US indexy stagnují

Zprávy z finančních trhů, 28. 8. 2015 18:00

Po dvou výrazných propadech a následně dvou výrazných růstech z tohoto týdne US indexy v pátek oscilují mezi mírnými zisky a ztrátami. Většinu času strávily spíše v záporu, aktuálně širší S&P oslabuje o 0,1%, technologický Nasdaq mírně posiluje o 0,1%.
V centru pozornosti jsou dnes opět energetické firmy.
Po včerejším 10 % růstu cen ropy (nejvýraznější pohyb za posledních šest let) dnes černé zlato posiluje dál a nejbližší kontrakty na WTI se pohybují u hranice 45 USD (+5,5%). Akcie energetických firem přidávají souhrnně přes 2%, v mírně kladných číslech se pohybuje i sektor základních materiálů.
Na včerejší růst o téměř 30% po oznámených úsporných opatřeních navazují dnes dalším růstem akcie Freeport-McMoran.
Dnešní růst o 5% jde na vrub informaci o získání významného podílu ze strany Carla Icahna.
V rámci technologického sektoru si velmi dobře vedou akcie Intelu (+2,3%). Z makro údajů byly zveřejněny informace o osobních příjmech a výdajích.
Růst výdajů o 0,3% je stejný jako v předchozím měsíci a data poukazují na slušný začátek 3Q z pohledu důležité části US ekonomiky.
V průběhu celého týdne byly k vidění na indexech výraznější pohyby v samotném závěru obchodování, když nervozita mezi investory je značná.
Dnes se tak v závěru můžeme dočkat jak ataku hranice 2000 bodů u S&P, tak vybírání krátkodobých zisků a poklesu zpět blíže k hranici 1950 bodů.
První varianta je z mého pohledu příznivější, druhá bohužel pravděpodobnější.
I když rád se budu mýlit…


David Brzek, makléř, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services