Brno není (lepší než) New York

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 5. 2. 2016 | 5 komentářů
Všechny významné žebříčky měst podle kvality života vypadají, jako kdyby je sestavoval Jan Kalvín po třetím club maté. Berme je s rezervou.
Brno není (lepší než) New York

Že se v lednu tolik mluvilo o 46. místu Brna v celosvětovém žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života zveřejněném na webu Numbeo, to mě těší jako Brňáka a člověka, který napsal a prodává průvodce tímhle svérázným městem. Lokální patriotismus a melouchy stranou: podobné žebříčky jsou krajně problematickou záležitostí a namísto slepého přetiskování si od novinářů zaslouží kritický odstup, minimálně ze tří důvodů.

1. „Kvalita života“ není úhrn srážek

Neexistuje žádný objektivní klíč ke stanovování kvality života. Banální – ale očividně je to nutné připomenout. Ať už si hodnotitelé vyberou seberafinovanější kritéria, vždycky budou odrážet jen jejich osobní představu o tom, jak má takový kvalitní život vypadat, a tím pádem i o tom, kde jsou k němu ideální podmínky.

Konkrétně na Numbeu kvalitu života počítají tak, že do jednoho vzorce hodí kupní sílu obyvatel, kvalitu zdravotnictví, kriminalitu, klima, poměr ceny nemovitostí a příjmů, čas strávený v zácpách a čistotu vody a ovzduší. Vypadne jim hodnota, podle které města seřadí.

Všimněte si, že tam chybí třeba kulturní nabídka – a pak se nemůžete divit, že jsou Londýn a New York až za Brnem. Nebo množství a pestrost restaurací – potom by už Hongkong nemohl zůstat za Kišiněvem. Lidé si zamilovávají města pro genius loci a historické památky – a vida, Řím je sto jedenáct míst za australskou Canberrou, založenou ve dvacátém století.

2. Podezřelá nejsou jen kritéria, ale i zdroje dat a průměrování

Ještě zůstaneme u Numbea. To Londýnu, notoricky zahalenému v mlze, přisuzuje lepší klima než Turínu, Buenos Aires nebo Portu, které přitom leží nedaleko od mnohem lépe hodnoceného Lisabonu. Není divu, že některé indexy nedávají smysl: i když Numbeo určitá data čerpá z ročenky CIA, většinu jich poskytují sami uživatelé, bez ověřitelných zdrojů a bez kontroly.

I kdyby byli sestavovatelé žebříčků nakrásně svědomití, pořád by ve vzduchu visel talebismus „nebroďte se přes řeku, pokud o ní víte jen to, že je v průměru metr hluboká.“ Města se skládají z desítek částí a milionů obyvatel. Nemůžete jedním indexem kriminality podchytit zároveň pražské Staré Město a Hanspaulku, jedním indexem ceny nemovitostí Vinohrady a Prosek. Staten Island je úplně jiný New York než Bronx, Spandau je jiný Berlín než Kreuzberg. S lidmi je to podobné: lesba najde o dost kvalitnější život ve Stockholmu než v saudskoarabském Rijádu, který je v žebříčku o místo výš.

3. Globální žebříčky nenechávají prostor pro pestrost

Anketa

Kde byste chtěli žít?

Ať už si prohlížíte seznam favoritů Numbea, Monoclu nebo Merceru, vždy spatříte stejná města: Melbourne, Portland, Ženevu nebo Toronto. Místa nápadně čistá, spořádaná, plná ambiciózních profesionálů. Města sterilní. Jako by ty žebříčky sestavoval Jan Kalvín po třetím club maté.

Pokud se takovému ideálu chcete jako zastupitel „zaostalé“ metropole přiblížit, pak je cesta jasná: vyhnat z ulic pobudy, podporovat kreativní profese, udržovat město živé, ale ne moc a hlavně tím správným způsobem. Jenže pak už Neapol nezůstane Neapolí, Sarajevo Sarajevem a Marrakéš Marrakéší. Tahle města v žebříčcích propadávají – a přece mají miliony obdivovatelů.

Mimochodem, když jsme u toho počítání příznivců: pokud necháte lidi hlasovat o atraktivitě měst nohama, vyjde vám úplně jiný žebříček. Na jeho vrcholu je pravděpodobně indonéský přístav a průmyslové centrum Batam. O tom jste nejspíš neslyšeli, nicméně počet jeho obyvatel se i tak každý rok zvýší o sedm a půl procenta. Brno sice může nabízet 46. nejkvalitnější život na světě, jenže už čtvrt století populačně stagnuje. To o něm říká víc než jakékoliv jiné skóre.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2016 18:01, Hunter

Máte pravdu, ty globální žebříčky jsou hrozné.

Kvůli tomu se musím každý rok stěhovat, abych pořád bydlel v No.1


Nebo ... ?
Existuje nějaký jiný myšlenkobý pochod, pro jehož potřebu tento článek vznikl?

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Oblíbená témata

Brno, kvalita života, Londýn, New York

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Musí to bejt něčí známej aneb Proč nezávidím úředníkům

13. 3. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Musí to bejt něčí známej aneb Proč nezávidím úředníkům

Pár postřehů člověka, kterého těsně minul kalich „teplého místa“.

Dotace MotoGP: Velká cena zbožných přání

22. 8. 2014 | Michal Kašpárek | 28 komentářů

Dotace MotoGP: Velká cena zbožných přání

Každý rok se do brněnské Velké ceny nalije několik desítek milionů korun z veřejných rozpočtů. Argumenty pro veřejnou podporu brněnského závodu MotoGP ale stojí na vodě.

Normalizace. V ČSSR jako tragédie, v Krně jako fraška

14. 2. 2014 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Normalizace. V ČSSR jako tragédie, v Krně jako fraška

Co má společného vyhánění bezdomovců z tramvají a „válka o logo“.

Jak měřit úspěch?

1. 10. 2013 | Tomáš Prouza | 21 komentářů

Jak měřit úspěch?

Předvolební období je jako dělané pro hodnocení výsledků i slibů různých stran. Jaká měřítka bychom ale měli použít?

Brněnští (a)sociální demokraté šetří: 30 korun u doktora ne, 6 000 za jesle ano

16. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Brněnští (a)sociální demokraté šetří: 30 korun u doktora ne, 6 000 za jesle ano

O solidaritě s nejslabšími se to hezky mluví při sněmovních obstrukcích. Když dojde na činy, regionální politici ČSSD umí s potřebnými vytřít stejně efektně jako pravicová vláda.

Partners Financial Services