Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte

Vládní ekonomové USA sledují přes rychle rostoucí ceny nemovitostí, ropy či zlata téměř výhradně ceny spotřebního zboží, a zůstávají klidní. Nebezpečí znehodnocení úspor se přitom v Americe stává stále reálnější. V minulosti to vedlo k radikalizaci společnosti v řadě zemí, např. i k nástupu Hitlera k moci, připomíná Robert Kiyosaki. A vyzývá k investování.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2006 13:09, Hanka

Dobrýden,jsem ráda že nejsem sama, komu pan Kiyosaki zamotal hlavu ale potřebovala bych poradit. Jsem 35letá mladšího vzhledu, navenek drobná křehká, chladnější a trochu nepřístupně působící, uvnitř nepoddajná a svéhlavá.Vzhledem k tomu, že člověk působí na své klienty už prvním dojmem,zäjímalo by mne v jakém oboru podnikání si mne dovedete představit.Podotýkám, že nejsem dravá a dynamická osobnost ale dokážu se nadchnout a kromě vidiy peněz musím vidět SKUTEČNÝ smysl své činnosti. Prosím poraďte.Hanka

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 9. 2006 15:39

Dobry den chci se s ostatnimi podelit take o muj nazor na knihy R.K.Je mi 28 let a s knihami R.K.jsem se setkal asi pred rokem v U.K.kde jiz asi 2.5 roku ziji.Verim vetsine veci co pise v jeho knihach.Jen ale sdilim s ostatnimi nazor ze se na to jde lepe v USA a podobnych rozvinutych ekonomikach nezatizenych byrokracii v podobe jako je u nas.Na druhou stranu pokud si clovek veri tak myslim ze jde dosahnout snad cehokoli.V jedne z knih jsem cetl ze to nejmensi co by clovek mel v zivote dosahnout je mit malou firmu daleko dulezitejsi je pomahat druhym v jakekoli podobe(motivace,zvyseni sebevedomi)Mam to stesti ze znam cloveka ktery prednasi na seminarich o obchodu,akiich,nemovitostech pro tisice lidi a to osobne.Verte ze rozhovor s lidmi jako je on muze zmenit vas zivot behem nekolika dni.Je to opravdu jen o tom byt 100%odhodlany neco dokazat.pred 15mesici jsem pracoval v kuchyni u mcDonalds temer s nulovou anglictinou nyni mam malou stavebni firmu tady v anglii a beru to porad jako zacatek,je skoda ze spousta lidi se jakoby zasekne a nehnou se dal cely svuj zivot.Dekuji za precteni a preji spousta inspirace pro vas zivot.Rytir

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 112 komentářů)

4. 11. 2005 11:05 | Jirka

Ano. Čím méně vydám za zboží, tím více mohu investovat.
Proto nekupuji každý laciný šunt, kterých jsou všude tuny, ale hledám příležitosti, jak za rozumnou cenu nakoupit kvalitu. Nezdráhám se tedy koupit kvalitní kalhoty, sako nebo bundu v second handu. Když je ten kousek v dobrém stavu (poutko nebo knoflík si přišiju), proč by mi vadila lidová cena? Ale nové boty za 199,- jsem koupil poprvé a naposled. Vozí je k nám pravidelně do kulturáku. Nejen že tam musí člověk chodit často, aby "chytil" svoji velikost, ale jaké boty se dají vyrobit za takovou cenu? Bačkory budiž. Polobotky se mi po týdnu nošení rozpadly ve švech. Až na ty díry vypadaly jako nové, když letěly do popelnice. Jen tkaničky jsem z nich použil. Před 6 lety jsem koupil ve výprodeji (likvidace prodejny neboť jakýsi Vietnamec nabídl majiteli větší nájemné) zimní polobotky, které mám dodnes. Za pouhých 400,-Kč. Neváhal bych za ně dát i 2000,-Kč, pokud bych je někde ještě objevil. Matka taky pátrá po výhodné koupi. Koupila si prostěradla, která podruhé už ani nechtěla dát do pračky. Řídký hadřík, po mírném zavrtění spáče nepoužitelný. Bylo to zrovna po povodních, kdy jsem byl na výpomoc v jedné české textilce. Přivezl jsem si jako výslužku odstřižek úpletu s drobnými vadami po najíždění stroje, který jsem plánoval využít na čištění auta. Jak myslíte, že slouží? Dodám jen, že dodnes. Ta textilka ovšem mocně propouští, protože asijská konkurence je zkrátka o polovinu levnější.
Hodně lidí si plete výhodný nákup s laciným nákupem. Nejen, že vyhazuje peníze do komína, ale ještě se tak připravuje o zaměstnání. A úplně mě odrovná, když si někdo po koupi laciného šmejdu řekne: "To jsem pěkně ušetřil. To si ještě můžu koupit tohle!" A Nguyen si mne radostí své chladem zkřehlé ruce. Učme se tedy určovat správnou cenu. Při investování se nám to bude náramně hodit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 10:22 | Michal Kára

Kyosakiho jsem cetl take. Byt s univerzalnosti jeho myslenek nim uplne nesouhlasim (je IMHO lepsi zit 40 let "prumerne", nez se 30 let omezovat, investovat a 10 let zit jako kral. A to neuvazuji moznost bankrotu.)
Ale z uhlu pohledu ktery prezentujete to uz o neco vetsi smysl dava.
(Jeste mne napadl jeden pohled: To je hrozne, vsichni kupuji zubni pastu za $.30 ve Wallmartu a ne za $3 od AmWay. Jak se pak ma jeden stat diamantem. :-) )
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 10:22

Tohle investování a typ myšlení není pro každého. 95 procent lidí bude vždy dřít na těch zbylých 5 procent. Pokud jste z Brna a okolí a jste ochotni něco udělat pro svou budoucí finanční nezávislost, napište. Mám kontakty jak na finanční poradce (nemyslím tím ZFP, OVB apod. - ikdyž u těch lze začít, i málo je lepší než nic, obyčejným lidem tato forma poradenství plně postačuje), tak i mohu zprostředkovat kontakt s lidmi, kteří patří mezi těch 5 procent, na první pohled nejsou bohatí, ale peníze pracují za ně. Přál bych to každému, ale jak ukazují mé zkušenosti, jen málo lidí to dokáže pochopit a otevřít oči. Nepomáhejme těm, kteří o to nestojí, je to zbytečné. Vrána k vráně sedá.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2005 9:32 | Rusomil

V. I. Lenin: Opakovat, opakovat, opakovat :-)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 9:23 | Lap.

Jak znám Kiyosakiho, tak právě v jeho knihách je motivem sdělení: "odložte spotřebu, investujte, kupujte spotřební zboží až vám investice něco vydělají". V podstatě to je myslím si i smyslem tohoto textu. V USA jde samozřejmě o to, že si člověk nekoupí třeba Porsche, ale nějakou levnější značku auta, tak aby se nezadlužil "nad míru". Možná to, pochopitelně "v menším", začíná být aktuální i u nás.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 9:13 | Michal Kára

Clanek je dost zmateny. Jednak micha dohromady setreni na spotrebnim zbozi a investovani penez - to jsou prece dve zcela odlisne veci. American muze kupovat levne dovozove zbozi a pritom investovat. Ty dve veci se spis podporuji - cim mene penez clovek vyda za zbozi, tim vice muze investovat.
Stejne tak odstavec o tom, jak ekonomove "mylne" sleduji CPI pri urcovani inflace si odporuje s dalsim, kde pise, ze stoupl o 2% diky rope.
Fakt, ze kdyz ma zeme deficit zahranicniho obchodu, tak jeji mena slabne je naprosto trivialni pouckou makrokonomie...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2005 8:57 | Pavel Zachrdla

Myslím, že jsem totéž (téměř totéž), četl od stejného autora na FinExpert.cz již 28.10. Že by "opakování matka moudrosti" :-) ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2005 15:16 | Michal

V tvém příspěvku je mnoho pravdy. Ano, je třeba se na dobré investování, dle Roberta, odborně připravit. K tomu jsou potřebné i znalosti finančního trhu. Proto vřele doporučujií se nechat nalanařit od nějaké slušné (myslím na vysoké odborné úrovni) finanční společnosti a nechat se dobře proškolit. Mnohdy je to i zadarmo. Dokonce bych nevylučoval ani OVB. ZFP jsou šejdíři a chtějí platit za nic, od těch pryč. Kdysi tady byl o tomto zajímavý článek, ale už jej nemohu najít. Tam psal autor o tom, že ¨je třeba nejen znalosti ekonomické a finanční, ale i další. Například legislativní, realitní......
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 13:38 | Jarmila

"Učme se tedy určovat správnou cenu. Při investování se nám to bude náramně hodit." Ale jak?? Taky mám botky od Nguyena. Za oněch 199,-. Slouží druhou sezónu a jsou jako nové. Zato botasky z kamenného krámu za 1.200,- letěly do popelnice, pardon, do reklamace už za 14 dní nošení. Ač "značkové", zlomily se vejpůl (nikoli podrážka, ale kožený vršek. Botky s neohybatelnou podrážkou odmítám i ve značkové prodejně a před vyzkoušením botu ohýbám. Pokud se neohne, nechci) a někde na cestě domů ještě zapomněly podrážku. Nesla jsem je tedy reklamovat ve více dílech. Prodavačka je štítivě vzala dvěma prsty a překvapeně se dotázala "Vy jste v nich chodila?" Nevím, co se s bot(as)kami jinak dělá, někdo si je asi dává do vitríny, já v nich chodím, to jsem asi nenormální a patřím k doktoru Chocholouškovi. Dva měsíce je prodejce kdesi reklamoval a pokoušel se opravovat a poté mi s povzdechem vyplatil na ruku peníz, za který jsem obratem ruky zakoupila další botky od Nguyena. Když už si na botky namatlám značku a prodávám za drahý peníz, tak musím mít botky kvalitní. Jak jsem tak poznala, Nguyen má botky s kvalitou odpovídající ceně. Nechci zázraky, ale botky by snad měly vydržet více než 14 dnů. Pokud ne, zlatý Nguyen a jeho zboží! Ano, klidně si koupím kvalitní a hlavně český výrobek, ale my máme bohužel u některých výrobků kvalitu nižší než u těch Vietnamců. Pak se ale nemůžeme divit, že to ani Vietnamci do prodeje pro nízkou kvalitu neberou. Netýká se to zdaleka jen bot a textilu. Náš opravář kancelářských strojů říká, že před 10 lety vzal nerozbalenou krabici kopírky Canon a vezl ji k zákazníkovi. Dneska si to nedovolí, protože kopírky musí vyzkoušet a 80 % z nich ještě seřídit na dílně, aby si u zákazníka nezkazil jméno. Hádejte, kde jsou dneska vyráběny značkové kopírky Canon? Evropa a Amerika to nejsou. PS: jakákoli shoda s koly zn. Ukrajina blahé paměti a šroubováním šroubu do dírky kladivem je čistě náhodná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 12:59 | mamaci

Bohužel tento typ lidí, kteří "výhodně" nakupují, je bez práce právě často díky svému "chytrému chování". Navíc si umí jen stěžovat a vysvětlit si nic nenechají. Lepší pro ně je hodit vinu za vsechno na nekoho jineho, oni jsou jen oběti (samozřejmě až na vyjímky).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 12:44 | Mitáček

Došlo v podstatě k tomu, že jsem původní text poslal oběma redakcim a po jeho vydání na jedne stránce jsem jej u Penize.cz zapomněl stornovat. Omlouvám se tímto čtenářům i redakci Penize.cz.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2005 11:35 | Fredy

Autor zapomněl na nejdůležitější motto většiny knih od Kiyosaki.
"Nejlepší investice je taková, kterou vám zaplatí někdo jiný".
V USA je toto běžné u střední a vyšší vrstvy. Tohle jsem pochopil před více jak deseti lety a snažím se tím řídit. Kdo ví o co se jedná, tak zapomene na dohady o tom, zda kupoval levnější, či dražší zboží. V tom to opravdu není. Hlavní rozdíl je v pojmech - spořit či investovat. Ten kdo spoří, neinvestuje. Když investovat, tak za co? Kiyosaki na to dává odpověď. Doporučuji k přečtení.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 6/6

6

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jana Bobošíková

politička

Michal Jirák

podnikatel, Miton

Jana Bobošíková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michal Jirák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services