Jít či nejít do pracovního důchodu?

Dosáhli jste důchodového věku a máte v úmyslu dál pracovat? Pak byste se měli zamyslet nad tím, jestli je pro vás výhodnější být pracujícím důchodcem, nebo žádost o důchod odložit. Spočítali jsme to za vás a výsledky jsou opravdu překvapivé. Navíc jsme připravili kalkulačku, která zohlední právě vaše podmínky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2005 22:10, Fredy

Paní Rosůlková, je to jednoduché. Už nemám děti, ale tři dospělé syny a plán jsme tvořili společně a také tak jej naplňujeme. Je pravda, že ty "starosti" máme již za sebou. A začátky byly krušné. Tři děti s dvouletým odstupem, v 1+1 v malém domku na venkově, s jedním průměrným platem, nebyla žádná procházka růžovým sadem. Na druhou stranu to bylo to nejkrásnější období, které pamatuji. Teď to nemyslím politicky. A také jsme se dokázali radovat ze života, pěstovat koníčky a cestovat. Sice jen v rámci možností a hlavně po naší republice a třeba jen na kolech. A klid? Co je to klid? Mě osobně klid štve, nějak si na něj nemohu zvyknout. Tak nějak jsme se rozprchli po světě. Dnes, kdy se celá rodina sejde tak na pár dní v létě a o vánocích a to většinou řešíme důležité body business plánu, mě ten společný život chybí. Řešit vše přes internet je sice výhodné, ale chybí tomu ten živý kontakt.

Omlouvám se za osobní názor, ale děti je třeba mít z lásky a s láskou. Pak to nemá chybu. V opačném případě je lepší je nemít.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 2. 2005 15:33, Fredy

Co se týče anuity, tak osobně bych typoval za nejlepší ING, či Allianz a nejhorší CSLP. Ti ostatní, mezi tím, velké rozdíly nemají. Třeba nám to paní Kateřina prozradí.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

10. 2. 2005 9:05 | čekatel důchodu@email.cz

Vážená paní, s touto teorií by se dalo dokázat (ačkoli vysoký důchod bude ještě dodatečně daněn), že důchodce,který bude pracovat 10 let na % a dožije se 100let - tak na tom bude stejně jako kdyby bral důchod 40let. Zásadně ale proti důchodci v Rakousku bude pořád chudák. Jednoduše za 3 měsíce navíc dostane muž s 40lety a 50000Kč příjmu(OVZ 14980Kč) celých 134Kč "přilepšení". Toto přilepšení za 3 důchody 26964Kč mu vystačí na 201 měsíců tj.16 let a 9 měsíců. Navíc si může část z důchodů dát do akciového fondu např Sporotrend s ročním výnosem cca 30%. Problém je v tom, že dnešní důchodce bude rád, když tento souběh práce a důchodu (hned jak získá nárok) vůbec může udržet a zdravotně vydržet a není ochoten podstoupit riziko investic.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2005 8:51 | Zuzana Hrazdírová

Je to jasný: makat až do smrti, aby do státního rozpočtu spadlo co nejvíc a bylo možno sanovat televizi Nova, Diag Human, Nomuru a jiné podniky, případně dát něco na charitu a taky aby měli chudinky politici na byty. Nežrat, nejezdit na dovolenou a šetřit na důchod, šetřit a makat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2005 8:40 | Fredy

Uvedl jsem to jako příklad pro ty, kteří finančním žralokům bezmezně důvěřují.
Samozřejmě že může nastat vaše předpověď. A dokud nebudou odděleny vklady klientů od majetku penzijních fondů, tak bych vaše varování považoval za zásadní. I z těchto důvodu mě osobně nějaká anuita nezajímá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2005 8:34 | Bernard Bolzano

Bezva článek, jednop je jasné - odejít později, těch 6% ročně je super a panu Škromachovi a Sobotkovi jistě každý počasný důchodce zašle děkovný telegram:)
A otázka: Kateřino, chápu dobře, že když "Evropská směrnice pro rovný přístup ke službám a zboží pro muže a ženy" má být implementována do prosince 2007, tak od roku 2008 už budou stejné věky odchodu do důchodu pro muže a ženy ve státním systému?
A pokud ne, mohu jako muž zažalovat Česko ve Štrasburgu pro diskriminaci? Děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2005 8:29

A ten s největší annuitou potom zkrachuje, když nemá na výplatu:) Opatrně, nejvíc na slibech může znamenat nejméně ve skutečnosti, je třeba vybírat i dle jiných parametrů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2005 7:00 | Fredy

Zajímavý článek. Je vidět, že penzemi žijete :-) Dá se jistě polemizovat nad tím, proč zrovna penzijní fond, ale Vám šlo o něco jiného.
Pár poznámek.
1) Výpočty anuit v tabulkách, s přihlédnutím k věku, mají takové velké rozdíly? Nebo-li jeden rok u muže, u stejného fondu, hraje takovou roli? Myslím 64 a 65.
2) Vybrala jste průměrné penzijní fondy. Rozdíl v anuitách toho "nejlepšího" a "nejhoršího" penzijního fondu je ve skutečnosti ještě větší. Ale to se dá lehce ošetřit přechodem z fondu do fondu v pravý čas. Nejdříve ten nejvýnosnější a před koncem ten s nejvyšší anuitou.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Nečas

politik

Petr Dufek

ekonom

Petr Nečas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Dufek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services