21 | Dáša
29. 12. 2005 0:45 | jezevec
Dokud je legální, aby firma, která reinvestuje veškerý zisk, neplatila daně žádné - potom mají firmy vždycky daleko větší motivaci utrácet za auta, techniku a vybavení kanceláře, školení zaměstnanců, a podobné investice které mají přímý efekt na funkcionalitu firmy, ne-li na všelijaké švindlagentury - než snižovat daňový základ filantropií. Dar by měl být odečitatelný z DANÍ, nikoliv jen z daňového základu. A jeho výše by neměla být jen symbolická.