Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v nájmu výhodnější?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2007 12:46, jiří karel

Myslím, že nejlepší důkaz proč nelze z nájmu uhradit hypotéku je fakt, že nikdo nestaví na komerční bázi nájemní byty. Kdyby to fungovalo, tak si developer vezme hypotéku, pronajme byty a "mele mlýnkem". No ale to se romantickým hyposnílkům a pár zběsilým ekonomčíkům vysvětlit nedá a tak budou bankám a Finepu na špek skákat dále.

+127
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2008 14:05, petr

Tak nevím žiju asi na jinačí planetě koupil jsem byt na 100 hypotéku 2 400 00, po 3 měsicích jsem ho začal pronajímat (investice 50 000) nájemník za mě zaplatí všechno cca 14 000 nevím proč malovat hned čerta na zeď , že je to drahé, přijde mi to jako pěkné zhodnocení mého rizika, že byt klesne pod svoji hodnotu. Zatím na tom pouze vydělávám :-)

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 409 komentářů)

29. 3. 2007 16:02 | iva.nek

No jo, když vy všichni uvažuje o předražených nekvalitních bytech v Praze a okolí. Nový 2+kkkkkkk 50m za 2,5 mega. To je pak jasné, že vzít si hypotéku na takový šunt je drahé. Já mám 5let nový 3+1 90m s garáží za 1,3 - za takový je nájem 10tis. - to teď platím na úrocích a 5 let mám nový byt (min. tak za1,5).
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2007 12:05 | karel

taky komentář : a) máme dost jasně pronájemnický obč. zákoník, to vyhánění z bytů je dobré pro Johna či blondýnku z NOVY; tak snadné to není a většina příběhů z televize se nejspíše nemohla stát, neb by to byly trestné činy a štáb Občanského juda měl oznamovací povinnost a ne točit. b) větší jistotou než byt je RD, tam jde hlavně o vás a vaše zvelebování a péči. U bytů ve vlastnictví o žádnou velkou jistotu nejde. Jste závislý na solidnosti těch druhých. U nájemního bytu nechápu, proč by vás měl majitel vyhánět. Přece je každý rád, že má slušného nájemníka, který mu přináší peníze ( tedy pokud nejste ten "zvýhodněný"). To Křeček s Tarabou zanesli to antagonistické vnímámí nájemce a vlastníka. c) Když je havárie u nájemního domu, je problém řešení a placení na majiteli a je v jeho zájmu to řešit. U bytů ve vlastnictví když máte větší havárku, potřebujete součinnost ostatních, třeba v přízemí k zatékání střechou či rozbytý výtah apod. Moc dobře to nefunguje. d) pokud na koupi bytu nehledíte jako na investici, pak už tu koupi vůbec nechápu. To pak opravdu bydlete v nájmu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2007 14:23

dovolim si par komentaru:
a) jsou lide (patrim mezi ne), kteri zvlast kdyz cekaji rodinu, nemaji k najmu duveru, at uz z hlediska mozneho zvysovani poplatku majitelem, tak moznosti vystehovani kdyz si to majitel rozmysli apod.
b) jsou lide, kteri nechteji byt na spani, ale chteji v nem zit, zvelebovat si ho, byt proste "doma", coz je v rozporu jak s najemnim, tak i se statnim bytem
nechapu, proc si nekteri mysli, ze byt musi byt kupovan jen jako investice a skoro v kazdem prispevku je zmineno, ze se narazi na spatne sousedy...
Takze IMHO vzdy zalezi na tom, co od toho dana osoba(rodina) ocekava, vzdycky je mozne byt prodat a hypoteku splatit, coz u najmu nejde, navic pokud si chcete byt vybavit a zlepsit, delate to pro nekoho jineho.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2007 14:10 | karel

Když si vezmu úvěr za dnešních velmi nízkých úrokových sazeb na 20 let, zaplatím navíc cca 65%, plus poplatky a pojistky, plus FO a údržba. Tedy zhruba jednou tolik, pokud se nevyskytne nějaký problém, havárie, nepůjdou úroky hore. Co je na koupi bytu na úvěr tak investičně zajímavého nechápu. Když budu platit nájem a to co ušetřím dávat stranou, zhodnocovat jinde, tak mám za dvacet let balík. U bytu na úvěr jen starý byt s otravnými sousedy ( v tom lepším případě). Prostě na dluh se bydlení nevyplatí ani dnes, natož v budoucnu. To ale většina nechce pochopit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2007 14:10 | karel

Když si vezmu úvěr za dnešních velmi nízkých úrokových sazeb na 20 let, zaplatím navíc cca 65%, plus poplatky a pojistky, plus FO a údržba. Tedy zhruba jednou tolik, pokud se nevyskytne nějaký problém, havárie, nepůjdou úroky hore. Co je na koupi bytu na úvěr tak investičně zajímavého nechápu. Když budu platit nájem a to co ušetřím dávat stranou, zhodnocovat jinde, tak mám za dvacet let balík. U bytu na úvěr jen starý byt s otravnými sousedy ( v tom lepším případě). Prostě na dluh se bydlení nevyplatí ani dnes, natož v budoucnu. To ale většina nechce pochopit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2007 16:00 | Optimista/pesimista/realista

uvedl jsem i k článku co dělat, když nemohu splácet hypotéku :
Byt 55 m2, cena 2 mil. Kč. úroky nyní cca 12,5 tis./měs. (bude klesat) poplatky,pojištění, daň cca 250Kč/měs. fond oprav 1500Kč/měs. (bude stoupat, třeba jen DPH na st.pr.) správa 250/měs. (bude stoupat inflací) dám si stranou na údržbu bytu cca 1000/měs. (bude stoupat) ------------------------------ ---------------------------- měsíčně cca 15.500 Kč - když nebude žádný problém, havárie, budou mi fungovat správně ostaní vlastníci v domě a správní firma daň úspora cca 1000 Kč
Vše výše uvedeno vyhazuji stejně jako bych vyhazoval nájem. Nájem stejného bytu u nás v domě je 8000Kč. Jen v tomto roce jsme měli havárii žlabu, protekly tři byty, rozbily se vstupní dveře a jednou výtah. Developer špatně ohlídal izolace, místy teče střechou. Z vedlejšího bytu slyším, kdy si kdo prdne.Už dvakrát jsme se na shromáždění nesešli, nic se nerozhodlo. 40% vlastníků je mimopražských, vůbec nejezdí. V létě vyprší funkční období výboru. Dál to dělat nechtějí, nikoho v domě to nezajímá. Budeme muset vyměnit správní firmu - developer nám nadělil pěkné ptáčky.
Hurááá. Mám byt ve vlastnictví ( jako nájemník bych se dávno odstěhoval)
Optimista/pesimista/realista
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2007 16:26 | jarda m.

V prostředí nadhodnocených cen bydlení je koupě na dluh harazardem. Když porovnáte úroky a další vzhozené platby co máte při vlastnictví na hypotéku s nájmem, nájem je levnější. Tak proč se za každou cenu nutit do problémů. Transakční náklady spojené s prodejem i do té doby vyhozené platby na účet společenství i úroky bance, pojištění, poplatky, jsou značné. Prostě ztráta jako hrom. A to ještě nevíte, jakou cenu byt bude v budoucnu mít. Vím, že pár developerů staví s životností tak do osmi let. Dnešní novostavby nebývají vždy tou bezpečnou cihlou na celý život.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2007 13:12 | jirka s.

Taky bydlím v RD. Je dokonce skoro nový, 10 let. Každý rok něco opravuji. Teď se chystám na plot, už mám znova dělaný nátěr fasády, opravuji chodníky, měnil jsem sprchový kout. Budu kupovat nový kotel na topení a ohřev vody, brzy i sporák. Započtěte do nákladů i vlastní práci. Podstaný rozdíl mezi nájmem a vlastnictvím je v tom, že u nájmu víte, kolik vás bydlení stojí. U vlastnictví to dopředu nikdy vědět nemůžete. Prostě co se může porouchat se někdy porouchá. To nájemníka trápit nemusí. Zase ale dát si cigárko na vlastní terase taky není pocit k zahození.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2007 9:32 | Jarmila

Bydlím ve vlastní domku, cca 30 let starém. Z různých důvodů nebyl dostavěn, dostavuje se až teď, převážně ve vlastní režii. Dostavba má moderní střih odpovídající současnosti. Vznikne tak nadstandardní byt o cca 160 m2 podlahové plochy (patro + zateplená půda domku, spojená vnitřním pokojovým schodištěm). Předpokládám, že dalších 30-40 let se na to nemusí sáhnout. V přízemí je další byt o cca 100 m2 podlahové plochy. Za 30 let se: vymalovalo (to musíte i v nájemním), vyměnily radiátory, vyměnily 2 vodovodní baterie ze 3 (tu poslední to čeká). Možná by bylo dobré rekonstruovat kuchyni za vestavnou s moderními spotřebiči. Současná není ale špatná, je 17 let stará a dalších 15 let by klidně vydržela. Mohla by se i rekonstruovat koupelna, kde je jen vana a není sprchový kout, místo na něj je, je v něm pračka. Jo, a změnili jsme vytápění na zemní plyn, stejně se získává TUV. Můžeme topit jak elektrikou, tak uhlím-dřívím (slouží ke spalování spalitených odpadů) i plynem. Dlužno podotknout, že plyn je nejpříjemnější na obsluhu a nejčistší. Za 30 let jsme do bytu na opravách dali cca 100.000,- Kč, počítaje v to i pořízení kotle. Dostavba druhého bytu vyjde na cca 400.000,- Kč s tím, že hodně práce je svépomocí nebo vzájemnou výpomocí v rodině. Stavba domku vyšla před 30 léty na 160.000,- Kč. Pokud si vlastní byt udržujete, nejsou opravy ani rekonstrukce finančně drastické, protože byt nevybydlujete, což se o nájemním bydlení říct nedá.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2007 17:12 | Jony

Ano tak jsem to take myslel, ze fin. prostredky z fondu jsou pouzity na opravy spolecnych casti domu a ne na interier, myslim ze jsem to napsal dost jasne. Co se rekonstrukce interieru tyce, zasadni a zrejme nejvetsi investici vidim do kuchyne a koupelny, to souhlasim, ale castka za tuto rekonstrukci mi nepripada zas tak moc vysoka, aby se v horizontu napr. 15 let nedala nasporit. Jinak nevim tedy jakym stylem bydli ostatni, ale co se vybavenosti bytu tyce, veci ktere jsou nepostradatelne je nutne koupit, ostatni veci, bez kterych se da prezit a tvori vlastne jake si add-on pro nasi potechu se holt kupuji az kdyz na ne zbyde.... muzete mi tedy povedet jake jine opravy v byte provadite, ze jsou tak zasadni a nezbytne, tudiz by narusili chod domacnosti?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2007 16:58 | vladimír

Fond oprav je na opravy a rekonstrukce výhradně společných částí domu. Většinou platí, že obdobu toho, co se hradí na společný účet je třeba dávat stranou na opravy a modernizace uvnitř bytu. Vlastník si hradí veškeré povrchy, nátěry, rozvody od měřičů či uzávěrů, zařízení koupelny, WC, kuch. linku a spotřebiče, atd. Je toho dost. Není dražší bydlení než vlastnické !
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2007 16:27 | Jony

Vazeny Vladimire, proc by rodina sypala do bytu po 15 letech penize na opravy, kdyz jsou hrazene z fondu, ktery je plneny prostredky z poplatku na opravy? Pokud jste ovsem nemel na mysli opravy interieru, coz vsak povazuji za nerealne, ponevadz vetsina lidi meni iterier i nekolikrat do roka, tudiz prubezne.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 1. 2007 22:39 | vladimir cech

Rodina ma po patnacti letech byt, do ktereho musi nasypat penize na rekonstrukci, obdobne do spolecnych casti domu. Taky se musi modlit, jestli jsou ostatni vlastnici v pohode, jinak ten byt pujde s cenou dolu. Myslet si, ze ceny bytu jdou jenom nahoru si mysli realitni agentaci, kteri maji v hlave slamu a naivkove zblbnuti propagandou. Jen si spocitejte, kolik vysypete za tech patnact let bance (uroky, poplatky, ...) a za opravy a spravu bytu i domu. Najem proti tomu neni nic. Nemluve o bingu, kdyz za sousedy chytnete paka a s hypotekou se pak tezko a draho unika.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 1. 2007 18:43 | dajastah

na druhou stranu, po 15 letech ma ta rodina byt v hodnote 3M, kdezto najemce ma usetrenejch 1.5M (vyhoda oproti bydleni ve vlastnim) , tak nevim kdo je na tom hur nebo lepe....
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 1. 2007 14:21 | karel

U koupě bytu je nejen riziko u splácení hypotéky a dalších plateb na údržbu. Byt ve vlastnictví totiž nemusí být do budoucna žádným uložením peněz, le pěkným malérem. Stačí pár problémových vlastníků bytů a hodnota ostatních bytů jde do kopru. Prakticky nikdo na to nemyslí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2006 15:17

Co je na článku neaktuální? Spíš naopak, vše podtrženo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2006 20:19

Clanek z cervence 2003? To by melo byt zdurazneno na zacatku, ze je z prehistoricke doby pred 3 lety, protoze situace se meni kazdy pulrok! Radeji na vasi www uvadejte aktualnejsi clanky a informace, velmi me to odradilo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2006 22:08 | 007

Koupit si domek ještě chápu. Koupit si byt je něco úplně jiného. Můžete být sebelepší , odpovědný a starající se vlastník, když jsou ostatní v baráku blbci, nezmůžete nic a vaše dluhy i s odpovědným splácením jdou do kytek. Jen pošetilec a příšný optimista se zadluží kvůli kopi bytu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2006 21:39 | petr konečný

Koupit si byt vypadá snadně, vlastnit jej je možná těžší. Propadne - li majitel bytu, poškodí i ostatní majitele bytů v domě. To je fakt, nikdo o tom nepíše, nikdo to veřejně neřeší a přitom je to jen časovaný průšvih. Ten článek má smysl i po těch " letech". Vím o čem píši, mám dva byty a u obou mám jen problémy. Společné vlastnictví je prostě průšvih.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2006 14:43 | fanda rys

Více než dříve je článek důležitý. Při nesmyslných cenách a růstu nákladů na úvěry je důležité si správně odhadnout budoucí náklady. Navíc nás čeká i růst DPH na opravy. Jen naiva jde slepě do zadlužení.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Libor Malý

podnikatel, zakladatel Jobs.cz

Tomáš Pitr

podnikatel a kriminálník

Libor Malý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Pitr
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services