Jak funguje investiční životní pojištění III.

Vysvětlit klientovi jak funguje investiční pojištění a pomoci mu vybrat správnou investiční strategii není lehký úkol. Cena za takové poradenství je standardně součástí pojistného. Kolik zaplatíte zprostředkovateli, jaké se uplatňují způsoby úhrady finančního poradenství a jak se spočítá odbytné?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2005 12:26, JMK

Pani Jarmilo, mate pravdu, ale jeden maly detail to hyzdi - smlouvy jsou napsany tak, ze to neni k precteni. A druha vec - mam spatnou zkusenost s velkymi institucemi - kdyz si chci vzit smlouvu na podrobne prostudovani domu, vetsinou tuto moznost zamitnou. Kdyz chci zmenit podminky, ktere povazuji za nevyhovujici - z 99% to nelze. (Ted trochu reklamy, zatim jen ING udelala vyjimku). Tak se ptam, co s tim?
Nicmene s tezi, ze lidi se maji o sebe starat sami, bezvyhrad souhlasim. Preji prijemny den

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 4. 2005 21:20, Fredy

Podsouváte mi zvýšený tón tam, kde jsem jej nikdy neuplatnil. Pouze jsem konstatoval dvě věci.

1) Jednak po prostudování dostupných volebních programů jednotlivých stran vidím modrou šanci jako jedno z lepších řešení. Podle mého "subjektivního" názoru si myslím, že v budoucnu jako jediné možné. Socialismus se již vyčerpal a to v celé Evropě. Otázkou je, jak jej dokáže ods prosazovat.

2) Dále jsem uváděl, v této souvislosti, že i volební program je zboží, které se musí umět prodat. Voliči jsou v tomto případě klienty tohoto programu. Ods to nedělá a nebo dělá nedostatečné a tím získávají na vážnosti nesmyslné a demagogické názory současného ministra financí. Ostatně i on "prodává" své zboží. Podle mě již zapáchající a s propadlou záruční lhůtou.

Pokud se nemýlím, tak vám také kdysi někdo od ČS řekl, že to a to je dobré a vy jste to bral. Pak se časem ukázalo, že je vše jinak a vy jste na tom třeba tratil. Je v tom jen fenomén času? Nebo tam hledáte něčí úmysl? Vždyť jste to přece nemusel brát, že?

Víte, čas je v tomto nejzajímavější poradce. Kdysi, v roce 1998 či 1999 jsme na těchto (i jiných) stránkách začali odvážně psát o tom, že KŽP je vlastně podfuk na neznalé, naivní jedince. Tehdy se na nás vrhla smečka bouchačů a dokonce zástupců pojišťoven. Dnes o tom píší již „bývalí“ poradci a jiní odborníci, jako o samozřejmosti. Lepší mlm společnosti jej již vyřadily z repertoáru. Čas plynul a pojišťovny vyrazily s dalším trumfem - IŽP. Mnozí se nad tím rozplývali a dodnes to mají za nedotknutelný zázrak. A vidíte, pan Podávka jej nyní staví do stejného, ne-li horšího světla, než již profláknuté KŽP. Ještě ostřeji se do tohoto produktu opřel pan Stuchlík v časopise FONDSHOP. Odhalil, to co již dávno píši, že tento produkt dotuje stát, nebo-li my všichni z našich daní.

Vůbec nic nemám proti paní Jarmile. Dokonce ji fandím. Má svůj názor (i když ne dle mého gusta) a za ním si stojí. Některé její postřehy v sociální oblasti jsou zajímavé. Docela si ji dovedu představit z jejich různých komentářů. Samoživitelka, vysokoškolačka s titulem, patrně PHDr., či něco podobného, se dvěma dětmi, dcerami. Žije na jihu Čech, patrně v Táboře a v oblasti poradenství vyzkoušela více společností a tudíž má celkem přehled. Za bývalého režimu byla asi úspěšná, někde buď v nějaké státní instituci (ostatně tehdy jiné skoro nebyly). Buď školství, nebo výpočetní technika, tehdy PVT, či tak nějak. A nebo je to úplně jinak. Ale, jak vy píšete. Co člověk, to názor a kdyby byly všechny stejné, tak by tu byla nuda.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 75 komentářů)

26. 4. 2005 13:29 | Jamako

Neosvedcilo? A kdy, kde? :-) Mate pravdu v odlozene spotrebe, ale ne uplnou - penize jsou vzdycky odlozena spotreba. Ano, penize odlozene stranou, ano, touha je "otocit a vydelat". Ale nemate (aspon podle me) pravdu v tom, ze rizika nesou oba dva. Riziko nese vzdycky ten, kdo s penezi "hospodari" - a prodela treba vse s vidinou velkeho zisku. To je jeho moznost - vydelat, zustat, kde byl nebo prodelat :-) Spis mluvim o tom, ze pokud prijdu za financnim poradcem s tim, ze bych uvital pravidelne informovani o zajimavostech v oblasti financnich trhu (nejsem profesional a nemam cas je sledovat) se zamerenim meho investicniho zameru, tak on nese "riziko" sveho poradentsvi a pokud on nejake veci veri, tak investuje taktez - nemusi vzdy, ale muze. Stejne jako muze doporucit a investovat a ja se rozhodnu do toho nejit. Ja pak nesu riziko ztraty penez. Pokud mi takovy poradce prinese zisk, tak proc se s nim nepodelit a nedat mu klidne i provizi ve vysce 50% zisku? Ale pokud prodelam, tak nedostane nic. Poradce pro me je "skutecne lekar moji penezenky" jak tady nekdo velice trefne urcil. Ale pokud prijde nejaky clovek, kteremu se v jeho profesi nedarilo, tak se "vrhnul" na poradenstvi a jeho jedinym "mym investicnim cilem" je dostat se formou provizi k mym penezum a za nic nerucit, tak se mi jezi vsechny chlupy po tele :-) A stejne tak neuznavam "osobniho bankere", ktery mi poradi, at si poridim jejich novy produkt. Nebo i bankovni urad (plny financnich poradcu ;-)), ktery inzeruje produkt bez poplatku, ale "prida" si dalsi vedlejsi poplatky, ktere opomene zminit a az pri podpisu smlouvy je uvede. Proste takovehle financni poradce nechci - tem platit provizi jsou vyhozene penize. Co se tyka podnikani, mate pravdu - ale abych mohl mit penize bezpecne ulozene v bance si taky nebudu zadat o bankovni licenci ;-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 13:10 | Speedy

To, po čem voláte, se zatím neosvědčilo, a to pro rizika na obou(!!!) stranách, smiřte se konečně s tím! Máte nějakou odloženou spotřebu ve formě peněz, které jste si asi někde v práci vydělal. Opakuji odloženou spotřebu, kterou nakonec spotřebujete (doufejme, že před tím ale neumřete!), a takovým základním cílem pro Vás by mělo být ochránit ji před inflací. Na to snad nepotřebujete už dnes nějakého zvláštního poradce, stačí si zajít do kamenné úřadovny z některých slušnějších peněžních ústavů a mít alespoň trochu štěstí na kvalifikaci a profesionalitu tamního pracovníka. Vy ale spíše chcete nějaké nadstandardní zhodnocení odložené spotřeby. Potom se musíte smířit s tím, že prašule přestanou být odloženou spotřebou a nově budou Vaším výrobním prostředkem. Tedy chcete vlastně s nimi podnikat. Vlastně standardně podnikat s podnikatelským rizikem. A chcete s někým sdílet rizika. Proč by někdo jiný měl právě s Vámi sdílet právě Vaše rizika? A třeba i pracovat místo Vás? Dle jakých pravidel? Toto vše už máte pro podnikání nějak zákonně ošetřeno, třeba formou vhodné obchodní společnosti. Nebo podnikejte se svými penězmi jako fyzická osoba podnikatel, tak jak Vám to radí, tuším že často jinde na tomto webu a velice správně, pan Fredy. Jo tááák, vy chcete ale aby Vám peníze rovnou plodily velký peníze? No tak to musíte individuálně spekulovat, neb obor peněžní je jinak regulován státem a ten Vás, jako drobase, mezi finanční žraloky nepustí a Vaše představy o poradenství také ne. To je kámen úrazu. Neboť Vám je (z podstaty věci) předurčeno být potravou a obětí těchto žraloků, kterým Vás už co nemluvně Váš stát vlastně propachtoval. Můžete také založit nějaké to soukromé, neoficiální, spekulačně investiční sdružení dle vlastních přijatých pravidel z osob Vám podobných, pokud si budete důvěřovat, a můžete se radit potom mezi sebou :-)) S tím já ale praktické zkušenosti nemám.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 12:53 | DH

Své peníze může mít každý tam, kde je chce mít. Tvrdit, že ten, kdo má peníze na běžných účtech či termínovaných vkladech, je vždycky ten, a) kdo se nesnaží o své finance starat, b) komu je to jedno nebo c) kdo je líný cokoliv udělat, je logický nesmysl. Papouškuje se pořád dokola. Je snad vyloučena spokojenost s podmínkami běžných účtů či termínovaných vkladů?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 12:20 | Speedy

...já jsem si také s Vámi a s velkým potěšením zadiskutoval :-)) Víte, ono pokud bychom všichni zde jen říkali sborově a pod taktovkou ano, ano, ano, potom ne, ne, ne, tak diskuse by zde ztratila smysl a byla by nudná. Proto občas toho tnutí někam či zajiskření je třeba. Když nad věcí a nad tím, co píšete, ještě dodatečně přemýšlím, vidím možná nedorozumění i v takové hloubce (či jak bych to nazval) Vámi požadovaného poradenství. 1. Vidím poradenství (či spíše potřebu poradit) na úrovni takové "základní" optimalizace výběru a parametrů finančního produktu stejného druhu či nějakou kombinaci z vícero druhů produktů. Tady je potřeba se připravit na to, že požadovaná optimalizace i při své úspěšnosti nepřekročí ve výnosu té které investice rámec daný tím, jak nastavuje své úrokové sazby centrální národní banka a jaký je právě vývoj hospodářského cyklu. Tedy ta optimalizace a poradenství se týkají potenciálu zisku nad nějaký ten všeobecně dosažitelný průměr řádově procent (určitě ne více) či jen desetin procent a také jistoty, resp. bonity toho kterého peněžního ústavu. 2. Další již "pokročilé" stupně poradenství však mají čím dál tím více též i takový existencionální ne-ekonomický rozměr, tedy, jak si ten který dotyčný představuje svůj další život, jestli je ochotem ho případně změnit a proč. Ty prašule potom mohou být a jsou druhotné, resp. určující je změna spotřebitelských návyků. Myslím, že třeba úspěšně vyléčený a vnímavý pacient po vážné nemoci rozhodující díl "poradenství" obdržel osudem, kterým právě prošel. Tady na tomto příkladu se potom dostáváme k jádru věci. A peníze mohou být a jsou jen nástrojem, ale nikdy ne cílem.
Mezi tím, co uvádím, není přesně vymezená hranice. Kdo chce spíše poradit na výrazně vyšší zisk, je to otázka spekulace. Potom zde to je jako se sbíráním hub. Žádný správný houbař Vám jako cizímu přece neporadí svá místa (jedině na smrtelné posteli svému zdárnému potomkovi a to kdo ví jestli). Vy do lesa obvykle přijdete až ve chvíli, kdy o tom, že tzv. rostou, je rozkřiknuto. V lese ale nenajdete houby, ale sobě podobné. S velkou pravděpodobností se potom nakonec otrávíte muchomůrkou tygrovitou, z okamžitého zoufalství to záměnou sebranou za prý jedlou muchomůrkou růžovkou. Co Vám nějaký dobrák a prý poradce také poradí. Ani to nemusí udělat schválně :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 12:16 | Jamako

Vazena pani Jarmilo, Vase otazka nebyla urcena me, ale "potrefena husa se ozve", takze se ozyvam. :-) A odpoved na Vasi otazku? Proste kvalitni poradci nejsou. Platit nekomu za neco, co si muzu precist sam nehodlam. Nekoho s dukladnou znalosti veci a dobrou analyzou jsem treba osobne ja jeste nenasel. Ale takovych, kteri "sli po provizi" bez hlubsich znalosti, naopak spoustu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 12:08 | Jarmila

A co Vám brání si placeného poradce najít? Vy mu zaplatíte, on s Vámi všechno v klidu probere, Vy si to necháte projít hlavou a pak si produkty na přepážkách jednotlivých finančních ústavů uzavřete. I to dneska jde. Tak proč to neděláte? Zprostředkovatel si musí svého klienta najít, přesvědčit ho, uzavřít s ním smlouvu a za tuto práci má provizi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 11:45 | Jarmila

Ale Fredy, nechci nikoho posílat na šibenici. K pojištění mám smlouvu a je na mně, zda si ji přečtu i s výlukami, nebo zda budu věřit tomu, co mi k ní kdo nakuká, můžu si i vybrat z konkurenčních produktů. Na salámu ale NEMÁM napsáno, že je v něm sója, stejně tak na jogurtu NENÍ, že je v něm škrobový hydrolyzát. Pokud si mám ZODPOVĚDNĚ vybrat, pak tam tu informaci chci mít, jinak je na mně jako na spotřebiteli páchán podvod. Demokracii v praxi uvidím v okamžiku, kdy tam ta informace bude. Pokud na to existuje zákon a ta informace tam přesto není, je to podvod. Nebo mám mlčet k tomu, když jogurt viděl mlíko z rychlíku a to ještě v minulém století?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 9:49 | Karel Brzobohatý

Vážená Jarmilo a Speedy,
vše co píšete jsou důvody, aby tady ten trh vznikl. Vím, že se možná jedná o utopii, ale pokud zde nefunguje regulace "služeb" s nesmyslnými poplatky a slyby, které nejsou schopni normální lidé oddělit od serozní nabídky na jedné straně a nejsou schopni rozeznat potřebu nabízeného produktu, bylo by nutné mít možnost se někde poradit.
Já říkám, trh zde není tedy není zde ani reálná nabídka ani reálná poptávka. Lidé jsou v této oblasti naivní a přesně jak píšete Speedy "Proč lidé vydělávají, když se neumí o výdělek postarat?", žel to tak je a pokud si to někdo neuvědomí a zůstane v zajetí zprostředkovatelů, tak následně neprohlídne ani takovou základní věc, jak znovu píšete Speedy, že 50 tis. Kč je částka, se kterou se nedá kouzlit a pokud jsou to jediné peníze je lepší je "nechat ve slamníku".
Díky Vám všem za diskusi. Dala mi hodně podnětného. Myslím si, narozdíl od Vás, že finanční produkty je možné měřit, tedy ukázat, zdali bylo klientovi porazeno správně, tedy zdali si nekoupil něco co nepotřebuje, zdali v rámci svých možností (svého profilu) je jeho investiční strategie (teď to myslím jako úplně prázdné slovní spojení) v pořádku a nabízí mu jisté naplnění jeho přání.
Nechci zde diskutovat, že budu jako klient schválně fin. poradci lhát, jen abych byl hezčí :-)
Souhlasím s výrazivem pana Šafránka, tedy s lékařem peněženky, to je to, co jsem chtěl psát.
Díky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 9:24 | Speedy

Ale, ale, ale, já nikoho neurážím ani neponižuji, jen se snažím poukázat na Vaši naivitu dovolávání se služeb ideálního poradce, které na trhu stále prý nejsou tak jak byste právě Vy potřeboval. Přitom jsme v tržním hospodářství a Vy tuto službu tzv. poradce chcete nákladově a šikovně chytrácky za míň, než jsou Vaše náklady za provize tzv. zprostředkovateli. Vždyť o tom sám někde nahoře hovoříte a oháníte se při tom, jako příklad, investovanou částkou 50.000,- Kč. Jistě, částka to je z osobně individuálního hlediska již významná, ale pro investování či spekulace, žel, právě pro nutné poměrně velké fixní, odpovědné poradenské náklady, směšná. Kulantně řečeno. Pan Šafránek, autor mnohých článků zde na webu, kdesi v jiné diskusy přirovnal cíl dobrého poradce (či také i svědomitého zprostředkovatele zároveň?) být lékařem klientovy peněženky. Já jsem si ho tehdy nezřízeně a snad i schválně dobíral, za což se mu zde dodatečně tímto omlouvám. Ano, myslel to a přepokládám, že myslí i nadále, velmi dobře. Tak to vidím z jeho dalších článků a příspěvků zde. Ale kolik je v reálu takových schopných lékařů opravdu z celostního pohledu? Celostní medicíny? Velice málo a problémy mají i se svými ostatními kolegy lékaři natož často s pacienty, to když pacientům otrne a z nejhoršího se vylížou. V tom je ten problém. A u peněz a finančních poradců je to obdobné v tom, že dobrý poradce vlastně musí být krom ekonoma i především ba víc zároveň psycholog, možná psychiatr a určitě filosof, neboť nakonec neřeší peníze klienta ale jeho osobnost a smysl života. Také řeší složitou otázku, zda-li má právo životní postoje svého klienta nějak ovlivňovat. Položím Vám otázku: "Proč stále vyděláváte peníze, ztrácíte tak svůj nevratný čas, síly a zdraví, a přitom se o tyto peníze nedokážete následně postarat?"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 9:18 | Fredy

Když jde o jogurty, či "sojové" uzeniny, tak byste nejradějí poslala na šibenici, prodejce, výrobce, vládů, či celý politický systém, včetně té spropadené demokracie.
Když ale podobný šmejd (životní, prý spořící pojištění) prodáváte neznalým lidem, tak to je věcí klienta? Najednou rozhoduje trh? Zajímavé otočky na kranfleku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 9:13 | Jamako

Vazena pani Jarmilo, financni poradce nemusi byt preci Spasitel. A reknu Vam uprimne, kdybych nasel poradce, ktery by se mnou probral do detailu ze vsech stran ruzne moznosti a na zaver doporucil nekolik alternativ, tak bych byl nadseny. Ale na druhou stranu od poradce cekam neco vic - ze mi sezene treba i schopneho maklere, ktery "pojede fifty fifty" a bude se podilet nejen na mych ziscich, ale i ztratach. Jak rika jeden muj kamarad - poradit blbe si umim sam. A kdyz se divam kolem sebe - zadnemu (aspon z tech, ktere jsem potkal) "financnimu poradci" nejde o moje potreby ci pozadavky, vsichni zatim jen mazali med kolem ust za jednim ucelem - prodat co potrebuji, protoze maji provizi! A navic, opravdu mi pomuze financni poradce, aniz by on sam touhle radou vydelaval? Co dela poradce, s cim obchoduje, do ceho investuje? Muzu vyuzit jeho znalosti, schopnosti? Vydelame oba nebo oba prodelame? Zkuste se nekdy na neco podobneho "financniho poradce" zeptat a navrhnout mu, ze pujdete v jeho slepejich. Klidne poradce dobre zaplatim, ale co chci, aby se podilel i na ztrate a ne aby na ni vydelaval a alibisticky vykladal, ze on preci nic. Penize si prosustrovat umim sam, na to nepotrebuji poradce. Ale kdyby mi nekdo zavolal - objevila se zajimava moznost, ja jdu do toho, jdes taky? Ma to takove vyhody, takove nevyhody, pripojis se? - Tak takovemu poradci klidne zaplatim provizi ze zisku i ve vysi 50%. Protoze mi jeho rada neco prinesla. Ne ze jsem mu zaplatil 5 000Kc a pak se dozvedel - No vite, nikdo nema kristalovou kouli a nemuze vedet, co udela trh. Tohle neni poradce, to je vyzirka. Omlouvam se tem financnim poradcum, kteri klientovi opravdu dobre radi, ale zatim jsem zadneho nepotkal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 8:53 | Jarmila

Vážený Karle, kdysi jsem si taky myslela, že budu Spasitelem a budu lidem zodpovědně radit jak na to. Poznala jsem ale, že nejlepším rádcem je každý člověk sám sobě. Klient může nezávislému rodinnému poradci napindat co chce, jak by si všechno představoval, pokud možno pečené holuby do huby, zhodnocení svých těžce vydělaných peněz 25 a více procenty ročně, zajištění toho i onoho, k tomu barák, auto, dovolenou v zahraničí. Jenže za dva roky zjistí, že mu také stavební spoření vezme moc peněz, tak ho zruší, stejně tak zruší penzijní připojištění, protože neměl chudák na dovolenou a soused byl v zimě na horách, v létě u moře a my to musíme mít taky, pak si koupíme novou televizi, a protože je moderní mít úvěr, tak na úvěr, a protože si nepřečte podmínky spotřebitelského úvěru, tak má televizi se 78 % ročním navýšením, platí jako mourovatej, ale soused mu to poradil, že je to tak nejlepší, tak co. Že se hrabe do spirály dluhů zjistí bohužel až v okamžiku, kdy mu na dveře zaklepe exekutor. Dneska to dělám tak: chceš kliente produkt? Máš ho mít. Já za tebe přemýšlet ani rozhodovat nebudu. Já ti jen řeknu klady a zápory produktu. Ty platíš, ty si rozhodni, co potřebuješ. Chceš úvěr? Máš ho mít. Já ti jen řeknu svůj názor, nic víc, nic míň. Takže zprostředkovávám hlavně úvěry. proč ne, když je klienti chtějí? Že jsou podmínky nevýhodné? Ale klient to stejně chce. Pokud mu úvěr nezprostředkuju já, půjde ke konkurenci. U financí je to přece stejné jako s jiným zbožím, rozhoduje trh a klient. Pokud by pro (spořící, tedy jak kapitálové, tak i investiční) životní pojištění nebyl trh a klienti to nechtěli, tak by to na trhu nebylo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2005 7:36 | Karel Brzobohatý

Koukám, že jsem ťal do masa!!! narozdíl od Vás jsem se snažil získat informaci (názor) lidí na tomto webu. Vy jste schopen jenom člověka urážet, ponižovat. No nevadí. Takže shrnu-li, co vy nabízíte. Lidi nechte chodit do svých domovů všechny ty zprostředkovatele, stejně Vám nabídnou to nejlepší, co můžete na trhu získat. Když zrovna nejsou peníze Vaše hobby, oni jsou ti praví, co Vám řeknou a zadarmo, protože je platí ti nejlepší poskytovatelé, těch správných produktů pro Vás. Není nutné se za své peníze jít s někým poradit, kdo Vám řekne na základě analýzy alespoň základní Vaše chování na trhu financí. Není nutné, bay takovýto lidé vůbec byli, protože agenti jsou ti nejlepší.
No a pak tady jsou samozřejmě ti co vědí o financích všechno a ti nepotřebují agenty, protože si vše zařídí sami. Ale Vážený pane takových je mezi námi jak šafránu!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 22:37 | Speedy

...lékař Vás s trochou nadsázky uzdraví nebo zhebnete, právník Vám soud vyhraje nebo to s ním nakonec celé projedete a platíte jak mourovatý, architekt a další Vám postaví barák, který teprve až bude stát a tak rok v něm budete bydlet se Vám zalíbí nebo budete raději vzpomínat na ten starý z dětství...u všeho je však možno alespoň nějak zhodnotit konečný výsledek: buď ho pochválit nebo reklamovat. Vy to stále naivně (nemohu to nijak výstižněji pojmenovat) nechápete, že ve světě kapitálu a financí to takto neplatí. Zde nemáte nic jistého. Ani ty základní pálený cihly do krbu, co v případě baráku jsou a vydrží stejné třeba 100 let, nejsou stejné v případě finančních produktů: třeba do týdne od jejich nákupu se změní jejich poskytovatel, resp. jeho bonita, změní se vnitřní parametry produktu, změní se vnější prostředí, třeba zákony, a to pěkně podpásově uprostřed zápasu. Také to není pěstování mrkve někde na zahrádce, kde by Vám někdo nezištně nebo za směšnou úplatu radil, jak máte hnojit a okopávat abyste měl úrodu: tady totiž téměř každý hraje za svý a téměř proti každému, krátkodobá účelová spojenectví to nevylučuje. Ještě trochu jinak, pokud jste ženatý, tak až na opravdu výjimky jste si "svou" ženskou "ulovil" sám a za výsledek si můžete, s pořádným časovým odstupem, pogratulovat (či ne) také jen sám sobě :-))
Prý tzv. rodinný nezávislý finanční expert, natož aby ve výsledku byl levnější než co zaplatíte na provizích, a o to Vám jak vidno především jde, je proto totální nesmysl!!! Jo, tak případ egspert na balamucení hejlů o svým egspertování a těžící z jejich lakoty a sklonu k nezřízený chamtivosti, tak to si dovedu reálně představit a znám. Ti hejlové nakonec sedí právě v letadle toho egsperta. A, konec konců, uložit částku 50 tis. Kč do slamníku a mít ji likvidní není zase tak špatný nápad. Lepší než ji strkat na 30 let do nějakýho spořícího prý pojištění a těch 30 let si virtuálně připisovat třeba 4%: Svatá Prostoto, vždyť za těch 50 tis. Kč už dnes pomalu nepořídíte ani volant do trochu slušnějšího auta nebo stylovější dvířka od záchodku třeba u Vás na chalupě!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 21:46 | Karel Brzobohatý

Nerozumíme si. Já říkám, že pokud by zde existoval trh s poradci (podobně jako je to s lékaři, právníky, architekty a jinými profesemi), kteří jsou placeni z mých peněz, za to, že mi poradí, jak nakládat s penězi. Není každý takový odborník jako zde diskutující experti s výnosy 150% čtvrtletně. Tak bych následně mohl si dojít koupit přesně tu službu do finanční instituce bez provize, bez jakýchkoliv přehnaných poplatků za "ulovení" klienta. A je jedno, zdali se bavíme o OPF, IŽP, koupí akcií, hypotéky, PF, stav. spoření či jiné služby. prostě bych měl tu šanci. Vím, že to asi moc idealizuji, ale když vidím ty poplatky za služby zprostředkovatelů (agentů), tak si myslím, že pokud by existovali takovýto "rodinní" nezávisle smýšlící experti, tak by vše šlo prodávat s nižší cenou.
Jinou otázkou je, kde je vzít, zdali je zde dost velký trh a poptávka po nich. Já osobně je taky nepotřebuji, ale vidím kolem sebe spoustu "ubožáků", kteří když mají koupit televizi za 5 tis. Kč tak přečtou mnoho recenzí, projdou 20 obchodů, ale když mají někam uložit sých všech 50 tis. Kč, dají je buď do slamníku ( v lepším případě) nebo do nějakého letadla, kde se slibuje nerealizovatelné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 16:34 | Petr Šafránek

Souhlasím s Vaším posledním odstavcem - problém průhlednosti poplatků a z toho vyplývající informovanosti klientů je z mého pohledu opravdu klíčový. Lze to řešit různě - jako jeden z možných způsobů - viz. http://www.fsa.gov.uk/pubs/policy/04_27/annex2.pdf
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 16:10 | Martin Podávka

Dobrý den, děkuji za Váš názor a reguji. "Obhájit" není třeba. Výše poplatků je dána volným trhem, ten je nastavuje tak, aby byly výhodné pro všechny strany. V případě IŽP to znamená pro klienta přiměřené poplatky vůči službě, kterou získává; pro pojišťovnu dostatečné na úhradu nákladů a pro zprostředkovatele odpovídající požadovanému platovému ohodnocení.
Volná soutěž funguje mezi produkty, pojišťovnami i poradci. Pokud se objeví výhodnější produkt - výhodnější pro klienty, zprostředkovatele a finančního poskytovatele - lépe splňující požadavky jednotlivých účastníků trhu, není důvod, aby v tomto souboji "nezvítězil".
Určitě ale můžete namítnout jedno - volný trh je označení pro něco, co ve skutečnosti neexistuje. Jednou z podmínek je totiž úplná informovanost všech stran. (Za vědecké práce na toto téma, např. asymetrie informací, je možné získat i Nobelovu cenu:) U finančního poradenství je asymetrií hodně. Píšete "klient ani neví, co podepisuje". Souhlasím s Vámi, to je závažná chyba, která spočívá rovným dílem na straně klienta a poradce (prodejce). Vaše úsilí (AFIZ) směřuje na poradce (regulace, testy, kontrola, ..), články na penize.cz naopak dávají informace klientům (dodejme že pouze těm, kteří chtějí vědět). Jiná cesta, stejný cíl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 15:42 | ZIL

Nemohou vydělávat všichni. Proto, když mě navštíví multilévl sa "zajímavými" procenty, je to k smíchu. Uslintaných 5% není výnos, ale ztráta času.
Slečna v bance, "Dobrý den, co pro vás mohu udělat?", bude papouškovat nesmysly z manuálu a nakonec skončí taktéž u 5%.
Nesouhlasím s Vámi, že jsou lidé líní. Oni, poučeni úspěchy minulosti, se o své peníze bojí.
Souhlasím s Vámi v tom, že neexistuje trh poradců. Ale odkud by se měli poradci najednou vylíhnout? Snad ne z VŠE? Nebo z "renomované" ekonomické fakulty v jakémsi krajském městečku? Radek John o tom psal v Mementu a myslím, že se od té doby moc nezměnilo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 15:37 | Speedy

...ale vždyť Vy musíte moc dobře vědět, že jenom, s prominutím, závěrem plácáte do vzduchu věci typu o tom, proč je ta koule kulatá, jaké by to bylo dobré, kdyby byla hranatá. Jak vůbec chcete to tzv. nejlepší pro klienta měřit, čím a kdy? Až dle skutečných dosažených výsledků, což by bylo správné a prokazatelné, kdy ale investiční horizont klienta může být i několik desítek let? Abyste si potom(!!!), po všech těch letech, z jeho peněz vzal svůj díl?! Ano, je to v praktickém koloběhů věcí nereálné a proto je současný stav takový jaký je, tedy převažuje zprostředkovatelská distribuce finančních produktů se všemi klady a zápory. Ten, kdo slibuje něco více, nemůže své sliby splnit protože je nemůže ani následně změřit. A je to navíc odsouzeníhodné, neboť pokud si toho není vědom sám klient, měl by si toho být vědom právě ten kdo slibuje a raději nic neslibovat :-)). Proto také neexistuje "povšechná akceptovatelná cena" za služby tzv. poradců. Zdůrazňuji tzv. poradců. Hranatá krychle by se příčila fyzikálně geometrickým zákonům a je to nesmysl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2005 13:47 | Jamako

Tak to mi verte, pokud bych nasel dobreho financniho poradce, tak bych se o penize staral. Zatim me zkusenosti jsou hodne spatne...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Staněk

podnikatel a investor, GoodData

Jaromír Šmejkal

podnikatel, Unimex Group

Roman Staněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaromír Šmejkal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services