Jaké jsou výhody a nevýhody americké hypotéky

Ve srovnání se spotřebitelským úvěrem je výhodou americké hypotéky nižší úroková sazba (díky zástavě nemovitosti je riziko pro banku nižší a s ním i úrok), delší doba splatnosti (15 až 20 let) a možnost půjčit si poměrně vysokou částku.

Maximální výše neúčelové hypotéky se obvykle pohybuje okolo 70 % hodnoty zastavené nemovitosti. Některé banky mají současně nastavenu maximální výši půjčky i bez ohledu na hodnotu nemovitosti. Např. vlastníte-li nemovitost v hodnotě 10 miliónů korun, 70 % její zástavní hodnoty nemovitosti je 7 miliónů. Má-li však banka jako horní limit americké hypotéky např. 1 milión korun, více vám nepůjčí, i když cena zastavované nemovitosti je výrazně vyšší. Jak vysokou hypotéku vám banka poskytne, samozřejmě záleží také na vaší schopnosti úvěr splácet (bonitě).

Nevýhodou americké hypotéky může být skutečnost, že za půjčené peníze ručíte právě nemovitostí a v případě platební neschopnosti riskujete její ztrátu.

Úrokové sazby amerických hypoték začínají při roční fixaci přibližně na 5 % ročně. U pětileté fixace je běžný roční úrok 6 % až 7 %. Některé banky nabízejí i pevnou úrokovou sazbu platnou po celou dobu splácení hypotéky, obvykle od 7 % p.a. výše.

Pokud máte úrokovou sazbu americké hypotéky fixovanou, platí obdobný systém jako u běžných hypoték. Fixace mohou být na 1 rok, 3 roky, 4 roky, 5 let i 10 let a platí že, čím delší doba fixace, tím vyšší úroková sazba.

Nejen se zástavou nemovitosti, ale i s hypotékou jako takovou je spojena poměrně složitá agenda. Bance musíte doložit množství dokumentů a potvrzení. Počítejte také s relativně vysokými poplatky: za schválení žádosti (od 0,25 % do 1 % z výše úvěru) i za vedení úvěrového účtu (od 40 Kč do 150 Kč měsíčně, což při dvacetileté splatnosti může znamenat 36 tisíc Kč). Při neúčelovém použití nelze na hypotéku čerpat ani státní podporu, ani si odečítat úroky z daní. A to ani v případě, že byste půjčené peníze přece jen investovali účelově, tedy do bydlení. Na rozdíl od klasické hypotéky na bydlení je však u několika bank možné americkou hypotéku předčasně splatit bez sankčního poplatku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

26. 7. 2024 | Petr Kučera

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

Společnost Broker Consulting se rozhodla ukončit provoz sítě bankomatů s vkladovou funkcí. Ty fungovaly na franšízových pobočkách OK Point, jejichž partnerem je mBank.

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

25. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

Československá obchodní banka (ČSOB) od listopadu nově zpoplatní příchozí platby přímo na kartu, tedy bez uvedení čísla účtu nebo telefonního čísla. Přidá se tak k dalším dvěma bankám,... celý článek

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

24. 7. 2024 | Petr Kučera

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Online směnárna Monety nově funguje nepřetržitě, tedy v režimu 24/7. Dříve ji lidé mohli využít jen v pracovní dny od 8 do 17 hodin.

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

23. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci chrání peníze na účtu před zloději mobilních telefonů – v případě, že telefon byl odemčený... celý článek

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

22. 7. 2024 | Petr Kučera

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně služeb na pobočkách, mimo jiné i výběru hotovosti u pokladny. Připlatí si také zájemci o papírové... celý článek

Partners Financial Services