Volby a penzijní reforma, změní se něco?

Volby a penzijní reforma, změní se něco?
Představy politických stran o vývoji penzijního systému po volbách se rozcházejí takovým způsobem, že s největší pravděpodobností k prosazení žádných změn nedojde. Vládní koalice vzešlá z voleb totiž asi nebude schopna se shodnout na základních principech reformy.
Názory jednotlivých politických stran na penzijní reformu:
ODS
  • větší individualizace, klade důraz na kapitálovou složku a naopak chce snížení podílu průběžného financování
  • zvýšení věkové hranice pro odchodu do důchodu
  • převedení příspěvku zaměstnavatele na sociální zabezpečení do hrubé mzdy zaměstnance
  • povinné kapitálové spoření
  • Koalice
  • základním pilířem bude i nadále současný průběžně financovaný systém, bude však kladen důraz i na nepovinný kapitálový pilíř
  • prodloužení povinné délky pojištění
  • zavedení pružného věku pro odchod do důchodu na bázi dobrovolnosti, kdy by výše penze závisela na věku v okamžiku odchodu do důchodu
  • ČSSD
  • zachování současného systému s povinnou průběžně financovanou částí a dobrovolným důchodovým připojištěním
  • možnost vytváření zaměstnavatelských fondů
  • korekce současného systému, především u předčasných důchodů, zpřísnění podmínek pro osoby samostatně výdělečně činné a zpřesnění valorizačních podmínek
  • zachování současného věku pro odchod do důchodu a podpora těch, kteří se rozhodnout odejít později
  • KSČM
  • zachování průběžného systému v současné výši
  • povinné připojištění hrazené zaměstnavatelem
  • dobrovolné připojištění hrazené pojištěncem bez nároku na státní příspěvek a jiné nestandardní výhody
  • zachování současného věku odchodu do důchodu
  • Reforma penzijního systému je a bude důležitou součástí volebního programu všech politických stran. Rozhodně totiž jde o téma, které zajímá každého voliče. Právě v něm je ale ten největší problém, volič většinou nechce slyšet, že nějakou změnu pocítí na své peněžence či třeba tím, že bude muset chodit o několik let déle do práce. Podobná rizika by však s sebou nesla radikální reforma penzí, a tak si lze velmi těžko představit stranu, která s takovým programem získá výrazné politické body. A i kdyby se jí to povedlo, pak bude jen těžko prosazovat svůj radikální názor u svých případných koaličních partnerů. Bohužel, z něčího pohledu také bohudík, je toto i problémem České republiky. Krom striktně pravicové ODS, jejíž návrhy nesou jisté "radikální" rysy, se všichni snaží pouze o kosmetické úpravy současného systému. V takové konstelaci také představitelé penzijních fondů neočekávají od politiků žádné výrazné změny. Tomáš Matoušek z Penzijního fondu České pojišťovny se domnívá, že volby nic nezmění a pouze postupem času se současný systém dobrovolného penzijního připojištění stane přirozenou součástí penzijního systému České republiky.

    Do důchodu později? No to snad ne!

    Politici však již dnes mají na stole problém – současný, průběžně financovaný systém totiž každoročně generuje "sekeru" ve výši 25 miliard korun, která by měla již v roce 2006 (odejdou do důchodu silné poválečné ročníky a do pracovního procesu půjdou naopak slabší generace konce osmdesátých let) začít podstatně narůstat. S řešením je však třeba přijít co nejdříve. Rychlý pohled do volebních programů ho však nenabízí – Koalice a ČSSD chtějí oddělit důchodové pojištění od státního rozpočtu. Tento krok však kromě zviditelnění deficitu žádné řešení nepřinese. Mnohem lepší by bylo posunutí věku pro odchod do důchodu. To však ve svém volebním programu připouští pouze ODS, všichni ostatní se tomu snaží vyhnout. Koalice dokonce nabízí zavedení pružného věku odchodu do důchodu, naštěstí jej alespoň současně podmiňuje alespoň 30 či 35 let účasti v systému. Sociální demokraté se pokouší naznačit nějaké řešení – zvýhodnění těch, kteří odejdou do důchodu později.

    Již dnes je jasné, že i ty nejoptimistější prognózy vývoje počtu obyvatel znamenají, že dnešní "drobný" deficit se časem stane nezvládnutelným. Naši politici si to, spolu s některými voliči, stále nechtějí připustit.

    Ani povinné spoření se jim nelíbí...

    Podobné neshody panují ohledně tzv. dalších pilířů systému. Všichni připouštějí existenci spoření na penzi do fondů, jediná ODS by však tento prvek zavedla jako povinný. Všichni ostatní jej označují za pouze dobrovolný a komunisté by dokonce chtěli zrušit jeho daňové výhody a státní příspěvky. Místo nějakých převratných novinek se v programech stále nabízejí ty samé "ohrané" věci. Sociální demokraté se ještě stále nevzdali svých zaměstnavatelských fondů, komunisté by dokonce takové fondy zavedli jako povinné. Koalice si zase vymyslela nějakou státní důchodovou pojišťovnu vytvořenou z příjmů z privatizace, kde budou vklady klientů plně garantovány státem.

    Jak byste důchodovou reformu řešili vy? Myslíte, že samotný stát může zajistit penzistům dobrý životní standard? Podělte se o své nápady a názory s ostatními.


    Penzijko s finančním bonusem

    Penzijko s finančním bonusem

    Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    -2
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 14 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    11. 6. 2002 14:38, Devětapadesátník

    Stát musí zajistit důchodcům slušnou životní úroveň. Podíl důchodu ke předchozí mzdě by měl činit nejméně 60% Pracující si zaslouží za svoji dlouholetou práci slušný odpočinek ve stáří. Věk odchodu do důchodu by se prodlužovat neměl. Myslím, že 60 let, což byl důchodový věk u mužů do r. 1995, je u většiny mužů maximum. Výjimky samozřejmě existují a nemělo by být bráněno tomu, kdo má dost sil, zdraví a slušné zaměstnání, aby pracoval déle, ale nepovinně. Ptáte se, jak takový systém financovat? Samozřejmně jediným možným způsobem, postupným zvyšováním odvodů do penzijního systému především ze strany zaměstnvnvatelů, kteří si již dne s mastí kapsu až už to skoro není možné (stačí sledovat jak drahá auta si tzv. "podnikatelé" kupují). Samozřejmně, že s postupem času by musely stoupat i poplatky vlastních poplatníků - zaměstanaců. ale to by se týkalo jen dnešní nejmladší generace, a ta si snad ani nic jiného nezaslouží.

    +28
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    11. 6. 2002 15:59

    Skoro čtyřicátník: Vážení, pokud budou všichni trvat na své pravdě (mladí i staří), tak ničeho nedosáhneme. Každý musí svou trochou přispět. Ti nejstarší tím, že se budou muset vyrovnat s pozdějším odchodem do důchodu (ostatně nás mladší to také čeká později!!!) Ti mladší tím, že budou přispívat jak do společného důchodového fondu, tak se i budou muset zapojit do individuelního důchodového spoření. A v neposlední řadě musí pomoci stát. Jak - místo dotačí ztrátovým dolům, hutím, bankám, kampeličkám apod. může prostředky z privatizace vložit do "rezervního" fondu, kterým bude vykrývat průběžnou ztrátu z hospodaření společného důchodového fondu. A tento fond bude muset jednoznačně snižovat tu svou ztrátu tím, že jednak u dnešní generace čtyřicátníků a mladších nebude garantovat tak vysoký důchod (každý si bude individuelně přispívat sám) a jednak tím, že se právě prodlouží věk odchodu do důchodu (jen se podívejte na statistiky a na zvýšení průměrného věku občanů ČR za posledních 12 let po revoluci!!)

    -7
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Dopad penzijních fondů na kapitálové trhy

    14. 5. 2002 | Tomáš Matoušek

    Dopad penzijních fondů na kapitálové trhy

    Investice penzijních fondů jsou sofistikovanější než soukromé a tudíž jsou i efektivnější. Empirické studie dokazují, že transakční náklady penzijních fondů jsou menší než u soukromých... celý článek

    Za volebními hesly se skrývá realismus

    4. 4. 2002 | Jakub Dusílek

    Za volebními hesly se skrývá realismus

    Reforma důchodového systému je možná vděčné téma pro nalákání voličů v předvolební kampani, avšak její realizace je nevděčná a tím pro politiky odtažitá.

    Jak regulovat penzijní fondy?

    26. 2. 2002 | Tomáš Matoušek

    Jak regulovat penzijní fondy?

    Přemýšleli jste někdy o tom, jak bezpečné jsou peníze uložené v penzijních fondech a kdo sleduje činnost penzijních fondů? Neznáte-li odpovědi na tyto otázky, najdete je v tomto díle... celý článek

    Regulace investic penzijních fondů

    30. 1. 2002 | Tomáš Matoušek

    Regulace investic penzijních fondů

    Ve všech členských zemích OECD jsou investice subjektů účastnících se soukromého penzijního systému regulovány, ovšem stupně regulace se značně liší. Investice pojišťoven jsou obecně... celý článek

    Partners Financial Services