Pravidelný týdenní přehled k trhu

Zprávy z finančních trhů, 9. 10. 2015 17:26
Uplynulý týden byl o zápisu z posledního zasedání Fedu a o začátku výsledkové sezóny za 3Q15 v USA. Čtvrteční zveřejnění zápisu ze zářiového zasedání Fedu jen potvrdilo relativně holubičí vyznění a relativní závislost na externím ekonomickém vývoji. Začátek výsledkové sezóny v USA prezentovaný společností Alcoa nebyl zrovna nejlepší při zveřejnění horších než očekávaných čísel. Domácí index PX zakončil týden na 981 bodech, což znamenalo růst o 1,8 % t/t.   
 
Z domácích zpráv jsme se zajímali o středeční informaci z Erste Group, která očekává, že náklady spojené s konverzí úvěrů ve švýcarských francích v Chorvatsku dosáhnou 149 mil. EUR.
To je více než jsme doposud očekávali (okolo 100 mil. EUR). Banka nicméně, i přes tyto náklady, nemění svůj dosavadní výhled hospodaření pro tento rok (pokles provozního zisku okolo 5 % r/r). Titul zakončil páteční obchodování na 707,9 Kč (+2,6 % t/t).
 
Unipetrol na začátku týdne oznámil modelové marže za září a celé třetí čtvrtletí.
Rafinační marže v 3Q15 dosáhla 5,8 USD/b a v meziročním srovnání je podstatně vyšší (+132 %). Rozdíl B-U je meziročně nižší (-17 %), ale společně s rafinérskou marží je vyšší o cca 70 %.
Společná petrochemická marže 943 EUR/t je o více než 40 % vyšší r/r.
Jak rafinérská marže tak petrochemická jsou na velmi vysokých úrovních, což samo o sobě slibuje velmi silné výsledky.
Nicméně čísla za 3Q15 budou negativně ovlivněna neplánovanou odstávkou Chemparku, která trvá od 13. srpna.
Unipetrol stále vyšetřuje a vyčísluje, jak dopadne neplánovaná odstávka na společnost.
Titul zakončil páteční seanci na 154,1 Kč (+0,7 % t/t)
 
Agentura S&P ponechala u CME rating na stupni B s negativním výhledem. Agentura uvedla, že navzdory oznámení firmy o refinancování 261 mil. USD dluhopisů je nadále třeba, aby firma splnila do 15.11. určité podmínky spojené s hospodařením. Jinak by od nových věřitelů prostředky získat nemusela.
Splnění podmínek zatím podle S&P není zcela jisté.
Titul zakončiel týden na 50,6 Kč (-0,2 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byl Pegas Nonwovens (-5,0 %;830,1 Kč). I přes probíhající odkup vlastních akcií je patrné, že investoři využívají vysoké ceny pro realizaci své investice.
Titul byl dříve ovlivněn několika faktory (například přeřazení v rámci indexů MSCI), které způsobily zvýšený zájem o titul a růst ceny nad, z našeho pohledu, fundamentální hodnotu.
Naopak nejvíce rostoucí akcií byl VIG (+7,7 % na 781 Kč). Titul koriguje předešlé propady, které byly zřejmě zapříčiněny rušením větší pozice v titulu, protože na akcii neproběhla významnější fundamentální informace, která by výraznější propad ospravedlňovala.
 
Příští týden bude o výsledkové sezóně v USA za 3Q15.
Hlavní prim budou hrát především banky a technologie.
Namátkově v úterý to bude JP Morgan a Intel, ve středu Wells Fargo a Netflix, ve čtvrtek Goldman Sachs, Citigroup a AMD a v pátek General Electric.
Očekáváme zvýšenou závislost vývoje trhu na zveřejněná čísla.
Celkově se pro 3Q15 očekává více jak 6% pokles čistého zisku meziročně, tedy poměrně pesimistická předpověď.
To může potenciálně nahrávat opětovně lepším výsledkům, než byly odhady, jako jsme již měli šanci vidět v předešlých čtvrtletích letošního roku.  
 
Z makroekonomického výhledu se v Číně zaměříme na úterní zahraniční obchod, kde se očekává další prohloubení jak exportů, tak importů.
V USA se zaměříme na středeční maloobchodní tržby (oček. beze změny +0,2 % m/m) a páteční průmyslovou produkci (oček. -0,2 po -0,4 % m/m) a spotřebitelský sentiment univerzity Michigan (oček. 89 po 87,2 bodu). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, kde se očekává zhoršení jak současné situace, tak očekávání.
 
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services