Placené či bezpoplatkové finanční poradenství?

Placené kontra bezpoplatkové finanční poradenství je jedno z dalších kontroverzních témat mezi finančními poradci. Obě skupiny mají své zaryté zastánce i odpůrce. Je požadavek na úhradu za službu zárukou její kvality?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 3. 2004 8:22, Martin Vala

Ano, Slon se snaží dlouhodobě radit. Na serveru finance.cz jsem našla tento dotaz:
Zadáno: 27.02. 2004 13:28
Název sekce: Investiční poradenství
Zodpovězen: 09.03. 2004 08:56
Otázka: Prostřednictvím společnosti SLON jsem investovala a mám 50 podílů po 1 tisíc Kč, tedy celková hodnota 50 000 Kč u společnosti DELTA INVEST. Z obchodního rejstříku u Krajského obchodního soudu v Praze jsem zjistila, že společnost DELTA INVEST je v likvidaci. Právník mě poradil, že se mám přihlásit jako věřitel u likvidátora. To jsem udělala, ale nikdo z uvedených lidí v Obchodním rejstříku, kteří měli co do činění s touto společností nemá ani trochu slušnosti, aby mi odpověděl. Již dvakrát jsem se obrátila na společnost SLON o radu, poprvé byla odpověď v tom smyslu, že je vše na dobré cestě, podruhé se mi raději neozvali. Mám ještě nějakou šanci peníze, které jsem do podílů dala, získat zpět ? Děkuji JK
Odpověď: Dobrý den. Velmi nás mrzí, že jste udělala se svými prostředky takovou zkušenost, ale nepodařilo se nám ani na stránkách KCP zjistit více než: Název : DELTA INVEST - investiční společnost, a.s. v likvidaci IČO : 18623212 Ulice : Thámova 9 Město : Praha 8 - Karlín PSČ : 18000 Poznámky : Likvidátor: Ing. Jan Jareš Doporučili bychom Vám obrátit se na společnost SLON, která tyto podíly prodávala, aby Vám zjistila vše potřebné, aby jste ztratila co nejméně s tím, že si budete stěžovat na KCP. To opravdu udělejte. Hodně štěstí!! Böhm&partner team
Můžete mi vysvětlit, jak můžu této společnosti věřit, když se výše uvedené paní ani neozve?

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2006 17:26, K.Zahada

Jak byt nezavisly poradce? Asi nejlepsi reseni by bylo kdyby financni instituce meli jednotnou provizi, ktera by nerozlisovala produkt (tj. stejna provize za st.sporeni, pojisteni, atd..).

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 77 komentářů)

18. 2. 2004 12:29 | ZIL

Docela nedávno se zde psalo o džungli, která na našem trhu prodejců finančních produktů vládne. A že přijde zákon...
Vlezu-li do téhle džungle, je asi jedno, zda-li mně v ní poskytuje služby placený nebo neplacený poradce, zda-li je to multilévl, slečna za přepážkou nějaké instituce nebo profík, který mně poradí třeba z kamarádství dobře a zdarma. Důvodem je, že kvalita finančních produktů není dobrá. Úrokový výnos kolem 5% a méně může akceptovat snad jen nesvéprávný jedinec a aby se do tohoto stavu dostal, je třeba řádné masáže. A jsme zase zpět u prodejců finančních produktů, kdy cílem je PRODAT, nikoliv PORADIT. Rozdíl mezi těmito pojmy by měl být snad zřejmý.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2004 11:55

Pro začátek by uplně stačilo, kdyby si v tom udělal jasno placený funkcionář ARIZu. Zdá se, že jeho informace o poradenství jsou velmi povrchní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 11:50 | Fredy

Máte pravdu, jsou to brci. Setkal jsem se s člověkem, kterému finanční porace od Amcico doporučil zrušit dvě čtyřleté smlouvy (on a manželka) na stevební spoření se státním příspěvkem, peníze vybrat a vložit na jejich KŽP. Sobotka musí mít radost. No jo, kdo umí ten umí, kdo neumí, tak má malé provize. Takto to hlásal jeden agent od ČP.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 11:32 | Martin Gardavský

Děkuji za odpověď, ale mám zase ještě jedno ale! Co když potkáte takového zákazníka jehož potřeba se nevejde do Vašeho byť širokého portfolia? Pošlete ho ke konkurenci? A teď mě prosím šetřete pane Šafránku, nahrávám Vám na smeč. Vede mě k tomu má velká nechuť ke kastování typu zprostředkovatel obyčejný, bezplatný poradce, placený půlporadce, placený poradce a třešinka na dortu placený poradce s provizí. To aby se v tom "klient" vyznal!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 11:00 | Dušan Kempný

To je stejně tak jako když na fincentru loni s velkou reklamou dealovali životní pojistky Wustenrotu s "garancí" 6 %. Každý normální člověk ví, že to je podvod, ale oni to svým čtenářům tlačili hlava nehlava. Jo, provize jsou provize.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 10:58 | Lukáš Havel

No jo, Amcico, to má velmi dobře zmáknutou psychologii a jejich dealeři jsou jedni z nejfanatičtějších... Rád bych se jednou dožil chvíle, kdy bude finanční poradenství vázaná živnost s poměrně náročnými pravidly a požadavky. Ale pak si zase dealři najdou nějaké jiné obecné označení, že...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 10:53 | Zachrdla - TriMan

Nějak jsem nedokončil myšlenku – takže pokračuji: Při finančním plánování vycházíme z toho, jaké produkty klient potřebuje pro dosažení svých cílů, jak my měly být vzájemně provázány a jak velkou částku ze svých příjmů by pro dané účely měl klient vynakládat. Při zprostředkování jde především o to, sjednat správně produkty, které si klient přeje mít sjednány. Zprostředkovatel nezohledňuje skutečnost, jestli požadované produkty klient skutečně potřebuje, či nikoli, jestli nedochází k duplicitám apod. Zprostředkovatel vychází z přání klienta, nikoli z analýzy jeho situace. Obdobně kvalifikovaný prodavač vás seznámí s parametry televizorů jež prodává, ale nezajímá se o to, jestli televizor skutečně potřebujete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 10:43 | Zachrdla - TriMan

Domnívám se, že pod pojmem finanční poradenství si lze představit především dvě služby: výběr nejlepšího produktu (což je asi doménou pouze placeného poradenství) a finanční plánování. Finanční plánování, tedy uspořádání klientových financí dle určitých teoretických zásad, na základě analýzy jeho stávající situace, tak, aby klient dosáhl svých finančních cílů optimálním způsobem, lze provozovat buď jako placené, či jako bezpoplatkové poradenství. Při dodržení všech zásad by výsledek měl být obdobný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 10:36

Kdybych byl "čistokrevný" zprostředkovatel, pak pro klienta nedělám komplexní analýzu a následný plán, který obsahuje i využití klientem používaných produktů v době, kdy mně navštívil. Jde tedy o pojetí finanční analýzy a plánu a dlouhodobou spolupráci s klientem. Jako pouhý zprostředkovatel bych nanejvýš analyzoval aktuální problém a navrhl nějaké řešení z mnou nabízených produktů, nezajímaly by mne stávající produktu klienta (nebo by mne zajímaly jen do té míry, že bych je všechny zrušil a nahradil "svými"). Jako zprostředkovatel bych navíc klientům nabízel produkty, já se vždy snažím nabízet především analýzu a plán, produkty jsou až nástroji k řešení tohoto plánu. Myslím si, že "v nabídce" mám tolik produktů od tolika finančních domů, abych mohl minimálně 80% navržených plánů úspěšně zrealizovat. Jediné, co nemohu a také nenabízím, je tvorba a správa širokého portfolia investičních instrumentů. To, co mám k dispozici, podle mého názoru plně pokrývá potřeby 80-90% populace, aniž by se na trhu nacházelo něco pro danou situaci klienta výrazně lepšího, než mohu nabídnout při realizaci já.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 10:30 | Hana Šimková

Na rozdíl od pana Šafránka, se spíše přikláním k placenému poradenství. Samozřejmě, že kvalitní poradce by klienta neměl poslat na přepážku. Měl by doporučit a případně sjednat realizaci jím sestaveného plánu s tím, že na tuto realizaci dohlédne. A otázka nezávislosti ? Ta je na profesionálním chování každého zvlášť, ať sejedná o poradce placeného klientem nebo prostřednictvím finančních institucí. Finanční plán je tzv. běh na dlouhé trati a neumím si představit, že by mi ho sestavoval někdo, kdo se žene jen za získáním bodíků pro svou provizi.Řešením by samozřejmě mohlo být povolení sestavování finančních plánů od určité pozice, poradci s velkou orientací a zkušenostmi na finačním trhu. Všechny tři možnosti mají své pro a proti. Důležité je, aby klient věděl kterou variantu poradce nabízí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 10:10 | Martin Gardavský

Nejste pak pane Šafránku vlastně zprostředkovatel? Nebo plánujete i něco jiného než jste měl původně v nabídce? Jinak co se týče kompromisu - souhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 10:02 | Martin Gardavský, ARIZ ČR

Pěkný článek, děkuji. Něco ale potřebuji vysvětlit. Jaký je rozdíl mezi bezpoplatkovým poradcem a zprostředkovatelem? Rozdíl tam jistě je viz. citace z článku: "Negativem, kromě již zmíněné povinnosti realizace, je závislost bezpoplatkového poradce na provizích. Tuto závislost ještě prohlubuje nižší produktivita jeho práce (za provizi shodnou s provizí zprostředkovatele musí odvést výrazně více práce)."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2004 9:38

Kdybych vzal tu reklamu "za slovo", tak ona je vlastně pravdivá. Pojišťovna říká "NÁŠ finanční poradce". Komu tedy radí, jak vydělat? No přece nám - pojišťovně, nikoliv klientovi... Teď vážně - také si myslím, že používání tohoto označení pro obchodního zástupce jednoho finančního domu je hodně zavádějící, bohužel naprosto běžné. Mám doma dokonce ve sbírce vizitku jednoho náboráře kampeličky (již dávno vytunelované) a i on měl pod svým jménem "finanční poradce"....
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 9:24

plne s Tebou souhlasim... pracuji v teto oblasti a oznaceni "financni poradce" sem velice rychle prestal pouzivat, protoze kdyz sem zjistil ze ho ma svoji vizitce pani ze CMSS (ceskomoravske stavebni sporitelny) ktery klienovi doporuci tak mozna stavebni sporeni a to s tim ma jeste velike problemy....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 8:53 | Zachrdla - TriMan

Souhlasím s Vámi a k Vašemu neplacenému poradenství nemám výhradu. Pokud jde o produkty, považuji za vhodné rozlišovat výběr nejlepšího produktu (poradenství – pravděpodobně placené) a sjednání typového produktu (bezplatné zprostředkování). Typovými produkty myslím produkty vybrané poradcem (společností), pro řešení typických potřeb klientů. Tyto produkty by měly být dostatečně variabilní, aby mohly být upraveny dle konkrétní potřeby klienta. V zásadě bych toto rozlišení přirovnal k rozdílu mezi zakázkovým krejčovstvím a konfekcí. Pokud jde o fee only poradenství, pak se domnívám, že o případnou provizi za produkty by měla být snížena úhrada klienta za vypracování plánu, případě provize přeúčtována přímo klientovi. Fee only je ale v našich podmínkách teprve budoucností. Myslím, že tuzemští klienti na tento typ poradenství zatím nejsou dostatečně připraveni. Znatelný posun tímto směrem, zejména do kategorie „fee based“ ale již pozorujeme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2004 7:56

Dovolte mi k Vaší analýze doplnit ještě jeden pohled na plně placené poradenství. Asi se shodneme na tom, že v naprosté většině případů bude k realizaci finančního plánu nutné použít některé produkty, které klient doposud nevyužíval. A zde se naskýtá otázka, jak se klient k těmto produktům má dostat. Pokud by poradenství mělo zůstat super nezávislé, musel by poradce klientovi předat seznam produktů a jejich parametrů a odeslat klienta, ať si je sám kdekoliv sjedná. V ten okamžik je klient vydán napospas obchodních zástupců jednotlivých finančních domů (lhostejno, zda běhají po bytech nebo sedí za přepážkami), kteří mají za úkol toho klientovi prodat co nejvíce a mají k tomu i své přesvědčovací metody. Jen hodně otrlý klient si z takového jednání odnese ten produkt a s takovými parametry, jaké mu naplánoval jeho placený finanční poradce... Navíc je zde zcela zřejmá časová náročnost a vysoká míra "nepohodlí" pro klienta, který si zaplatil finanční plán a pak běhá po přepážkách. V momentě, kdy placený poradce dá klientovi jakékoliv doporučení či kontakty, u koho má naplánované produkty sjednávat, dostává celá nezávislost značnou trhlinu, neboť jistě není problém se pak podělit o provizi s tím, koho placený "nezávislý" poradce doporučil... Právě s ohledem na výše uvedené jsem zastáncem neplaceného plánu, do kterého následně "naordinuji" přesně to, co jsem tam i naplánoval. Klient nikde neběhá a do realizace jeho plánu se mi nemíchají přímí prodejci produktů. Klient samozřejmě ví, že nepracuji zadarmo, ale že mne platí on z provizí od finančních domů, které by jinak nechal těmto domům (když produkt sjednám u zaměstnance na přepážce, nedostanu jej oproštěný od provizí, tedy levněji - pouze tyto nevyplacené provize zvýší zisk finančního domu). Myslím, že je to velice rozumný kompromis mezi úrovní služby pro klienta (zejména její komplexností a z toho vyplývajícího pohodlí klienta) a mírou nezávislosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2004 7:29

Teď jsem na konkurenčním fincentru našel tuhle reklamu: "Amcico AIG Life. Zhodnocení Vašich financí v kombinaci s životním, popřípadě úrazovým pojištěním s možností daňových úlev. Podrobnosti vysvětlí zdarma náš finanční poradce." To je ta nejhorší kategorie "finančních poradců" - prodejci jedné pojišťovny. Jak je vidět, není jejich výmyslem nazývat se finančníma poradcema, ale používaji to pojišťovny ve svý oficiální reklamně! Jeden čas bylo plný metro reklamy na osobní finanční plánování za kterym byl prodej produktu ING.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services