Pojišťovny se nebudou moci ptát na pohlaví

Nová směrnice EU zakazuje při pojištění standardně používat pohlaví pro rozlišení klientů. Statistiky ovšem jasně ukazují, že z hlediska rizikovosti jsou mezi ženami a muži významné rozdíly. Směrnice uplatnění principů spravedlnosti nezajistí a bude bohužel znamenat především zdražování.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2005 0:00, Toleda

Jo, jo... Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb... Tak nějak nás to učili na škole? Že by Lenin vítězil nikoliv z Moskvy ale z Bruselu? Tomu říkám geniální obkličující manévr... Kdo by ho tam byl čekal, že? :-)))
Je bezesporu pravdou, že je spousta dalších kritérií mimo pohlaví a věk, které ve statistickém porovnání mohou vést k rozčlenění na různé "pojistné skupiny". Jejich hlavní problém je ovšem jeden - zpravidla se obtížně kvantifikují a často i zjišťují. Opravdu nerad bych hned po pojišťovákovi navštěvoval patologa... ;-) Pokud by se vzalo za určující nějaké jiné v článku uvedené kritérium, to znamenalo značnou nejistotu pro všechny zůčastněné strany. Uvedete do dotazníku konzumaci cca 0,32679 litru červeného vína týdně a při pojistné události pojišťovna zjistí, že jste byl o pár setin nad nebo pod. A hned jsme u výluk, protože vyšší spotřeba je špatná na játra a nižší na srdce, protože dostáváte málo antioxidantů... A naopak, každý v pojišťovně bude za nekuřáka a hned za rohem sfoukne balíček na ex... A kdo to zaplatí? Pojišťovna určitě ne... Výhradně ti ňoumové, co na sebe prásknou všechno. Jedině že by pojišťovny nasazovaly na klienty své agenty? :-))) Pokud se nějaký parametr nadá přesně kvantifikovat, je pro matematické modely vlastně zbytečný....

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2005 9:30, Jarmila

Jenže i u důchodů je výrazná diskriminace podle pohlaví. S dřívějším odchodem do důchodu jsou zvýhodněny pouze ženy. Co když je ale muž vdovec, znovu se neožení a vychová děti sám? Pak je diskriminován tím, že je muž, takže sice vychoval děti, ale do důchodu odchází podle tabulek pro muže. A to nemluvím o tom, že nemusel sehnat lépe placenou práci, protože musel vyzvedávat děti že školky apod. Zákon s takovou to situací absolutně nepočítá, podle zákona mohou mít úlevu výhradně ženy. Vůči mužům je tady zákon dosti tvrdý.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

19. 5. 2005 11:44 | Jarmila

A kde se mohu rozdíly v sazbách dozvědět? Pokud jsem se dívala do tabulek u pojišťováka, tak tam nic takového nebylo. Je ta informace tajná? Můžete mi na příkladu sdělit, jaký je např. rozdíl u kuřáka, 40 let-20 cigaret denně a nekuřáka nebo i jiné údaje? Díky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 11:29 | Petr Šafránek

Děkuji, tato informace se z článku vytratila, proto jsem byl poněkud zmatený....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 9:11 | Josef Lukášek

Paní Jarmilo,
Kouření, alkohol, nadváha a zdravotní stav je samozřejmě promítnuto do sazeb a je možné se s pojišťovnou domluvit, že pokud některý z rizikových faktorů pominul, může být sazba snížena. Neznamená to ale, že pokud přestanu kouřit, hned mám nárok na snížení sazby, ale podle medicínských výzkumů je možné k tomuto přispoupit až někde po 3-5 letech od "změny stavu". Na druhou stranu, ale veškeré studie ukazují, že pokud je muž kuřák a žena kuřačka, nebo muž tlustý a žena plnoštíhlá rozdíl v úmrtnosti je zde zachván ve stejném poměru jako u celé populace.
Odpověď na Váš dotaz v minulém díle a teď znovu zopakován:
Vše by se týkalo pouze smluv pro nově sjednané obchody po 21.12.2007. Pojišťovny budou, ale dělat vše proto, aby nedošlo k této nesmyslné "rovnoprávnosti". Názor na změnu sazeb (tip) je asi oprávněný a i předpokládatelný, tedy bude sazba pro muže 100 pro ženy 80 výsledná sazba bude 100 a více. Změny na stávajících smlouvách provést bez souhlasu klienta nelze. Nevím, co je myšleno "jak už to u podobných akcí bývá" (viz minulý díl), neznám žádnou akci v pojišťovnictví, kde by bylo možné bez souhlasu klienta změnit jeho pojistnou smlouvu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 8:54 | Josef Lukášek

Pane Šafránku, každý stát jednotlivě se může rozhodnout, zdali nahlásí "do Bruselu", že bude i nadále rozlišovat pohlaví. Narozdíl od vlád okolních států, naše vláda přijala 14.6.2004 usnesení, kde odmítla toto udělat. Víme, že tenkrát měli na stole jinou verzi Směrnice, a proto v tuto chvíli ČAP, APF ve spolupráci s MFCR připravuje materiál, který bude obsahovat spolehlivá, veřejně dostupná a časově se vyvíjející dat, která by podpořila možnost použití faktoru pohlaví. Okolní vlády to mají pro sebe již dávno rozhodnuté. Proto ta moje poznámka.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 8:29 | Djamolidin Abdoujaparov

Pane Jozéf, jedééém. Odpověď na dotaz p. Šafránka mě taky zajímá. Díky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2005 8:26 | Jarmila

Autor mluví pořád o rozdílu pohlaví. Ale co další rizikové faktory, třeba kouření? Když si uzavře životní pojištění dejme tomu 18-letý člověk-kuřák a za 5 let přestane kouřit, změní se mu sazba nebo bude ta vyšší pro kuřáky? Asi by měla být ta pro kuřáky, protože platí skutečnosti, platné v době uzavření smlouvy. Pak by mohla výše pojistného pomáhat v boji proti kouření. K užívání drog se asi nikdo dobrovolně nepřizná, možná ne ani k alkoholu. Všichni budou papírově denně sportovat, pak možná chodit na každoroční preventivní lékařské prohlídky, i to by se totiž dalo v dotazníku zohlednit. Jak to ale bude se staršími, již uzavřenými smlouvami? Budou platné nebo budou konvertovány a zdraženy?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2005 6:41 | Petr Šafránek

Nepochopil jsem tuto poznámku: "Jinou otázkou je, zda se staneme pouze izolovaným ostrovem mezi státy, které budou mít na svém území dvojí sazby, což předpokládají jak Němci, Poláci, Rakušané či Slováci, tak i Švýcaři (ti v EU nejsou). Výsledkem bude odliv obchodu do ciziny. To chceme?" Jak to Němci, Poláci, Rakušané či Slováci udělají, aby směrnici neimplementovali? A proč to tedy neuděláme stejně jako oni?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miloš Zeman

prezident

Pavel Kohout

ekonom

Miloš Zeman
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Kohout
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services