Volby a penzijní reforma, změní se něco?

Představy politických stran o vývoji penzijního systému po volbách se rozcházejí takovým způsobem, že s největší pravděpodobností k prosazení žádných změn nedojde. Vládní koalice vzešlá z voleb totiž asi nebude schopna se shodnout na základních principech reformy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 6. 2002 14:38, Devětapadesátník

Stát musí zajistit důchodcům slušnou životní úroveň. Podíl důchodu ke předchozí mzdě by měl činit nejméně 60% Pracující si zaslouží za svoji dlouholetou práci slušný odpočinek ve stáří. Věk odchodu do důchodu by se prodlužovat neměl. Myslím, že 60 let, což byl důchodový věk u mužů do r. 1995, je u většiny mužů maximum. Výjimky samozřejmě existují a nemělo by být bráněno tomu, kdo má dost sil, zdraví a slušné zaměstnání, aby pracoval déle, ale nepovinně. Ptáte se, jak takový systém financovat? Samozřejmně jediným možným způsobem, postupným zvyšováním odvodů do penzijního systému především ze strany zaměstnvnvatelů, kteří si již dne s mastí kapsu až už to skoro není možné (stačí sledovat jak drahá auta si tzv. "podnikatelé" kupují). Samozřejmně, že s postupem času by musely stoupat i poplatky vlastních poplatníků - zaměstanaců. ale to by se týkalo jen dnešní nejmladší generace, a ta si snad ani nic jiného nezaslouží.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 6. 2002 15:59

Skoro čtyřicátník: Vážení, pokud budou všichni trvat na své pravdě (mladí i staří), tak ničeho nedosáhneme. Každý musí svou trochou přispět. Ti nejstarší tím, že se budou muset vyrovnat s pozdějším odchodem do důchodu (ostatně nás mladší to také čeká později!!!) Ti mladší tím, že budou přispívat jak do společného důchodového fondu, tak se i budou muset zapojit do individuelního důchodového spoření. A v neposlední řadě musí pomoci stát. Jak - místo dotačí ztrátovým dolům, hutím, bankám, kampeličkám apod. může prostředky z privatizace vložit do "rezervního" fondu, kterým bude vykrývat průběžnou ztrátu z hospodaření společného důchodového fondu. A tento fond bude muset jednoznačně snižovat tu svou ztrátu tím, že jednak u dnešní generace čtyřicátníků a mladších nebude garantovat tak vysoký důchod (každý si bude individuelně přispívat sám) a jednak tím, že se právě prodlouží věk odchodu do důchodu (jen se podívejte na statistiky a na zvýšení průměrného věku občanů ČR za posledních 12 let po revoluci!!)

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

19. 7. 2005 18:54 | Jaroslav Šolc

Vážení mudrlanti. Všichni máte kus své pravdy. Problém, dle mého názoru je v tom, že nás minulý společenský systém naučil kultůře, která se dívala na rodinu s více dětmi jako na něco ne zcela normálního. /Vzpomeňte na hloupé poznámky vůči rodinám s více jak čtyřmi dětmi, které každý z nás jistě zaznamenal. Poctivě./ Naučily nás kultuře smrti. Jedno maximálně dvě děti. Potom už jen potrat. Důchodci, kteří odcházejí do důchodu a vychovali více dětí by měli mít vyšší důchod. Příspívají do důchodového systému více. /Jejich potomci/ Možná, kdyby toto pravidlo platilo ve společnosti již dávno, neměli bychom dnes tak velké problémy s důchodovou reformou.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2003 8:28 | Mariet z Ostravy

Je mi jasné, že stávající penzijní systém se neudržitelný.Jedna z cest je zvyšování věku pro odchod do důchodu. V dnešní době je trend, že normální člověk (vyjma poslanců a pojitiků)je po 40 letech starý a nepotřebný. Žena, která hledá místo v padesáti letech nemá absolutně šanci. Je mi 52 let pracuji 34 let ve svém oboru. Mám hodně zkušeností, praxi jsem zdravá. Při hledání práce se mě na to nikdo neptá. Pouze věk. Mladá žena s minimem zkušeností a tisícem různých zájmů i bez valného zájmu o práci má přednost.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2002 13:32 | Olda Smutný

Nechápu, co může vyřešit pozdější odchod do důchodu, je-li současně i nezaměstnanost. Každý čekatel na důchod jen bude blokovat svoje pracovní místo někomu mladšímu, který rozmnoží armádu nezaměstnaných. Výdaje se pouze přesunou od důchodů k sociálním dávkám, což je z hlediska státní kasy asi jedno, a do parku budou místo starých na procházku chodit mladí nezaměstnaní bez perspektivy. Proč? Kromě toho, většina zaměstnavatelů nechce dnes ani čtyřicátníky, budou chtít šedesátníky? Vždyť je to v našich podmínkách nesmysl!
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2002 16:02 | Tom L.

Jenze to, cim jste prispivala, byly zrejme predrevolucni, nekonvertibilni penize.
Celkem logicky byste ted mela dostavat spis nejake poukazy na jidlo a bydleni a male kapesne, a ne penize za ktere se da koupit zbozi z kapitalisticke ciziny.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2002 15:57 | Tom L.

Vazeny pane,
podle odkapavajici zluci usuzuji, ze jste svoji usilovnou praci radostne budoval komunismus. Stacilo vcas zmizet na Zapad a Vase penze je o necem jinem.
Dostali jste nas do problemu, celkem logicky nesete nasledky, nedivte se.
Anglicani na to maji pekne prislovi "Lived by a sword, died by a sword"
zdravi
Tom L.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2002 10:22 | Roman Grill

Nesdilim
autoruv pesimismus. Naopak si myslim, ze penzijni reforma je uz v podstate vyresena a vsechny demokraticke strany se na jejich zasadach shodly. Problemy uvedene v tomto clanku jsou vicemene propagandisticke a nezakladaji principialni duvod k nedohode.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2002 16:40 | Internetový závislák

Mobilizace beze zbraní všech demokratických sil v Čechách a na Moravě včetně těch,které nemají koho volit a nechodí k volbám. Tento průzkum by měla ukázat, kolik lidí preferuje internet. Žádáme výrazné slevnění ceny za připojení k internetu. Sraz každou sudou hodinu před volební místností. Kdo má rozum kdo má čest volí kandidátku číslo 26
SŽJ a HSMS www.szj.cz www.hsms.cz www.volny.cz/szj/
Stačí hlídat kam peníze na důchody tečou a zastavit zbytečné kohouty.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2002 7:55 | Mila N.

Statni penze plus starobni duchod v Kanade je zhruba 30 000 korun mesicne (pri dnesnim kurzu dolaru). To je za predpokladu ze si clovek odpracoval dostatecny pocet let, odesel do duchodu ve standardnim veku 65 let a jinak nema zadny jiny prijem (nema penzijni pripojisteni a nepracuje dale). Neni to moc ale da se z toho slusne ziti, obzvlaste kdyz manzel a manzelka maji oba takovou penzi (tedy dohromady 60 000 korun mesicne). Vzhledem k tomu ze vydaje na kvalitni zivobyti v Kanade nejsou mnohem vyssi nez rekneme v Praze, celkem to jde. Presto ale vetsina lidi nespoleha na statni duchod a plati si soukrome penzijni sporeni ktere muze statni penzi zvysit az nekolikanasobne. Proc to pisu? Pokud lide v Cesku prestanou s tunelovanim, rozkradanim a budou se snazit behem mladeho zivota cestne pracovat, nevidim zadneho duvody proc by to nemohlo byti v Cesku alespon tak dobre jako v Kanade anebo jeste lepsi. Nechapu proc lide chteji jit do penze. Je mi 64 let, mam narok na penzi mnohonasobne vyssi nez kanadskou statni penzi ale do penze nepujdu. Doufam ze vydrzim delat do 70ti anebo dele jako mnoho mych pratel. Mnoho lidi zde dela do 80ti let i kdyz penize nepotrebuji. Hlavni duvod je citit se potrebnym pro spolecnost, ne penize. To je velky moralni a eticky rozdil mezi Kanadou a Ceskem. Proto ziju v Kanade a ne v Cesku i kdyz mam svobodnou volbu ziti kdekoli se mi chce.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2002 21:17 | Devětapadesátník

Vážený pane, nevím, podle jakých statistik jste zjistil, že se průměrný věk mužů prodlužuje. Z mých spolužáků již dobře 30% nežije, to znamená, že se vůbec důchodového věku nedočkali. Nezapomeňte, že jsme válečné děti, v mládí jsme pracovali ještě 6 dní v týdnu a měli jsme jen 2 týdny dovolené ročně, ne jako ti dnešní mladí zpovykanci, kteří musí mít stejnou délku dovolené jako my, staří, což považuji za velkou nespravedlnost. Dále ještě dodám, že je mi známo, že v letošním roce je pravděpodobnost dožití mužů 71,5 roku, což znamená průměrně 10 let pobírání již tak malého důchodu. Myslím, že my, staří muži, nemáme na stát nadměrné požadavky. Naprosto odmítám jakékoliv prodlužování věku odchodu do důchodu, především pro nás, staré.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2002 18:34 | Taky mladá generace

To chápu, moje maminka také odvedla státu co se dalo, ale nejde to přeci brát přístupem, ať to ty mladí zaplatí, vždyť si nic jiného nezaslouží. Možná to chce spíš chtít od státu, ať vede přesné evidence kam jaké peníze jdou a asi by si naši úředníci, poslanci i další dali pozor co a jak potvrzují a jaké zákony schvalují, kdyby věděli, že v případě "zmetku" či špatně odvedené práce budou vedeni až třeba k trestní odpovědnosti a velkou roli by mohlo hrát i případné zabavení majetku do hodnoty škody. To by pak bylo na důchody pro stávají babičky a dědy i pro ty co jsou (jako moji rodiče) ve věku těsně před důchodem a mladí jako jsem já (25) by měli šanci se rozhodnout, zda chtějí nyní odvádět takové daně, že nemají šanci získat vlastní bydlení a zajistit se nebo je neodvádět a nyní se zajistit vlastním bydlením (při úvěru 10 let splátek) a pak si např. spořit na důchod způsobem jaký uznám za vhodný a od státu mít jistou nějakou minimální částku (na kterou by šel minimální odvod).Co mi je platné, že mi stát někdy v budoucnu "možná" vrátí to co mi teď bere (asi 25% z platu). Řekla bych, že nejhorší je, když nyní začnou všichni starší lidé dávat hlas stranám, které jim "zaručí" jakýsi růst důchodu na úkor budoucích generací a nezajímá je, že to nemusí být reálný slib a hlavně že to může být cesta do pekel. Je to škoda, reálný sociální systém bohužel nenavrhuje žádná z politických stran a když se podívám zpět tak i kdyby navrhovala tak jej stejně asi nebude chtít prosadit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2002 15:59

Skoro čtyřicátník: Vážení, pokud budou všichni trvat na své pravdě (mladí i staří), tak ničeho nedosáhneme. Každý musí svou trochou přispět. Ti nejstarší tím, že se budou muset vyrovnat s pozdějším odchodem do důchodu (ostatně nás mladší to také čeká později!!!) Ti mladší tím, že budou přispívat jak do společného důchodového fondu, tak se i budou muset zapojit do individuelního důchodového spoření. A v neposlední řadě musí pomoci stát. Jak - místo dotačí ztrátovým dolům, hutím, bankám, kampeličkám apod. může prostředky z privatizace vložit do "rezervního" fondu, kterým bude vykrývat průběžnou ztrátu z hospodaření společného důchodového fondu. A tento fond bude muset jednoznačně snižovat tu svou ztrátu tím, že jednak u dnešní generace čtyřicátníků a mladších nebude garantovat tak vysoký důchod (každý si bude individuelně přispívat sám) a jednak tím, že se právě prodlouží věk odchodu do důchodu (jen se podívejte na statistiky a na zvýšení průměrného věku občanů ČR za posledních 12 let po revoluci!!)
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2002 15:41 | babička

Milý mladý příteli. Já jsem pracovala 32 let, za tu dobu jsem do penzijního systému dala nemalý peníz. Nevím proč, bych teď nemohla chodit po parku a užívat si slušný důchod.tak a´t mě stát ty peníze vrátí!! Já už si snima poradím a pak nebudu žádný důchod chtít.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2002 15:03 | zástupce "nejmladší generace" :-)

Ale, ale vy jste mi ale nějak chytrej! Popravdě řečeno, chápu, že se chcete zajistit a mít příjemný důchodek abyste mohl chodit na procházky a během nich peskovat tu "nejmladší generaci" ve stylu, že to za Vašich mladých let.... Ale věřte, že mě se nechce sponzorovat důchod komusi kdo mi zato ani nepoděkuje :-). Pokud jste si vychoval ty své 3 - 4 výdělečné osoby, které na Vás jednou budou vydělávat, pak OK, ale jestli ne, tak sponzorství v rozsahu, jaký "popisujete" Vám asi nikdo nebude chtít dát. Přiznám se, že se raději jednou o své rodiče postarám než abych teď dávala stále vyšší sodiální daně a stát je pak milostivě předal komusi (s největší pravděpodobností to nebudou ani ti mí rodiče). Takže nesouhlasím se stále vyššími odvody a doufám, že ti co nás mají zastupovat, budou rozumní a dovolí nám rozhodovat o našich penězích a i důchodech. Mimochodem pokud podnikatelům závidíte jejich auta atd, tak zkuste taky podnikat a třeba si je budete moci také koupit. Závidět umí každý trouba. Ono podnikání a vedení třeba jen několika lidí znamená spoustu tvrdé práce, odpovědnosti a i odvahy pokud to chce člověk dělat pořádně.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2002 14:38 | Devětapadesátník

Stát musí zajistit důchodcům slušnou životní úroveň. Podíl důchodu ke předchozí mzdě by měl činit nejméně 60% Pracující si zaslouží za svoji dlouholetou práci slušný odpočinek ve stáří. Věk odchodu do důchodu by se prodlužovat neměl. Myslím, že 60 let, což byl důchodový věk u mužů do r. 1995, je u většiny mužů maximum. Výjimky samozřejmě existují a nemělo by být bráněno tomu, kdo má dost sil, zdraví a slušné zaměstnání, aby pracoval déle, ale nepovinně. Ptáte se, jak takový systém financovat? Samozřejmně jediným možným způsobem, postupným zvyšováním odvodů do penzijního systému především ze strany zaměstnvnvatelů, kteří si již dne s mastí kapsu až už to skoro není možné (stačí sledovat jak drahá auta si tzv. "podnikatelé" kupují). Samozřejmně, že s postupem času by musely stoupat i poplatky vlastních poplatníků - zaměstanaců. ale to by se týkalo jen dnešní nejmladší generace, a ta si snad ani nic jiného nezaslouží.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šimáně

podnikatel, Unimex Group

Vladimír Kovář

podnikatel, Unicorn

Jiří Šimáně
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Vladimír Kovář
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services