Kapitálový trh není strašák

Burza cenných papírů, mimoburzovní trhy, dividendy, akcie, kupónové platby, dluhopisy... Pojmy, s kterými se neustále setkáváme, přesto nejsou všem zcela jasné. Přijměte naše pozvání na okružní jízdu po kapitálovém trhu i s historickým exkurzem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2004 3:31, Adraj

Dobré ráno :-)
osobně se domnívám, že Eric i Greenhorn mají svým způsobem pravdu oba.
Každý má přece právo na výběr jak naloží se svými penězi - jestli je nechá ve slamníku, nebo zkusí získat vyšší výnos. Nu a pokud se rozhodne pro tu druhou variantu, pak má zase na výběr zda investovat, nebo spekulovat a zda raději v zahraničí, nebo zde. Co se týče Pražské burzy, ta je jistě méně transparentní než zahr. trhy, což je obrovská škoda, protože v devadesátých letech mohlo být velice dobře "našlápnuto", nebýt zpackání kuponové privatizace chabým právním řádem, který způsobil to, že firmy mají strach si chodit pro peníze na tuzemský kapitálový trh. Tato skutečnost však nikomu v investování nebrání - jen je potřeba při rozhodování více zohlednit místní faktory jako je politická scéna apod.
To ale musíte zohlednit vždycky, protože jestli u nás má na vývoj akcií vliv podivné chování majoritních/ minoritních vlastníků, pak zase v USA je to válka v Iráku, nebo cena ropy atd. Když chce člověk vyšší výnos, tak pro to holt musí něco udělat a ještě navíc akceptovat vyšší riziko.

Zobrazit celé vlákno

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

13. 8. 2004 13:34 | greenhorn

Jsem normálně zaměstnaný a pracuji v zcela jiném oboru než jsou finance. Své profesní znalosti využívám k tomu, abych investoval do firem kterým rozumím, se samotným mechanismem kapitálových trhů a burzy nemám společného nic. Berte nebo ne. Trochu v tom cítím: vydělal = musí to být nějaký insider, že?
Je kouzelné, jak jste si z celého textu vybral slovo kázeň, překroutil jeho kontext a dotáhl to až do implikace více ukázněný => okrade mne. No, úplně stejně jste mohl přepracovat "selský rozum", který jsem rovněž zmínil, takže zaplaťpánbu že alespoň tak.
Když už tu diskusi posouváte z roviny problému do roviny osobní, řeknu Vám něco k té Vaší slamníkové teorii, kterou zde, s důsledností hodnou lepší věci, dlouhodobě propagujete. Jestliže se rozhodnete svůj volný kapitál štosovat doma pod polšťářem, jsou pro Vás možnosti kapitálových trhů z principu uzavřeny. Což samozřejmě víte a dobrovolně podstupujete. Jenže z toho taky plyne, že o takové problematice nikdy nic pořádně vědět nebudete, protože prostě nemáte žádnou motivaci se tomu pořádně věnovat. A tak jako by člověk sledováním televizních zpráv mohl nabýt dojmu že život v této zemi se skládá z katastrof, kriminálních činů a šance na přežití v českém autobusu při cestě do zahraničí jsou zhruba 1:1, tak i Váš názor na kapitálové trhy bude utvářen mediálně vděčnými, byť z hlediska podstaty věci málo důležitými zprávami. Zkuste si to uvědomit a překročit horizont, který jste dobrovolně se svým slamníkem přijal. Realita je prostší, daleko méně dramatická a co bych rád zdůraznil, úspěšný člověk se nerovná darebák a zloděj. Ne vždy. Lovu Zdar!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 12:26 | Eric

Nu, pustil jste se do mě, jak se patří. Podotýkám, že neděláte dojem "..prostého člověka", spíše maníka, který působí někde v KCP nebo přímo velmi aktivně na burze - ale to je planá spekulace, viďte. Hodně věcí, které jste vyřkl vám stejně nevěřím, ale chápu, že je to moje věc. Řekl jsem svůj názor, vy jste řekl svůj názor a tak je to dobře. Každý máme svojí pravdu a já si za tou svojí hodlám stát i přes to, že nejsem stejně tak jako většina národa s věcí obeznámen tak podrobně jako vy. Můj názor je vytvořen tím, co vidím, váš taktéž, ale vás, co se tam pohybují jako rybky v rybníce je o moc méně než nás, kteří by si chtěli také plácat po rameni, jak se nám na burze daří. Jsme prostě podle vás neukáznění.....Ajajaj. Ať se vám daří i nadále a ať se raději nenajde někdo více ukázněný než vy a neokrade vás. Musel byste mi totiž dát za pravdu - to utrpení...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 12:10 | greenhorn

Jsem takový prostý člověk, který na pražské burze vydělal za cca 10 let tolik, že pokud bych nechtěl dále pracovat, nemusím. A vím že je velká řada dalších. Žádné zákulisní informace jsem nikdy neměl a ani nemám pocit že bych je k něčemu potřeboval. Vždy stačil selský rozum, kázeň a trpělivost. Z toho co píšete, lze plně souhlasit pouze s první větou, a to že vy slamníkáři toho o burzách mnoho nevíte. Což Vám, jak se zdá, příliš nevadí při vynášené kategorických soudů. Na burze totiž nikdo nikoho ošidit nemůže. Nemůžete prodat něco co nemáte, nemůžete nezaplatit to co jste koupil. Že existují lidé kteří mají více informací než jiní je pravda. Která ale platí nejen pro fuj pražskou burzu zlodějskou, ale pro všechny burzy světa. Stejně tak existují subjekty natolik finančně silné, že mohou pohnout kurzem či změnit trend. Což zase platí nejen pro fuj pražskou burzu zlodějskou, ale pro burzu jakoukoli. Podstatné je, že nikdo z těch, kterým říkáte protřelejší, veksláci atp. Váš nemůže donutit abyste na burze něco prodal nebo koupil, pokud Vy sám nebudete chtít. Z celé oblasti kapitálových trhů má burza nejtransparentnější pravidla. Je skoro až úsměvné, jak ve své neznalosti kopete do toho co je pro Vás z kapitálových trhů nejviditelnější a zcela pomíjíte skutečné hrozby které zde existují. Ať se Vám to líbí nebo ne, jsou věci za které fujburza pražská zlodějská nemůže. Nemůže za to, že jsme desetimilionový národ s minimální historií kapitálových trhů a že se tedy nemůže velikostí rovnat s burzami světovými. Nemůže za to, že české zákony umožňují majoritnímu vlastníkovi poškodit drobné akcionáře (a jsou to NEburzovní mechanismy, kterými se to dá provést). Nemůže za to, že české zákony umožňují minoritním akcionářům prudit tak, že významně paralyzují činnost společnosti (jeden z hlavních důvodů proč si u nás firmy nechodí pro peníze na burzu). Nemůže za to, že pravidla pro fungování investičních fondů včetně možnosti jejich následné přeměny na běžné společnosti umožnila plošné okradení milionů lidí o částku, kterou si ani nedovedete představit a na dlouho zdiskreditovala investování jako takové. A nemůže ani za to, že nějaký politik rychleji mluví než myslí a svými brepty zahýbe kurzy.
Šupem do Frankfurtu? Proč ne, ale nikoli proto že pražská burza je "Fuj", ale proto že malý subjekt mezi velkými má omezené šance. Škodovka se Wolkswagenu také neprodala protože by to byla fuj automobilka mladoboleslavská zlodějská, ale protože by v dlouhodobé perspektivě prostě neměla šanci. Lovu Zdar!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2004 9:15 | Eric

Děkuji za zajímavý článek. my slamníkáři toho mnoho o burzách nevíme a to ani z historického hlediska. Nicméně bych chtěl říci, že zrovinka pražská burza je souhrnem bídy s nouzí a s nimi souvisejících špatností. Někdy mám pocit, že tato burza slouží výhradně zájmům několika vykuků, kteří mají zákulisní informace a parazitují na ní. Neznám prostého člověka, který kdy na pražské burze něco vydělal (přímo ani nepřímo) Vždycky je někdo ošidil, aby ti protřelejší měli kde brát. Pokud by česká ekonomika měla být poměřována burzou v Praze, tak bychom už měli být ekonomicky někde hodně hluboko v exkrementech (tedy ještě daleko hlouběji než jsme). Není tomu tak a proto je něco v nepořádku právě s tou burzou, která si ovšem na pravou burzu jen hraje ústy několika vexláků... Takto říkám, že je česká burza zbytečná a pokud by mělo dojít ke slučování evropských burz, tak honem šupem do Frankfurtu...Fuj pražská zlodějská burza - vždyť o něčem svědčí i ta obrovská kvanta firem, které si jdou na burzu pro peníze, ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Chrenek

podnikatel, Moravia Steel

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Tomáš Chrenek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services