Výhodné nevýhodné pojistky

Klient pojišťovny, který má v životní pojistce stanoveno minimální zhodnocení pět či více procent, je dnes pro pojišťovnu ztrátový. Ty se proto snaží situaci změnit – a ještě na tom vydělat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2005 14:00

Ano pořád se snažím sledovat tuto diskusi ale pořád nikdo nic nepíše...

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2004 19:00

Dynamik je dobrý, ale mohla jste si nechat starou pojistku a uzavřít novou. Já bych si tu starou nechal určitě. :-)

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

10. 3. 2004 8:16 | blue

Kde jste v článku našel, že jsou podíly na výnosech garantovány?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2004 22:26 | Josef

Tak tenhle článek mně opravdu dostal.Zajímalo by mně na základě jakého vzdělání autor článku popisuje technickou úrokovou míru. Obávám se, že jde pouze o snahu zviditelnit vlastní názor. TÚM je započtena v základní sazbě pojistného a podíly na výnosech nejsou garantovány!Mám pocit, že se zde řeší opět pouze otázka spoření, která je samozřejmě důležitá, ale pokud se jedná o životní pojištění, je až druhotná.Naprosto souhlasím s názorem, že se jedná o smlouvy, které žádný velký užitek svým klientům nepřináší. Samozřejmě mohou být vyjímky, a potom je samozřejmě na klientovi, aby zvážil všechna pro a proti. A mimochodem pracuji pro pojišťovnu.. :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2004 21:02 | Xmen

Rád bych podotknul, že asi před dvěma lety jsem se na internetových serverech snažil rozdmýchat diskusi právě na téma TÚM. Reakce byla nulová. Je s podivem, že se zatím nikdo nezabývá tím jaké problémy může vysoká TÚM u starších pojistek přinést pojištovnám, které ji nabízeli. Opět si dovolím uvést jako zářný příklad Japonsko, kde vysoká TÚM 6-8% poskytovaná na počátku devadesátých let způsobila krach asi 8 středně velkých pojišťoven (výše jejich aktiv je srovnatelná s naší ČP - cca 100 mld. Kč). Samozřejmě, že to nelze úplně ztotožňovat se situací v ČR, protože v Japonsku to bylo způsobeno převážně ekonomickou recesí, poklesem akciových trhů a často také nevhodnými investicemi do cizoměnových dluhopisů (tyto investice ovlivnily výnosy při změnách na devizovém trhu). Jednalo se např. o pojišťovny Kyoei Life nebo Chyioda Life.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2004 14:36 | Rony

Nesmysly o EU jsou opravdu nesmysly, to nezpochybňuji. Na tvrzení, které jsem popsal výše si ale trvám - u starých nízkých pojistek přijdete při změně možná o pár desetikorun ročně. O to rád přijdu, když nahradím jednu pojistku jinou. Chci to mít jednoduché, tak proč jich mít několik s různými podmínkami. Už tak mám v těch financích nepořádek...:-) Moje rodinka nefachá pro žádnou pojišťovnu: manželka je policistka, děti ještě nemáme, otec je v energetice a matka v invalidním důchodu...:-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2004 14:28 | Tomáš Štětináč

Važený Rony tvrzení vašeho otce, že plnění ze starších smluv vydá na funus je sice správné, ale jestliže jsou za pár stovek a s túm 5% a více proč je rušit. Stačí je třeba vhodně doplnit dle potřeb lidí. NE jim plácat nesmsly o EU.V časopisu Ekonom je na to pekný článek. Jak se k tomuto problému staví různé pojišťovny. Nejen z vlastní zkušenosti vím že 'monopol' pěkně řádí. Mimochodem vaše rodinka fachá pro jakou pojišťovnu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2004 12:49 | Rony

Takových jako Vy je ale hrozně hrozně málo... Jinak blahopřeji ke (snad) skvělé pojistce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2004 12:38 | Faraday

I starší pojistky nemusí být zastaralé a na nízké částky - sám mám smlouvu třetí rok a TÚM bylo tehdy 5%. Roční pojistné je v desítkách tisíc, tam už jde o rozdíl relativně podstatný... Moje pojišťovna mne v tomto ohldedu zatím naštěstí nekontaktovala - že by dobrá volba? Uvidíme...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2004 10:39 | Benedikt P.

Článek je přesně o tom, co se nám také stalo. Česká pojišťovna, kde máme uzavřenou smlouvu o ŽP nám řekla, že se to musí změnit diky EU a také že staré pojistky stejně za chvíli přestanou platit a že je nutné je změnit. Dále nám řekla, že pokud to změníme, dostaneme nějaký bonus řádově asi cca 4500,-. Po podrobném prozkoumání a díky pomoci finančních poradců nám nebylo doporučeno pojistku měnit.
Nejprve nám bylo tvrzeno, že stará smlouva nemá žádné TUM, a nová že má již nějaká procenta TUM. Po přezkoumání toto nebyla pravda.
Co se týká podmínek, klient nemá žádnou šanci je dostat do ruky. Jen až po podepsání smlouvy. To je také protiprávní.
Ať ČP řekne A ale i B.
Pojišťovny v žádném případě nejsou solidní společností. Pojištění je vždy jen o tom, jak z lidí vytáhnout peníze a pak jim při plnění dát co nejméně.
Pojišťovna se chválí v reklamách, jak má nejvíce pojistek na ŽP Dynamik, jenže je to jen díky tomu, že klienty tlačí do dalších pojistek a mnohdy pro ně nevýhodné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2004 9:38 | Rony

Pojišťovny podle zákona nemohou životní pojistku zrušit. Klient tak má na výběr jestli na nové argumenty pojišťovny přistoupí či nikoli a rozhoduje jeho vlastní svobodná vůle. Ačkoli je možné o postupu pojišťoven polemizovat, rozhodně se chovají férověji než stavební spořitelny s poplatky za správu úrokového zvýhodnění, jimž se klient nemá šanci vůbec vyhnout. Navíc se domnívám, že smlouvy s vyšší TÚM jsou většinou starší a na nízkou pojistnou částku. Jak říká můj otec, plnění z techto smluv "by nestačilo ani na rakev" (je to samozřejmě trochu nadsázka). Pokud se tedy člověk s tako starou smlouvou rozhodne výrazně zvýšit své pojistné krytí, je to dobře jak pro něj, tak i pro stát, neboť v budoucnu bude u tohoto člověka nižší riziko, že bude stát frontu na sociální dávky. Navíc v případě, kdy platíte například stovku měsíčně, tzn. kapitálová část pojištění může být tak 800-1000 Kč ročně, je rozdíl mezi zhodnocením 2,4 % a 5 % (24 Kč vs. 50 Kč) naprosto směšný.....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2004 8:52

Úvodem děkuji autorovi za upozornění na snahu některých pojišťoven zbavit se pojistných smluv s vyšší TÚM. Sám jsem se již opravdu setkal s tím, že klient byl přesvědčován o "nemodernosti" jeho pojistky. Musím však trochu polemizovat s tímto tvrzením: "Klient třeba se 6% TÚM ale musí dostat alespoň 6 % ročně i v situaci, kdy se úroky pohybují okolo 2 %. A pro pojišťovny je tak ztrátový." Především je třeba upozornit, že pojišťovny zhodnocují aktiva rozhodně lépe, než je úroková míra na mezibankovním trhu. O jakési "ztrátovosti" lze hovořit až v případě, kdy auditované zhodnocení rezerv klesne pod TÚM. I v tom případě je "ztrátovost" diskutabilní, neboť pojišťovna nezhodnocuje vložené pojistné, ale pouze jeho část - jak velkou, to ví pouze pojistný matematik příslušné pojišťovny. Navíc značná část pojišťoven nepřipisuje klientům celé zhodnocení rezerv, ale jen podíl na něm (u některých pojišťoven je podíl stanoven tak, že pod určitou hranicí rozdílu mezi TÚM a zhodnocením již klient nedostává vůbec nic!). Dovolím si tedy tvrdit, že smlouvy s vyšší TÚM jsou jistě pro pojišťovnu méně výhodné, nikoliv však ztrátové!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Vlasta Parkanová

politička

Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services