Jak funguje investiční životní pojištění III.

Vysvětlit klientovi jak funguje investiční pojištění a pomoci mu vybrat správnou investiční strategii není lehký úkol. Cena za takové poradenství je standardně součástí pojistného. Kolik zaplatíte zprostředkovateli, jaké se uplatňují způsoby úhrady finančního poradenství a jak se spočítá odbytné?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2005 12:26, JMK

Pani Jarmilo, mate pravdu, ale jeden maly detail to hyzdi - smlouvy jsou napsany tak, ze to neni k precteni. A druha vec - mam spatnou zkusenost s velkymi institucemi - kdyz si chci vzit smlouvu na podrobne prostudovani domu, vetsinou tuto moznost zamitnou. Kdyz chci zmenit podminky, ktere povazuji za nevyhovujici - z 99% to nelze. (Ted trochu reklamy, zatim jen ING udelala vyjimku). Tak se ptam, co s tim?
Nicmene s tezi, ze lidi se maji o sebe starat sami, bezvyhrad souhlasim. Preji prijemny den

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 4. 2005 21:20, Fredy

Podsouváte mi zvýšený tón tam, kde jsem jej nikdy neuplatnil. Pouze jsem konstatoval dvě věci.

1) Jednak po prostudování dostupných volebních programů jednotlivých stran vidím modrou šanci jako jedno z lepších řešení. Podle mého "subjektivního" názoru si myslím, že v budoucnu jako jediné možné. Socialismus se již vyčerpal a to v celé Evropě. Otázkou je, jak jej dokáže ods prosazovat.

2) Dále jsem uváděl, v této souvislosti, že i volební program je zboží, které se musí umět prodat. Voliči jsou v tomto případě klienty tohoto programu. Ods to nedělá a nebo dělá nedostatečné a tím získávají na vážnosti nesmyslné a demagogické názory současného ministra financí. Ostatně i on "prodává" své zboží. Podle mě již zapáchající a s propadlou záruční lhůtou.

Pokud se nemýlím, tak vám také kdysi někdo od ČS řekl, že to a to je dobré a vy jste to bral. Pak se časem ukázalo, že je vše jinak a vy jste na tom třeba tratil. Je v tom jen fenomén času? Nebo tam hledáte něčí úmysl? Vždyť jste to přece nemusel brát, že?

Víte, čas je v tomto nejzajímavější poradce. Kdysi, v roce 1998 či 1999 jsme na těchto (i jiných) stránkách začali odvážně psát o tom, že KŽP je vlastně podfuk na neznalé, naivní jedince. Tehdy se na nás vrhla smečka bouchačů a dokonce zástupců pojišťoven. Dnes o tom píší již „bývalí“ poradci a jiní odborníci, jako o samozřejmosti. Lepší mlm společnosti jej již vyřadily z repertoáru. Čas plynul a pojišťovny vyrazily s dalším trumfem - IŽP. Mnozí se nad tím rozplývali a dodnes to mají za nedotknutelný zázrak. A vidíte, pan Podávka jej nyní staví do stejného, ne-li horšího světla, než již profláknuté KŽP. Ještě ostřeji se do tohoto produktu opřel pan Stuchlík v časopise FONDSHOP. Odhalil, to co již dávno píši, že tento produkt dotuje stát, nebo-li my všichni z našich daní.

Vůbec nic nemám proti paní Jarmile. Dokonce ji fandím. Má svůj názor (i když ne dle mého gusta) a za ním si stojí. Některé její postřehy v sociální oblasti jsou zajímavé. Docela si ji dovedu představit z jejich různých komentářů. Samoživitelka, vysokoškolačka s titulem, patrně PHDr., či něco podobného, se dvěma dětmi, dcerami. Žije na jihu Čech, patrně v Táboře a v oblasti poradenství vyzkoušela více společností a tudíž má celkem přehled. Za bývalého režimu byla asi úspěšná, někde buď v nějaké státní instituci (ostatně tehdy jiné skoro nebyly). Buď školství, nebo výpočetní technika, tehdy PVT, či tak nějak. A nebo je to úplně jinak. Ale, jak vy píšete. Co člověk, to názor a kdyby byly všechny stejné, tak by tu byla nuda.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 75 komentářů)

25. 4. 2005 12:56 | Karel Brzobohatý

Tak nějak se mi zdá, že se zde hledají jenom chyby investičního pojištění, prodejců pojištění a poplatků pojišťoven.
Je samozřejmé, že vše je podřízeno tomu prodat, vydělat, nemít moc závazků (nebo garancí) a nabídnout maximální službu klientovi po splnění předchozích tří bodů.
Já bych řekl, že IŽP tady je, má svůj "styl", jsou v něm parametry o kterých můžeme diskutovat, ale to kvalitu produktu nesníží ani nezvýší.
Proč lidé, i když banky zvyšují poplatky, nemění banky? Proč lidé, i když PF vyhazují peníze oknem, nemění PF? Proč lidé investují i v OPF konzervativně? Proč mají lidé 500 mld Kč na běžných účtech a termínovaných vkladech?
Protože se nesnaží se o své finance starat. Je jím to jedno, jsou líní cokoliv udělat. Neexistuje trh finančních poradců, teď myslím pradců ne zprostředkovatelů a neexistuje povšechná akceptovatelná cena za jejich služby.
Pokud by toto všechno existovalo, nebyl by jediný důvod pro proivze zprostředkovatelům, protože by poradce za peníze klienta našel to nejlepší a řešil by pro něj to nejlepší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2005 12:31 | Q

Máte bezvýhradně pravdu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 12:27 | Q

Padlo tady slovo nezávislost.Zmiňované společnosti jsou závislé na tom,jestli klient podepíše a zaplatí.Nezávislost na společnostech,mě tak ani nebere.Osobně si myslím,že poradci některých společností,především(OVB,ZFP, AWD)upřednostňují kvantitu před kvalitou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 11:27 | Petr Šafránek

Zeptat se vyloženě se na výhody a pak vyčítat, že v odpovědi nejsou nevýhody ač tam mimochodenm jsou, to chce fakt pronikavou inteligenci!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 11:17 | Petr Šafránek

Pokud jste se ptala na výhody IŽP oproti klasickému KŽP, pak na své odpovědi 100% trvám. Na nevýhodu jsem Vás jasně upozornil - stačí umět číst: "Musím však upozornit, že oproti klasickému KŽP nemáte u investičního pojištění garantováno plnění při dožití - dostáváte aktuální hodnotu investice ve fondech." Nevím, jaké další nevýhody jste ve srovnání s KŽP chtěla slyšet?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 11:12 | Petr Šafránek

Konkrétní provize jsou obsahem smlouvy o obchodním zastoupení, která podléhá obchodnímu tajemství a já rozhodně nejsem oprávněn tyto konkrétní provize zveřejňovat v diskusích s anonymy na internetu... Pan Podávka coby pracovník pojišťovny však tyto provize velmi dobře zná a může tak bez problémů na moji připomínku reagovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 11:02 | Dotaz

Pane Šafránku, mužete prosím uvést jeden konkrétní příklad, kdy platí pojišťovna za KZP více? Mylslel jsem, že OVB prodává Clever Invest od Generali, tam je nejvyšší počáteční poplatek na trhu, takže provize taky nejvyšší. Díky za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 9:07 | Karel Brzobohatý

Ono to v textu tak úplně na tvrdo napsáno není. Naivní čtenář by si mohl myslet, že náklady pojišťovny s externím distribučním kanálem jsou tak velké, ale že nezávislí prodejci berou velmi malé provize v porovnání s vázanou obchodní službou. Příkladem budiž Investor od ING, přes vázanou službu 7% a jeden rok počátečních jednotek, pro makléře 7% a dva roky počátečních jednotek. Ale možná opravdu ten důvod je nákladovost společnosti :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 8:18 | R2D2

Kdysi jsem slyšel pohádku o tom, že nezávislí poradci typu IFS, OVB, Broker Consulting, EFCon, AWD, MBI, ZFP, UFC, ... nabízejí výhodnější produkty, protože jsou nezávislí.
A nyní je to venku - vybírají produkty s nejvyšší provizí a tedy nejvyššími poplatky pro klienta. Jestli jsem to dobře pochopil, tak počáteční poplatek je třeba dvojnásobný. Konec pohádky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2005 8:14

Kdysi jsem slyšel pohádku o tom, že nezávislí poradci typu IFS, OVB, Broker Consulting, EFCon, AWD, MBI,
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2005 10:58 | Petra

Pane Šafránku, toto jste mi odpověděl, když jsem se Vás ptala na výhody investičního pojištění, ještě máte odpověď na Vašich stránkách finservis.cz. O nevýhodách jste nic neříkal. -------------
Jaké výhody má tzv. investiční životní pojištění?
Jeho základní výhodou je skutečnost, že si můžete sám rozhodovat o tom, jak má být nakládáno s tzv. rezervou, tedy s tím, co zbude z Vámi zaplaceného pojistného po odečtení poplatků pojišťovně za krytí rizika Vaší smrti. Pojišťovna Vám nabídne několik podílových fondů s různým investičním zaměřením a tím i rizikem (např. fond peněžního trhu, fond dluhopisový a fond smíšený - dluhopisy+akcie). Vy pak rozhodnete, v jakém poměru má být rezerva do těchto fondů investována. Nespornou výhodou je i to, že přesně víte, kolik si pojišťovna ze zaplaceného pojistného ponechá a kolik bude investovat. U klasického kapitálového životního pojištění se konkrétní čísla nikdy nedozvíte. Další výhodou je možnost snadno měnit pojistnou ochranu, aniž by se měnila platba pojistného. V době, kdy například potřebujete krýt hypotéku, zvýšíte pojistnou ochranu, až hypotéku splatíte, pojistnou ochranu snížíte. Přitom budete platit stále stejně, pouze se bude měnit poplatek, který si pojišťovna z Vaší platby odečte. Musím však upozornit, že oproti klasickému KŽP nemáte u investičního pojištění garantováno plnění při dožití - dostáváte aktuální hodnotu investice ve fondech. Pokud bude ovšem pojistka delší jak 15 let, nemělo by toto být na závadu. Navíc investiční pojistku nemusíte ukončit ke sjednanému datu výběrem, ale můžete ji převést do tzv. splaceného stavu, kdy dál neplatíte, ale investice je dál ve fondech. Tím můžete překlenout nepříznivou situaci na kapitálových trzích. Pokud jde o daňové odpočty, je investiční životní pojištění srovnatelné s klasickým - to znamená, že při splnění zákonem stanovených podmínek můžete platbu odpočítat od základu daně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 10:48 | Poradce

V ING na toto téma putuje několik vtipů. Nejlepší je tento: původní produkt stále prodávaný přes nás se jmenuje Investor Plus. Tomu přes makléře říkáme Investor Mínus. :))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 10:43 | Kos

V praxi častější je, že pod dvěma různými názvy prodává pojišťovna jeden totožný produkt lišící-se pouze výší poplatků a provizí (ten dražší samozřejmě nabízejí sítě)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 10:27 | Petr Šafránek

Musím nesouhlasit s "politickým" úvodníkem, kde se snažíte obhájit výši poplatků, a to z těchto důvodů: 1. Pokud jde o možná pojištění různých rizik, je tento produkt srovnatelný s kterýmkoliv jiným produktem životního pojištění, rozdíl je pouze ve flexibilitě - tedy v možnosti měnit krytá rizika v průběhu trvání pojištění. 2. Máte pravdu, že navíc je zde problematika alokace pojistného, která pro klienta, který nezná nástroje kolektivního investování, není jednoduchá. 3. Pokud bychom měli odvozovat odměnu prodejce od náročnosti produktu, pak by IŽP mělo být nejlépe odměňovaným, ve skutečnosti tomu tak není, za klasické KŽP platí pojišťovny více... 4. Vysvětlit klientovi investice do OPF je podle mého názoru stejně složité jako vysvětlit alokaci pojistného IŽP - přesto je odměna prodejce OPF nesrovnatelně nižší.... 5. U IŽP neexistuje zákonná povinnost zkoumání investičního profilu klienta a většina prodejců IŽP to také nedělá - nastaví konzervativní portfolio a klient ani neví, co podepisuje. Setkal jsem se z mnoha klienty, kteří měli IŽP a o problematice alokace nevěděli vůbec nic -prodejce jim tam něco zakřížkoval a oni to podepsali - věděli, že mají životní pojistku, že je investiční však neměli ani tušení...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2005 10:20 | R2D2

Počkejte - vy mi chcete tvrdit, že ING pod jedním názvem nabízí dva různé produkty (jeden dražší a jeden levnější)? Není to klamání klienta? Přece nemohu Fabii ozanačit jako Octavii?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Jiří Devát

manažer

Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Devát
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services