Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

Seminář o budoucnosti stavebního spoření naznačil další vývoj tohoto produktu. Jeho budoucnost sice prozatím v ohrožení není, ale máme zaděláno na pěkný hybrid. Také si myslíte, že zájmy klientů jsou zcela jiné, než si kdokoliv z odborníků představuje? Překvapil vás výrazný růst poplatků? Nedivte se, je to prý samozřejmost.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2004 10:59, Mirka

Nesnáším,/snáší se vejce, já nemám ráda/ když by "poradci" chodili ke mě do bytu !!!

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 10. 2004 18:55, Mario

Napsal jste to úplně přesně.
Podstatné je to, že to jako termínovaný vklad můžou chápat klienti, ale ne stavební spořitelna.

Představte si, že si přijdete pro úvěr, a stavební spořitelna vám řekne: Nojo, když my jsme to chápali jako termínovaný vklad.
Průšvih, ne?

Mario

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 87 komentářů)

1. 10. 2004 9:49 | Docent

Poplatky teoreticky zafixovány byly. Alespoň ve starších obchodních podmínkách měly konkrétně ČMSS a Raiffeisen napsáno, že poplatky mohou zvýšit při podstatné změně správních nákladů a poštovného (v nových už to vypustily). Jenže opravdu teoreticky, protože Ministerstvo financí sice Obchodní podmínky schvaluje, ale nekontroluje, to samé ČNB.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2004 9:35 | Petr Barta

Ad 2. a 3. - naprosty souhlas.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2004 9:34 | Petr Barta

Ad 1: Ja bych ani nereguloval poplatky, ty at si sporitelny nastavi jak chteji. Jenze bych ty nastavene poplatky zafixoval - zadne zmeny sazebniku - co kliente podepises, to budes platit, rozhoduj se klidne i podle vyse poplatku, na ktere se ale muzes spolehnout. A je tvoje vec, pokud se rozhodnes, ze budes platit sporce, ktera ma vysi poplatky, protoze ma lepsi sluzby, levnejsi uvery, hezci agentky... Asi bych povolil zmeny (i jednostranne) po vazaci dobe - s tim, ze pri jakekoliv zmenen podminek (opet po vazaci dobe) ma klient pravo odejit bez jakekoliv pokuty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2004 8:07 | KarelM

Nelze než souhlasit. Nejvetsi kus pomyslného másla maji na hlavě zákonodárci, zejména ale vláda, potažmo ministr financí. Stavebky drze "fruktifikují" současnou situaci - zvyšováním poplatků jim samozřejmě nejde o nějaké "korigování případných výkyvů finančního trhu", ale o pouhou maximalizaci zisku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 10. 2004 8:02 | Tomáš Marný

Naštěstí lze dnes najít informace a nemusíme věřit tomu, co nám hlásá ÚV a podobní...: http://www.bausparkassen-vergleich.de/.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 10. 2004 5:13 | Eric

Já bych se to nebál vzít tak trochu z druhé strany. Stavebky jen drze využívají toho, co jim bylo umožněno. V době vytváření zákonů lobovaly přesně za to, co potřebovaly a vcelku jim to vyšlo. Aspoň i zde vidíme, co máme za zákonodárce - tlupu nevzdělaných, tupých vyžírků, kteří schválí za bakšiš cokoliv, zvláště když ani netuší, co vlastně schvalují. Tak se nedivme. Tím ovšem neříkám, že stavebky nejsou hajzlové...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 10. 2004 2:45 | Petr Šafránek

Gratuluji, nic lepšího o systému stavebního spoření jsem již hodně dlouho nečetl! Přidám jen tři postřehy: 1. Poplatek by podle mého názoru měl krýt nezbytné náklady, ale neměl by v žádném případě kompenzovat ztrátu (či přesnějí nižší zisk), který je důsledkem snížení úrokových sazeb na trhu. Stavební spořitelna by měla vydělávat na úvěrech, nikoliv na poplatcích. Chápal bych proto argument pro zvýšení poplatku typu: "Zvýšila se cena poštovného", ale argumentovat tím, že pomocí poplatků je třeba "korigovat výkyvy finančního trhu", je nepřijatelné! Ač jsem z principu proti jakékoliv regulaci, tady bych ji asi zavedl, minimálně jako tzv. věcně usměrňovanou cenu s povinností prokázat do ceny kalkulované náklady a jejich přiměřenost. 2. Návrh, aby stavební spořitelny mohly poskytovat spotřebitelské (tedy dražší!) úvěry, je systémový úlet! Každého logicky napadne, co by v ten okamžik nutilo stavební spořitelny poskytovat levnější úvěry na bydlení? Nějaké nařízení ministerstva? To je přece nesmysl. Právě současný stav, kdy stavební spořitelny musí úvěry na bydlení v zájmu zisku svých akcionářů poskytovat, se jasně projevuje neustálým "změkčováním" podmínek, a to jen přesně to, co je ve prospěch podpory bydlení! Jakmile budou moci poskytovat dražší neúčelové úvěry, ztratí zájem o tyb levnější na bydlení. Navíc - být akcionářem banky - asi bych se okamžitě obrátil na ÚOHS, neboť bych také chtěl státem dotované vkladatele jako zdroj peněz na spotřebitelské úvěry. 3. Pokud by se vůbec měl stavebním spořitelnám rozšiřovat úvěrový prostor, pak podle mého názoru jedině cestou rozšíření výčtu bytových potřeb o nákup některých předmětů s bydlením přímo souvisejících (vybavení kuchyní, nábytek, apod.). Z praxe vím, že zejména mladí lidé se často finančně vyčerpají pořízením bydlení a je pro ně pak problém byt vybavit. Nastupují pak různé drahé úvěrové karty a pod. Tato úprava by znamenala zachování jednotného úroku, což je podle mého názoru klíčové! Jakmile dovolíme stavebním spořitelnám poskytovat na něco dražší úvěry, přestanou mít o poskytování těch levnějších zájem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 5/5

5

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Libuše Šmuclerová

ředitelka Ringier Axel Springer

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Libuše Šmuclerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services