www.jsemzavodou.cz

Martin Jaroš | | 16. 11. 2000 | 38 komentářů
Pěkná řádka Američanů i Čechů už zbohatla na obchodech se zajímavými internetovými adresami jako www.autos.com či www.epodpis.cz . Na podobnou exotickou investici vám stačí pár stokorun, přičemž během několika let se můžete dočkat třeba tisícinásobného zhodnocení. Musíte ovšem přijít opravdu včas...

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2000 15:47, TGP

Česká úprava je velmi liberální, jsou země, kde může doménu vlastnit jenom firma z dané země, například v Maďarsku si nemůžete zaregistrovat ochrannou známku nebo obchodní jméno cizí firmy a podobně.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 11. 2000 23:04, TGP

Záleží na tom, co myslíte slovem "kompenzovat". Pokud to bude kompenzace dobrovolná, tak proč ne. Už dnes můžete podporovat řadu nadací (a alespoň malou část si odečíst z daní) a dalších obecně prospěšných projektů. To je konečně o tom, co už řekli jiní přede mnou - konečné rozhodnutí si vždycky dělá člověk sám a záleží jenom na něm (a na jeho rodičích?), kde jsou jeho vlastní hranice správného a dobrého.

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

21. 11. 2000 12:09 | S.K.

"Především neškodit" - možná se od nás všech v životě očekává víc než jen neškodit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2000 9:06 | TGP

Zajímavá otázka. Myslím, že na ni nelze přesně odpovědět, vše by záleželo na konkrétní situaci a na rozhodnutí soudu. Obecně totiž platí, že nemáte-li registrovánu jako ochrannou známku i verzi bez diakritiky, nárok nemáte. Výjimkou by mohlo být, pokud by si verzi bez diakritiky zaregistroval nekdo, kdo by pak na domene provadel neco, cemu se v reci zakonu rika parazitovani na dobre povesti. Pak byste sanci mel, ale bylo by to konkretni rozhodnuti konkretniho soudu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2000 1:14

Jaký je Váš názor na případ, kdy jméno domény se jen díky diakritice a neexistenci háčků a čárek u počítčů, dostane do kolize s Ochrannou známkou Je šance se bránit proti majiteli OZ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2000 20:56 | TGP

Každému podle jeho zásluh? To už je za námi. Naštěstí už to je volba pro každého zvlášť a záleží na tom, co koho jak uspokojuje. Baví-li někoho spekulace a má pocit, že žije dobrý život, tak proč ne. Apriori bych to neodsuzoval. Jsou lidé, kteří celý život budou jenom spekulovat a budou šťastní, někdo v jednu chvíli získá pocit, že musí dělat víc - a udělá to. Myslím, že každý člověk hluboku v sobě ví, co je správné a co ne a je to jenom o tom, jak je ochoten sám sobě naslouchat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2000 20:35 | TGP

Když medici přijdou do prvního ročníku, učí je ze všeho nejdřív hlavní zásadu medicíny: Primum non nocere (především neškodit). A tuhle zásadu lze myslím aplikovat i na Vaši otázku. Spekulace s akciemi neškodí (pokud ji neděláte zrovna místo léčby nemocných na úrazovém oddělení v nemocnici, abych se držel dřívějších přirovnání). Jsou ale spekulace, které škodí - a tady je třeba se mít na pozoru. Děláte-li něco, co neškodí, je myslím vše v pořádku, vždyť nemůže být každý lékařem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2000 19:22

Co je to morální výše? Jak ji změřit? Je morálnější být učitelem nebo fotbalistou? Nebo naopak je méně morálnější být advokátem zločinců nebo poslancem parlamentu? Kde je hranice mezi aktivitou, ze které má prospěch pouze někdo a aktivitou, ze které má prospěch většina. Prospívá spekulant pouze sobě nebo právě naopak i přispívá k fungování soukolí finančních trhů, tím, že pomáhá alokovat zdroje tam, kde je jejich nejvyšší zhodnocení? Já se netroufám přiklonit ani na jednu stranu. Ostatně, o to ani nejde. Důležité podle mě je, aby jak lékaři, tak i učitelé, fotbalisté a spekulanti (s CP i doménami) mohli dělat to, co je baví a v čem jsou nejlepší (pokud to budou dělat v souladu se zákony), a to bez státem bez zbytečné (nadměrné) regulace státu. Pak budou za své výkony odměněni správnou (tzn. tržní a nepokřivenou) odměnou (mzdou, ziskem,...).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2000 15:05 | PetrV

Jistěže by to bylo špatné řešení. Člověk, který si cokoliv legálně zakoupí, se stává absolutním majitelem daného výrobku či službu. V případě, že si soused koupí auto, tak já se stávám automaticky vyloučeným ze spotřeby tohoto auta (pokud nebude takový dobrák, aby mi to auto půjčoval). To liší soukromé statky od statků veřejných (to, že projdete pod pouličním osvětlením ještě nevylučuje ostatní chodce ze spotřeby veřejného osvětlení). Jakékoliv omezování vlastníků domén by byla nepřirozená regulace trhu s doménami. Navíc, kdo by měl rozhodovat o tom, co je unikátní obsah a co není? Nějaké lobistické skupiny?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2000 9:55 | S.K.

K tématu "hodnoty a spekulace":Také příležitostně spekuluji(s cennými papíry)a proto bych měl hájit názor,že spekulace je činnost jako každá jiná.Je ale skutečně činnost(ať již jakákoliv)z níž má prospěch jen někdo,morálně na stejné výši jako ta ,jenž přímo či nepřímo prospívá všem?Pro mě osobně je rozdíl např.lékař/spekulant zřejmý.(Nemyslím to jen jako prázdnou frázi byť o tom zatím pouze přemýšlím).Názory?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2000 9:55 | TGP

Přestože nejsem milovníkem regulace, možná by nebylo špatné zavést pravidlo, že majitel doměny na ní musí do 6 měsíců od registrace vytvořit unikátní obsah, jinak doména propadá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2000 6:38

No v ničem není problém. Vesničané si svoje pečivo koupí v sousední vesnici nebo si postaví novou prodejnu. Uživatel internetu, když nenajde informaci na nejjednodušší adrese, tak si to vyhledá pomocí Seznamu nebo jiného vyhledávače, nebo na jiné doméně. V ničem není problém. Jenom se mi to prostě nelíbí. Prostě i když si přivezu rohlíky ze sousední vesnice, třeba i lepší a levnější, tak mi těch zbytečně zničených bude tak nějak líto.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 11. 2000 10:31

Ja naopak myslim, ze je to uplne v poradku (i kdyz nemusim tak uplne chapat takove pocinani), a ze trh se s tim vyporada. Zacnu tim Vasim prikladem s pecivem. Pokud budete skupovat pravidelne vsechno pecivo v jedinem vesnickem obchudku, aby jste jej posleze znicil, tak dlouhodobe tratite vy a ne ti vesnicane. Budme skromni a rekneme, ze dana ves ma pouze 200 obyvatel. Dejme tomu, ze aspon 50 z tech 200 obyvatel obcas zajede do blizsi obce ci mesta nebo je pouze v kontaktu s nekym vnejsku a zmini se o situaci na uzkem trhu s pecivem na sve vsi. A slovo se siri dal. Za jak dlouho myslite, ze najde nejaky clovek, ktery zaplni tento chybejici segment a bude prodavat ci primo pect pecivo na nasi visce? Ja myslim, ze celkem brzo. Podobne je to na trhu s domenami. Take na tomto trhu se objevuji nove a nove domeny (.web, .biz,....ci stavajici domeny 3.radu). Pokud bude potreba novych domen a trh nebude vystaven zbytecne regulaci, tak si nemyslim, ze by trzni mechanismus mel fungovat jakkoli odlisne. Ten, kdo nakoupil ty domeny a nehodla je prodat (a co kdyz to pouze hraje a spekuluje na dalsim vzestupu cen techto domen?), tak vstoupil do regulerniho vztahu (ve kterem nebyl nijak, doufam, zvyhodnen oproti ostatnim, maximalne tim, ze ma dobrou intuici) a regulerne zachazi s nakoupenou veci zachazi a navic jeste z toho ma radost (proc mu ji odepirat). Ten clovek si subjektivne porovnal svuj uzitek z pripadneho prodeje tech domen a uzitek z drzby domen (ten dobry pocit), usoudil, ze nyni ma vetsi uzitek z jejich drzby, tak je neprodava, protoze by tim svuj uzitek snizil. Nikomu tim OBJEKTIVNE neskodi, tak v cem je problem?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 11. 2000 10:29

Jedná se jistě o krátkodobý trend. Neumím si po několika letech dalšího vývoje internetu představit maníka, jak "datluje" název nějakého serveru. Už teď je to otravné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 11. 2000 8:08

Jistěže spekulace je práce jako každá jiná. Když něco levně koupím, abych na tom hodně vydělával nebo to výhodně prodal. Zejména když někde v bazaru koupím něco levného nepotřebného a podaří se mi sehnat někoho, kdo zrovna tohle nutně potřebuje a je ochoten to bohatě zaplatit. To možná není ani tak spekulace jako zprostředkování. Trošičku odlišná, ale taky pochopitelná situace je, když v sobotu ráno ve vesnické prodejně skoupím všechny chleby a rohlíky a pak je nabízím vesničanům za dvojnásobek. Sice mě nebudou mít rádi, ale ještě to má jistou logiku. Jenže společnosti "Kamna Pardubicku" a "Scarabeus" si zaregistrovaly domény, které NEHODLAJÍ ANI PRODAT, ANI VYUŽÍVAT. Čistě jen pro to potěšení, že je nemůže využívat nikdo jiný. To je, jako kdybych ty skoupené chleby a rohlíky nebyl ochoten těm vesničanům prodat za jakoukoli cenu a před jejich očima bych je tam nechal zplesnivět nebo naházel do bláta. Jistěže, z hlediska zákona je vše v pořádku, ty rohlíky jsem skoupil za své řádně vydělané a zdaněné peníze. Ale stejně si myslím, že takový postup není úplně v pořádku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2000 12:49

Registrování si domén (ne pro vlastní účely, tedy s cílem doménu odprodat) není investicí, ale spíše spekulací, avšak to pranic nemění na tom, že je to práce jako každá jiná (ať je jakkoliv specifická). Co máte na mysli těmi hodnotami? Hodnoty duchovní ? Hodnoty hmotné? Taková tvrzení mi připadají podobná jako nedávná odborářská hesla o imperialistických spekulantech z Wall Streetu. Co je hodnota a co není? Pro mě tu může být hodnotou to, že registrace domén umožňuje mazaným lidem efektivně využít jejich potenciál, pro jiného to zase může být málo. Někdo zas může porovnávat hodnoty vytvořené lékaři a fotbalisty na druhé straně. Kdo má pravdu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2000 12:02 | TGP

Ono přijít s dobrým jménem, zaregistrovat je - i to je práce (viz třeba někdo, koho napadlo dopředu si rezervovat epodpis.cz). Něco jiného jsou lidé, včetně různých bratrů různých ministrů, kteří by si registrovali značky různých firem. To je pak o něčem jiném.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2000 10:03 | Gladis

Článek je zajímavý, ale nevím jestli je správné kupování a prodávání domén nazývat "investice". Osobně jsou mi sympatičtější způsoby vydělávání peněz, které jsou založeny na práci (duševní či manuální) a ne na transakci, která nevytváří žádnou novou hodnotu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2000 8:48 | TGP

Kolik bych dal za penize.cz? Docela dost, zvlast pokud bych na tom umel postavit tak dobry web, jaky jste zatim udelali vy. Myslim, ze zatim vedete o nekolik konskych delek a drzim palce - cokoliv jsem potreboval, nasel jsem u vas.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2000 8:35 | TGP

Určitě je to investice, která se vyplatí. Stačí jenom trochu trpělivosti a dobrý nápad, případně znalost toho, jaká firma se chystá vstoupit do Čech, především ve finančním sektoru. A je pravda, že řada obecných domén je pořád ještě volná a že se postupně firmy učí za ně držitelům platit. Někteří už si dokonce na toto téma založili samostatné firmy a jak je vidět z nabídky, je z čeho vybírat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ilona Švihlíková

ekonomka

Roman Šmucler

podnikatel

Ilona Švihlíková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Šmucler
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services