Tygr zařval od Tater

Od rozdělení Československa se Slováky "tak trochu" soupeříme. Ve sportovních utkáních víceméně vyrovnaní, na poli ekonomickém se ale v poslední době zdá, že zůstáváme daleko pozadu. Na svoji důchodovou reformou může být Slovensko zatím náležitě pyšné. Podívejme se proto, jak "sa nad Tatrou blýská…"

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2003 9:12, Katerinka

je lepší něco dělat, než nedělat vůbec nic

tak už jsem se lekl, že ten bordel je jenom u nás :-)

fakt ale je, ze mi připadá, že máte v současný dobe zdravější přístup k reformám než my - viz nadpis

i když je pravda, že náš špidla by radši nic dělat neměl :-)


+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2003 9:11, Katerinka

Dan z Piesku

To co pisete je uz neaktualne. Kanik postupuje metodou soku - roky rozprava vlada o trojpilierovom zabezpeceni, podla vcera zvrejneneho navrhu chce zrusit dobrovolne dochodkove pripojistenie - resp transformovat ho na bezne akciove fondy. To, ze nam zoberie danove zvyhodnenie by som este prezil, ale ze chce premenit viac nez 10 miliard korun na uctoch na bezcenne akcie (vsetci vieme ako dopadli akciove fondy z privatizacie), diskriminuje extistujuce spolocnosti na ukor spolocnosti zalozenych jeho kamaratmi, ktori este nic neukazali, ze podla noveho dostane vacsina novovzniknutych penzistov o 10 - 20 % mizsie dochodky, ze meni pravidla hry o socialne zabezpecenie s retroaktivitou, ze sa diabolsky rychlo ma posunut vek odchodu do dochodku, to je eugenika. Stat usetri rocne okolo tridsat miliard. Ako potom mozu byt vyssie dochodky? Dochodcov bude menej, budu poberat menej penazi. Aby mohli mat vyvoleni 30 tisicove dochodky pri znizenom objeme vybranych penazi musia mat ostatni podstatne menej, resp. musi ich umriet ovela viac bez toho, aby sa dochodku dockali. To co zavadza Kanik na Slovensku je vellka narodna lupez presahujuca skody z privatizacie. Lenze tato lupez je logickym dokoncenim privatizacie, ked majetok, ktory mal prinasat kapitalovy vynos na dochodky bol rozpredany za fiktivne ceny. Napriklad SPP bol predany za cca 60 % trhovej hodnoty, vynos okamzite premeneny na peniaze, z ktorych polovica isla na zaplatanie dier v bankach a len 65 miliard malo ist na dochodkovu reformu, kde by optimalne vydrzali na krytie schodku na niekolko rokov. Zvysenim veku odchodu do dochodku, zmenou pravidiel pre vypocet dochodkov a likvidaciou doplnkovych dochodkovych poistovni dosiahne, ze rocne bude stacit na dochodky o 30 miliard menej, a teda mozono presustrovat aj tych zvysnych 65 miliard, napr. na vystavbu dialnic, ktore po zavedeni myta aj tak vacsina obcanov nebude vyuzivat.
Davat Slovensko za vzor moze len naivka. Na Slovensku sa pripravuje dochodkova lupez tisicrocia!

Viete kolko sa diskutovalo o zrychleni tempa prechodku na vyssi dochodkovy vek? 6 rokov sa rozpravalo, ze tento proces bude trvat 15 rokov rychlostou tri mesiace rocne aj to len pre zeny. Vlada za desat minut rozhodla, ze Kanikov navrh zvysovat rychlost odchodu do dochodku predlzenim o 9 mesiacov rocne je prirychly, tak mu odklepla len 6. Cela diskusia trvala od precitania Kanikovho navrhu, ktory ho priamo na rokovani vlady zmenil, len 10 (slovom desat) minut! Vivat koncepcia, vivat Kanik!

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

25. 6. 2003 13:24 | Patrik

Bohužel je to asi jen velice slaboučkou vůlí všech politiků z parlamentu i vlády. A je to bohužel vidět všude, kam se jen člověk podívá.
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2003 13:15 | Petr

Myslím, že jde o princip. Proč má někdo platit sociální odvody z nějaké hypotetické částky a ne z reálné, kterou si vydělá. Na slovensku budou platit živnostníci 28% z vyměřovacího základu stejně jako všichni ostatní a ne jako u nás z něčeho imaginárního. A to je velký a podstatný rozdíl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2003 12:53

V současné době tvrdí živnostníci v České republice, že zvýšení základu pro odvod na sociální pojištění na polovinu hrubé mzdy je položí. Pokud budou živnostníci na Slovensku platit do nového pilíře sociálního zabezpečení 10 % z 1300,-- Sk měsíčně, tak budou mít na svém účtě minimální sumu. Pokud budou živnostníci na Slovensku platit do nového pilíře 10 % z vyšší částky, bude vidět, že zvýšení základu pro odvody na sociální pojištění nepoloží ani živnostníky v České republice.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2003 12:47 | Petr

Bude možné u druhého pilíře přecházet z jednoho fondu do druhého v rámci jednoho správce, popř. je možné změnit správce a přejít k jinému?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2003 12:21 | Ada

Sú možné dva katastrofické scenáre: 1) správcovské spoločnosti s výdatnou pomocou vlády peniaze rozkradnú, 2) nejaká ďalšia vláda spraví takú reformu reformy, že ju ani vlastná mater nespozná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2003 11:44 | PlischkeS

Systém příspěvků od živnostníků článek uvádí. Budou, obdobně jako zaměstnanci spolu se zaměstnavateli, povinně platit do obou pilířů. 28procentní odvody zůstanou, do stávajícího PAYG ale půjde ani ne polovina vybraných prostředků (10 procent vyměřovacího základu). Dalších 10 procent nateče do druhého pilíře a za dalších šest procent odvodů si budou povinně kupovat komerční životní pojištění pro případ invalidity. Zbylá dvě procenta připadnou tzv. fondu solidarity. Jak to bude s nezaměstnanými, ženami na mateřské a podobně zatím ještě není známo. Schvalování paragrafových návrhů zákonů vládou SR se očekává až v červenci.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2003 11:29

Nový penzijní systém bude povinný pro lidi, kteří teprve začnou pracovat, tj. souběžná doba obou systémů bude cca 45 let. Po celou dobu bude třeba zajistit financování stávajícího systému. Je otázka, zda příjmy z privatizace budou na finacování schodku stávajícího systému stačit. Odhaduji, že do nového systému budou doprovolně vstupovat především lidé s nadprůměrnými příjmy, kterým bude do důchodu chybět alespoň 20 let. |
Stát bude garantovat 100 % odškodnění pouze v případě protiprávního jednání, tj. ne v případě špatných investic, poklesu hodnoty vkladů na základě vývoje na kapitálových trzích nebo vysoké inflace.
V článku jsem nenašel jak do nového systému budou přispívat živnostníci, nezaměstnaní, ženy na mateřské dovolené apod.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2003 11:23 | Liška

Pěkně jsme ty Slováky podcenili, co?! Teď to vypadá, že s těma všema reformama, které Slováci přijímají, a na druhé straně s "rychlostí a hloubkou" reforem českých, je už ani nedoženeme :(( Je to slabou vůlí politiků nebo českým národem obecně?!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kateřina Neumannová

podnikatelka

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Kateřina Neumannová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services