Kolik stojí bankomaty

Minulý týden se rozvířila debata o výši poplatků za výběry z bankomatů. Vše odstartovala Česká spořitelna ohlášením úmyslu zvýšit servisní poplatky. Nakolik je její požadavek oprávněný a co přinese uživatelům platebních karet? Kdo a kolik platí za provoz bankomatových sítí?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2001 9:47, PetrV

Vtip je v tom, že je více než pravděpodobné, že se se vyšší náklady pro banku odrazí v poplatcích účtovaných klientům. Nejde o to, jestli banky mají či nemají platit, nechceme jim mluvit do jejich "řemesla", ale spíš pochopit, o co jim jde.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 5. 2001 16:28

OK - děkuji za upresnění. Ale princip (karty už během monopolu) mylný nebyl.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 49 komentářů)

18. 4. 2001 7:30 | Mach

Souhlasím s autorem příspěvku. Banky si musí spočítat výnosnost mezi penězi na účtech klientů vůči poplatkům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2001 16:17 | FekarZ

Spíš bych řekl, že je to skoro častější způsob platby za zboží v hyper/supermarketech či obchodních domech. Lidé jdou nakupovat, ale nejdřív si v obchoďáku vyberou peníze. Na druhou stranu se nedivím - kolikrát mi prodavačka tvrdila, že "to nefunguje", a když jsem po ní chtěl, aby provedla platbu přes imprinter, protáhla obličej, že nic takového tu nemají. To je sice chyba marketingu obchodníků samotných - ale také chyba marketingu bank.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2001 16:14 | FekarZ

Spořitelna navíc zcela jistě svůj návrh nakonec prosadí - jen prostou kalkulací nákladů, jež lze brát v úvahu při obsluze klienta vybírajícího peníze přímo na přepážce totiž dojdeme k částce mnohem vyšší, než jakou požaduje ČS za využívání svých bankomatů. Nebo myslíte, že se skutečně konkurenční banky nakonec rozhodnou zatížit své náklady ještě vyššími mezinárodními platbami? Tipuji, že ne; jen nyní dělají bububu, ale vědí, že spořitelna má v dané hře silnější pozici.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2001 22:07 | cs-defence

Též mě netěší vydávat svůj výdělek za bankovní poplatky, ale: mám bezpečně uschované peníze,přitom jsou dosažitelné,peníze mi na účet nechodí (SPORO-) proto, aby se zase hned vybraly, nýbrž aby se většina plateb zaplatila sama -úspora času, nebo jednorázovým převodem (-ŽIRO). A ačkoli je sazba úroku na běžném účtu skutečně miniaturní, přece se dá odečíst od poplatků za hotovostní transakce, kdežto ve slamníku nic nepřibyde.Co zbyde, se SAMO pošle někam, kde to vynese víc (SPOROEFEKT). No a ty složenky platit na poště je také dražší......Hmmm, ještě si ten účet chvíli nechám!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2001 21:56 | cs-defence

Aniž se poddávám xenofobii: poměry v UK jsou poměry v UK, tady je ČR. Britské banky žijí z úplně jiných obchodů, než retailových, takže srovnávání poplatků za tyto služby není relevantní. NIKDO ale nemůže chtít po ČS, aby nezištně vynakládala prostředky na správu něčeho,co de facto pomáhá zlepšovat služby konkurence - viz diskuse u sporožira... Klienti ČS služby jiných bank v ČR nepotřebují - proč si pěstovat opak ? Chápu ovšem, že se to konkurenci nelíbí.Možná ale opravdu funguje to, že soukromý vlastník je lepší hospodář, než stát.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2001 21:30

Banky často argumentují tím, že se snaží "naučit" své klienty používat platební karty k úhradám v obchodech. Podle Miroslava Vágnera z České spořitelny se stále najdou tací, kteří si radeji vyberou hotovost z bankomatu před obchodním domem, než aby zaplatili kartou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2001 17:59 | Robert Lysak/ Robert.Lysak@isb.cz

Zavedeni vyssich poptatku za vyber u mne vyvola nasledujici reakci: 1. bude-li mensi budu pouze vybirat nejednou (rekneme po vyplate) vetsi sumu penez najednou. Banka tak prijde o cast penez, ktere drive mela k dispozici, protoze jsem preferoval mit penize radeji na uctu nez u sebe. 2. pokud bude vyssi, pak zvazim, ma-li pro mne ucet vubec nejaky smysl, kdyz mi bude ukrajovat z vyplaty vetsi kus nez je zdravo a patrne zrusim ucet (je zpoplatnen i vyber na prepazce)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2001 11:31

No vidite a ted se vede v Britanii diskuse o zpoplatneni vyberu z bankomatu. Pokud jsem mel moznost mluvit s lidmi z anglickych bank, tak system, kdy banky meli radu poplatku tam pred nekolika lety opustili z duvodu tlaku klientu a konkurence. Ale zase na druhou stranu snizili uroky z vkladu (urok na beznem uctu prakticky neexistuje) a zvysili uroky neautorizovanych overdraftu apod. Nehlede na to, ze prumerny clovek v Britanii ma vyssi uspory nez clovek v Cechach a treba naklady na vybudovani a provoz bankovatove siti uz tak rozdilne nejsou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2001 10:59

Dle mých zkušeností z Velké Británie, kde jsem delší dobu pobýval, nechápu proč by to u nás měl odnést klient. Měl jsem konto u Lloyds, Visa kartu mi vydali zdarma, výběry z Lloyds bankomatů + bankomatů dalších 6-ti velkých bank byly zdarma, což v praxi znamenalo, že na každém rohu byl alespoň jeden bankomat z "preferovaných" bank. (Výběry z ostatních VISA bankomatů po celém světě byly účtovány jako pevná částka + 0,5% z vybrané částky.) Mimochodem, taktéž ostatní služby byly zdarma. Za celou dobu mého pobytu jsem bance nezplatil jediný poplatek (založení, zrušení účtu, vydání karty, převody peněz, zasílání výpisu). Samozřejmě, že provoz bankomatů něco stojí, ale taktéž stojí v Británii. Mám pocit, že se banky tam více snaží podporovat klienta, aby měl své peníze na kontě právě u nich a za to mu nabízejí služby zdarma. Prostě u nás ještě není ta správná konkurence v boji o zákazníka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jakub Havrlant

podnikatel a investor

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Jakub Havrlant
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services