Ptejte se Stanislava Křečka!

"Chceme zaplatitelné bydlení," říká a oprávněnost požadavku dokládá na příkladu důchodců, kteří vydávají až 80 % svých příjmů na bydlení. V očích nemalé části veřejnosti je znám jako odpůrce uvolnění nájmů, ačkoliv sám se za něj rozhodně nepovažuje. Řeč je o Stanislavu Křečkovi, který je připraven odpovídat na vaše otázky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2007 15:25, filipova

Dobrý den,
Jsme družstvo dvou malých bytových domů. V jednom 12 bytů, v našem menším 8 bytů. Nás všech 8 družstevníků v zákonném termínu jak v roce 1992 tak v červnu 1995 požádalo bytové družstvo o převod bytů do osobního vlastnictví. Někteří v roce 1998 dokonce podali na družstvo žaloby, které pak vzali zpět. Bohužel poměr bytů 12:8 se ukázal velmi nešťastným a druhý dům nám dělá s převodem neustálé potíže. Takže doposud k převodu nedošlo, výmluvy na odkup pozemků, apod. Nyní jsme jako družstvo již pozemky od magistrátu odkoupili a definitivně celý náš dům – 8 bytových jednotek jsme družstvo vyzvali k převodu bytů do vlastnictví k datumu 31.7.2008. S dostatečným předstihem, aby vše šlo uskutečnit a také s tím, že na zařízení všech věcí se rádi budeme podílet. Na členské schůzi však družstevníci z druhého domu /celkem 12 bytů/ navrhly hlasovat o vyčlenění kotelny v našem domě jako samostatné jednotky – a toto zapracovat do prohlášení vlastníka a to i přesto, že všichni družstevníci našeho domu, kde je kotelna jako společný prostor umístěna písemně nesouhlasili s tímto vyčleněním. Bohužel na členské schůzi nás ve všem přehlasují, poměr je 12:8 hlasů. Dále nám poslali dopis, kde píší, že domy jsou družstevní a při převodu našich bytů do osobního vlastnictví v našem domě budou společné prostory v podílovém spoluvlastnictví všech družstevníků, tedy i těch 12, kteří v našem domě nebydlía ani nežádají k 31.7.2008 o převod bytů do vlastnictví.. Pro nás z toho vyplývá opětovná nadvláda 12 družstevníků z horního domu. A s tím v žádném případě nemůžeme souhlasit, vždyť z toho právě chceme utéct. Prosím pomozte nám jak z toho ven. Nikdo mi zatím nedokázal poradit.Děkuji.
S přáním všeho dobrého. Andrea Filipová, tel. 606269009, e-mail: andrea.filipova@tisca li.cz

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2006 22:35

Zdravím Vás pane předsedo ; svým dotazem se záměrně vyhnu polemikám o de/regulaci nájemného ... Co by mě z hlediska blízké budoucnosti ovšem zajímalo je žádoucí úprava užívacího práva k nájemnímu bytu tak , abychom jsme se nestali , my co žijeme v nájemních domech v soukromém vlastnictví , pouze rukojmím pro vymahání vyšších zisků , ale při vyrovnávání rodílů mezi reg. a smluvním nájmem získali zpět ztacené právo na společné prostory . Tím myslím dvorky sušárny prádla i sklepy . Majitelé nyní argumentují tím , že tyto prostory nejsou zahrnuty do práva k užívání bytu . Myslím , že se mýlí , ale tuto skutečnost nemám právně ověřenou.
Velmi Vás proto prosím o solidní výklad této problematiky , případně o citaci zákona a případnou konzultaci , kdykoliv a kdekoliv , neboť se cítíme majitelem diskriminováni
a nebudeme-li se bránit včas , může být i hůře !!!

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 88 komentářů)

22. 3. 2005 10:03 | Jirka

Máme v domě absolutní hovado, co tam hulí, smrdí, řve, nadává uráží atd. a prohlasil, ze si nic nekoupí. A rozohdně se nevystěhuje. Všem se směje do očí. Zatím mu nemáme co zvednout, resp jak a kam. Najednou Vaše řešení padá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2005 9:51

Hezký den,
jak jste prosím myslel své vyjádření, že soud ve Štrasburku nezpochybnil regulaci nájemného u nás ???
Podle mé interpretace je zcela evidentní, že rozsudek říká, že není možné, aby stát svou sociální politiku dělal prostřednictví peněženek majitelů nemovitostí !!!
To, že regulace je v zásadě možná v českém případě znamená, že se nejdříve musí liberalizovat nájmy a pak teprve je možné je regulovat, ale pouze za podmínky přiznání určitého přijatelného zisku !!!
Předem děkuji za odpověď
S.H.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2005 9:50 | Jarmila

Tak se jako stávající nájemníci dohodněte s městem a ty byty si kupte formou společenství vlastníků bytových jednotek. Pak se pro rekonstrukci rozhodnete sami a bez nucení. Nebojte se toho, sice budete mít nějaké starosti, ale taky vlastní majetek. A o ten se už pečuje jinak než o nějaké městské bydlení! To už nebudou rozbité vchodové dveře a posprejovaný výtah, kterým budou výrostci půl dne jezdit nahoru a dolů. Lidi si okamžitě uvědomí, že jim to leze do peněz a na bývalé státní jsou pak velice opatrní. Já tu přeměnu bývalých nájemníků párkrát viděla a nestačila jsem žasnout.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2005 9:44 | Jarmila

Pokud vydává důchodce 80 % příjmu na bydlení, pak se ptám: co dělal po celý svůj život? Bydlel v regulovaném nájmu za nějakých 50,- Kč měsíčně? A to si myslel, že bude až do smrti, ne? pravda, neměl důvod si na bydlení šetřit, výše nájemného mu vyhovovala. Dneska stojí před problémem, že obce a města, které dostaly byty zadarmo od státu, se o regulované bydlení svých občanů starat nechtějí a byty nebo celé domy prodávají. Důchodce najednou na koupi bytu nemá, byť si celý život žil dobře a bez starostí. Jenže každý byt je třeba časem opravit, rekonstruovat, neřku-li za něj postavit jiný. Problémů je několik: vybrané nájemné se nevrací do bydlení ani do stavby nových bytů, ale zčásti slouží k sanování městských rozpočtů. Obce chtějí po státu dotace na výstavbu bytů, jinak že nové byty stavět nebudou, ale byty pak prodávají za tržní ceny, pardon za "předplacené nájemné na 20 let a následný odkup za symbolickou cenu". Potíž je v tom, že v bydlení je nehorázný bordel. Bude za deset let ještě co regulovat? Staří nájemníci v regulovaných bytech postupně vymřou, zbytek bytů bude rozprodán do osobního vlastnictví a ostatní byty budou v režimu tržního nájmu. Kolik že je vlastně těch regulovaných nájemců? Proč nemají staří lidé možnost bydlet v menších bytech, např. v 1+1? Dodnes není možno volně sehnat byt v přiměřené velikosti. Dodnes existují pořadníky na městské byty, byty se přidělují tzv. obálkovou metodou, neboli "kdo dá víc". Vždyť i ti komunisti mleli o bytové politice dobře 30 let, ale neudělali pro ni skoro nic! Tak co se divíte Křečkovi?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2005 9:39 | Josef

Bydlíme v domě o 10 bytových jednotkách, jehož majitelem je město. Jelikož je tento dům v dost špatném stavu, rozhodlo se město jej odprodat. Zajímalo by mě, zda nám může nový majitel hned zvednout nájemné a co můžeme dělat v případě, že se nový majitel rozhodne byty rekonstruovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2005 9:35 | Karel

Dobrý den, Chtěl bych se Vás zeptat v jakém typu bydlení bydlíte Vy a jestli to není také náhodou byt s regulovaným nájmem. Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2005 9:14 | petr

Holt tito lide neziskali kvalitni zaplatitelne vzdelani.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2005 9:00 | Lapačka

Chcete zaplatitelné bydlení? Vždyť to ani není česky. Už jenom takový jazyk prozrazuje, že tito lidi dávno ztratili kontakt s realitou...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 5/5

5

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tamara Kotvalová

podnikatelka, Carollinum

Jan Kočka

podnikatel

Tamara Kotvalová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services