Nové podmínky systému stavebního spoření

Nové podmínky systému stavebního spoření – zdanění státní podpory za rok 2010, snížení státní podpory na max. 2 000 Kč, zdanění úrokových příjmů

Obecně platí, že státní podpora stavebního spoření se poskytuje stavebním spořitelnám formou ročních záloh státní podpory. Stavební spořitelny následně připisují státní podporu na účet účastníka. Protože se zálohy vztahují vždy k určitému kalendářnímu roku, je nutné pro jejich výpočet znát výši vkladů účastníka za celý rok. Proto se účastníkům stavebního spoření zálohy vypočítávají a připisují až počátkem každého následujícího roku.

V průběhu listopadu 2010 byl přijat zákon, který mění podmínky zákona o stavebním spoření (zákon č. 96/1993 Sb.) a zákona o daních z příjmů (zákon č. 586/1992 Sb.). Tímto legislativním procesem dochází k výrazným změnám v systému stavebního spoření.

První z nich představuje zdanění státní podpory za rok 2010 (která se vyplácí v roce 2011), dále také dochází ke snížení maximální výše státní podpory. Rovněž se nově zdaňují úrokové příjmy ze stavebního spoření.

Zdanění státní podpory za rok 2010

Již zmíněná listopadová novela zákona o daních z příjmů uvaluje na státní podporu za rok 2010 (která se vyplácí v roce 2011) jednorázovou srážkovou daň ve výši 50 procent! Na účet účastníka tak bude v roce 2011 připsána záloha státní podpory vztahující se k období roku 2010 už po zdanění.

Snížení státní podpory na maximálně 2 000 Kč ročně

Snížení státní podpory se uplatňuje u nároků vzniklých po 1. lednu 2011 – tzn. po uvedení v platnost novely zákona o stavebním spoření. Snížení se netýká již připsaných záloh na státní podporu – za rok 2010 se však podpory daní (viz předchozí odstavec). Po uvedeném datu se snížení státní podpory na maximálně 2000 Kč týká všech smluv o stavebním spoření bez ohledu na to, kdy byly uzavřeny (dosud se rozlišovalo mezi smlouvami uzavřenými před rokem 2004 a po něm). Tyto podmínky přirozeně platí i pro všechny smlouvy uzavřené v budoucnosti.

Zdanění úrokových příjmů

Příjmy z úroků ze stavebního spoření od 1. ledna 2011 (kdy vešla v platnost novela zákona o daních z příjmů) již nejsou osvobozeny od daně z příjmu, jak tomu bylo dosud. Úrokové příjmy ze stavebního spoření tak nyní budou zdaněny sazbou 15 procent, stejně jako například úrokové příjmy z bankovních vkladů. Na účet účastníka stavebního spoření bude připsán již čistý úrok po zdanění.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services