Felix neexistuje!

Petr Vykoukal | rubrika: Analýza | 28. 8. 2001 | 107 komentářů
Úplně opačně <a href="http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=52" target=_blank> než před rokem </a>dopadl náš test prodeje podílových fondů v České spořitelně a Komerční bance.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2001 15:09, Vendulka

Trochu mne tahle diskuse překvapuje. Myslím, že snad všichni členové UNIS kromě statutů mají pro investory k dispozici informační brožury (většinou velikosti A4 různě poskládané), které celkem jednoduše poskytují přehled o tom jaký z fondů za jakých podmínek je vhodné koupit. Jinak s Vámi bohužel mohu jen souhlasit, že příliš mnoho personálních změn v českých investičních společnostech za poslední rok silně zpomalilo další posun samoregulace u členů UNIS - jedním z příkladů jsou ony "zjednodušené statuty", na kterých podle mého názoru nic složitého nebylo. Na druhou stranu se vzhledem k existenci brožur bez nich dá existovat.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2001 15:32

Opakuji, že slečna u přepážky musí poskytnout informace, ale v žádném případě by neměla radit. Jakmile řekne "doporučuji vám fond XY", přebírá na sebe zodpovědnost správce majetku (fiduciary responsibility), což by neměla dělat z řady různých důvodů. Ale jak se má klient rozhodnout, když mu slečna neporadí? Každý investor, i kdyby investoval jenom pár tisíc, by si měl sám přečíst statut fondu a sám se seznámit s tím, do čeho jde. Když to neudělá, riskuje možnost velmi nepříjemného zklamání a finančních problémů.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 107 komentářů)

28. 8. 2001 12:04 | urubkova

Souhlasím se Pedrem - ta kampaň je opravdu chytře udělaná, ale nevěřím, že se náklady na ni vrátí v dostatečném přílivu peněz do IKS. Té však nelze upřít jedno - jako první se postavila k prodeji fondů jako k normálnímu produktu, kolem kterého se nemusí dělat složité šamanské (investiční) tance. Prostě věc pro babičky a vnučky. Až tenhle model vezmou za své i ostatní investičky, měla by jim IKS poslat fakturu za to, že už za ně kus práce udělala.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2001 11:45 | Pedro

Reklama na Felixe je bezesporu zajímavá, ale podle mne není účinná ve formě přírůstu peněz ve fondech IKSky. Je to jen další kampaň investiční společnosti, která vyšumí do prázdna... v porovnání s podivnou kampaní OB investu (peníze se musí točit), jde ale rozhodně o krok správným směrem, jen čekám, kdy se konečně povede kampaň, která by i toho posledního retailového střádala dovedla na tu přepážku, aby se šel zeptat, co to vlastně ten otevřený podílový fond je...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2001 11:33 | PetrV

Nezbývá mi než s vámi souhlasit... jako "laický" klient jsem však chtěl spíš radu, jak si vybrat... na přepážkách by měli mít k dispozici testy k určení mého rizikového profilu (ten mi zapřeli) a ke konkrétním investičnímu horizontu říci fondy, které jsou pro něj vhodné... mně tam spíš chybělo tohle, taková rada jak se vůbec orientovat pro člověka, který neví co chce. Petr Vykoukal
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2001 11:25 | TGP

Ani se nedivím. Banka si přirozeně brání svůj distribuční kanál a nemá příliš zájem si do něj pouštět další firmy, i když to je dceřinka. V téhle integraci byla spořitelna vždycky o kus dál, KB jako by svoje dceřinky nenáviděla.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2001 10:47 | TGP

Nemluvě o tom, že prvotní uzavření smlouvy taky znamená běžet do banky. Nechápu, proč si smlouvu o investování nemůžu uzavřít na expresní lince? Tohle nahánění na pobočky je mi velmi nepříjemné, protože běhat po pobočkách a stát tam fronty mě opravdu nebaví. Odpoví mi někdo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2001 10:44 | TGP

"na dotaz, který fond si mám vybrat, mi slečna za pultíkem řekla, že je to pouze moje věc" - slečna postupovala přesně podle zákona, protože ten zakazuje bankám poskytovat konkrétní doporučení a klient je tak odkázán sám na sebe.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2001 10:25 | mirek

Samozřejmě, že je to jen marketingový tah. Nabízí skvělou věc. Pokud jste vlastníkem služby Expresní linka u KOBA, můžete zadávat pokyny k investování přímo z této linky. No to je sice pravda, ale využíváte-li služby elektronického či přímého bankovniství jiné banky, můžete činit totéž. Pokud by byli v IKS a KOBA opravdu dobří chlapíci, mohl bych telefonicky podílové listy nejen koupit, ale i prodat. Takto musím při poklesu kursu běžet do banky. A přitom by stačilo zvednout telefon...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 6/6

6

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Volopich

podnikatel

Martin Hausenblas

podnikatel a investor, Adler

Daniel Volopich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Hausenblas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services