Týdenní komentář

Zprávy z finančních trhů, 27. 5. 2016 17:24

Finanční trhy prošly minulý týden smíšeným vývojem. Tři dny bylo obchodování relativně nevýrazné, naopak úterý a středa byly ve znamení až euforického růstu cen akcií.
Mění se očekávání na vývoj sazeb v USA, trhy se začínaní vracet k variantě, že Fed již v červnu může hlasovat o jejich zvýšení.
Výsledkem je další posilování dolaru (= oslabování eura). Slabší euro pak zvedá ceny eurových aktiv, proto evropské akciové indexy přidaly 4-5 % během 2 dnů.
V USA růst indexů táhly finanční tituly kvůli očekávání, že vyšší sazby pomohou ziskovosti bank.
Negativně na silnější dolar reagovaly ceny komodit, hlavně zlata, které oslabilo na 3měsíční minimum 1210 USD/oz.
Výjimkou byla cena ropy, která dál pokračovala v pozvolném růstu a poprvé po půlroce se krátce dostala na hranci 50 dolarů za barel.

 

Akciové indexy v západní Evropě přidaly minulý týden o 4-5 %, v USA přes 2 procenta.
Domácí index PX zakončil týden na 890 bodech, což znamenalo nárůst o 1,7 % t/t.

 

Jak si v právě skončeném burzovním týdnu vedla pražská burza? Na BCPP převládala spíše pozitivní nálada.
Souhrnný index PX přidal solidních +1,7 % (890 b.). Z jednotlivých jmen předvedla nejlepší výkon Erste Group.
Posílila beze zpráv o 6,3 % (662,2 Kč). Posílila i Moneta (+2,0 %, 76 Kč) a pojišťovna VIG (+2,0 %, 529,1 Kč). Naopak Komerční banka mírně oslabila (-0,3 %, 960 Kč). Vůbec nejslabší byl v týdenním srovnání Philip Morris ČR (-4,6 %, 12 480 Kč), následován O2 CR (-1,3 %, 230 Kč).

 

Stalo se několik významnějších událostí.
Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka novým guvernérem ČNB.
Výsledková sezóna pokračovala reportem VIGu a Pegasu za 1Q16.
Výsledky VIG nepřinesly žádné výraznější překvapení a na všech úrovních víceméně odpovídají očekávání trhu a výhled byl potvrzen.
Pegas oznámil silné výsledky, které taktéž nepřekvapily a odpovídají odhadům trhu.
A stejně jako v případě VIGu byl potvrzen celoroční cíl. Podle očekávání schválili akcionáři Kofoly na valné hromadě výši zálohy na hrubou dividendu ze zisku za rok 2016 (6,7 Kč/akcie, hrubý výnos +1,5 %). Tisk spekuluje o prodlužování odstávek jaderných elektráren i v příštím roce.
To by bylo pro ČEZ jasně negativní zprávou.
Neplánované odstávky podstatně ovlivnily výsledky za r. 2015 a také ovlivní čísla v tomto roce.
Ukazuje to, že problémy se sváry se nedaří vyřešit.
Skupina Arca Capital podle tisku koupila prostřednictvím burzy cca 1% podíl ve VIG.

 

Jedinou očekávanou událostí pro české akcie příští týden je valná hromada ČEZu v pátek 3.6.
Ta rozhodne o dividendě, která byla navržena ve výši 40 Kč/akcie (hrubý výnos 9,0 %). Poslední den s právem na dividendu bude 7.6. 2016.

 

Příští týden bude na trzích v USA a Velké Británii zkrácený o pondělí, kdy se z důvodu svátku neobchoduje.
Tón obchodování na následující týden může být dán projevem šéfky Fedu Janet Yellenové, který se očekává již dnes (v pátek) večer.
Yellenová může projevem potvrdit názory některých svých kolegů, že i ona se klaní ke zvýšení sazeb na červnovém zasedání Fedu.
To by pro akciové trhy mohlo vyznít negativně.
Pohled na červnový krok Fedu bude však záviset i na změně zaměstnanosti v USA za květen (v pátek 3.6.). Trh čeká přírůstek cca 160 tis. prac. míst jako v dubnu, což je mírně horší číslo než ze začátku roku.
Silnější číslo u 200 tis. by trh utvrdilo ve výhledu na vyšší sazby.
V uplynulém týdnu se americké akciové trhy znovu přiblížily k maximům (S&P 500 poblíž 2100 b.), které se jim předtím několikrát nepodařilo prolomit.
Je proto podle nás příští týden spíše šance na mírnou korekci. Rovněž příští čtvrtek zasedá ECB.
Neočekává se změna politiky, spíše komentář šéfa Maria Draghiho k nákupům dluhopisů.

 

Makroekonomická data odstartují v USA úterní osobní výdaje (oček. +0,7 % po 0,1 %) a spotřebitelská důvěra (oček. 96 po 94,2 b.). Ve středu se bude sledovat index nákupních manažerů ISM v průmyslu (oček. 50,5 po 50,8 b.) a ve čtvrtek tradiční počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti (oček. 268 tis., beze změny). Ve středu budeme také znát čínské indexy nák. manažerů v průmyslu – oficiální (oček. 50 po 50,1 b.) a Caixin (oček. 49,2 po 49,4 b.). Číslem týdne bude přírůstek zaměstnanosti v USA v pátek, kde se očekává +160 tis. míst (beze změny). Týden zakončí index ISM ve službách za květen (oček. 55,3 po 55,7 b.) a průmyslové zakázky (oček. +1,0 % za duben po 1,1 %). 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services