Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 29. 5. 2015 17:06
Poslední květnový týden byl relativně klidný na významné události. Investoři sledovali pravidelná makroekonomická data, která v USA mírně pozitivně překvapila včetně druhé revize HDP za 1Q15, která přinesla mírně nižší zhoršení předběžného čísla, než se čekalo (-0,7 vs. oček. -0,9 % po +0,2 % q/q). Řecko se rovněž dostalo opětovně do titulků, když zástupci země oznámili blížící se dohodu, což záhy zástupci věřitelů popřeli. Výsledková sezóna se postupně dostala až na svůj konec, ale žádné další překvapení než potvrzení předchozího trendu nepřinesla.
Celkově se dá říci, že výsledková sezóna alespoň v USA dopadla mírně lépe, než se očekávalo.
Domácí index PX zakončil týden na 1022 bodech, což znamenalo pokles o 0,8 % t/t.
 
Domácí akciový trh byl velmi aktivní v uplynulém týdnu a to převážně díky akciím O2 CR.
Ty byly k 27.5. vyřazeny z MSCI indexů a současně to byl poslední obchodní den před rozdělením společnosti, které bude aktivní od 1.6.
Jen připomínáme, že 28.-29.5. bylo pozastaveno obchodování s emisí O2 CR právě díky rozdělení.
Zajímavou informací je, že oddělovaný CETIN bude nakonec přijat na tzv.
Free Market Pražské burzy.
Titul zakončil středeční obchodování na 177,6 Kč (+2,5 % t/t).
 
Domácí výsledková sezóna byla ve čtvrtek zakončena silnými čísly za 1Q15 společností Pegas Nonwovens.
Provozní zisk EBITDA dosáhl 12,6 mil. EUR vs. oček. 12,4 mil. EUR.
Pegas rovněž potvrdil své celoroční cíle.
Titul zakončil páteční seanci na 800 Kč (+1,3 % t/t).
 
Rakouský regulátor uvažuje, že bude po 3 největších bankách, tedy Erste, Bank Austria a RZB, chtít 3% kapitálový polštář nad rámec minima požadovaného v rámci Basel III (8 %). To je maximum, které může lokální regulátor po svých bankách požadovat.
Vzhledem k potížím, které bankovní sektor v Rakousku má a veliké expozici bank ve střední a východní Evropě, není tento požadavek příliš velkým překvapením. Pro Erste Group by to tak znamenalo požadavek minimální kapitálové přiměřenosti Tier 1 na úrovni 11 % (bez dalších případných úprav). Na konci 1Q byl tento ukazatel 10,5 % bez započtení zisku za první tři měsíce, na konci roku pak očekáváme, že Tier 1 vzroste na přibližně 11,1 %.
Erste by tak měla být schopna těmto požadavkům dostát.
Titul zakončil týden na úrovni 727,1 Kč (-1,4 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu kromě technické změny NWR byla Fortuna (-4,7 %;91,5 Kč). Na titulu se neobjevila žádná fundamentální informace.
Investoři negativně vnímají nedávné změny ve strategii společnosti, což patrně souvisí i se změnou typu investorů z defenzivních na růstově zaměřené.
Naopak nejvíce rostoucí akcií byla Komerční Banka (+3,6 % na 5360 Kč). Komerční banka zopakovala svůj výhled na fundament trhu.
Ke konci měsíce probíhala rebalance MSCI indexů.
Z důvodu vyřazení O2 CR z těchto indexů posílily svoji pozici CEZ a právě Komerční Banka.
 
Pro začátek června se investoři zaměří na zasedání ECB (středa), které by mělo potvrdit dřívější rétoriku ohledně pevného postoje směrem k evropskému QE.
Potenciálně by mohla ECB blíže vysvětlit komentář k možné úpravě QE vzhledem k situaci na trhu, tedy jaké úpravy by mohly být provedeny s očekáváním nižší likvidity v průběhu letních měsíců. Řecko bude rovněž nadále v hledáčku investorů, protože Grexit je stále potenciálním rizikem. Nesmíme opomenout makroekonomická data v USA a to především páteční měsíční zaměstnanost.
Očekáváme, že potvrzení ostré rétoriky ECB by mohlo pomoci evropským aktivům a naopak oslabit euro.
 
Z domácího trhu se zaměříme hned na pondělí, kdy bude poprvé separátně obchodována pokračující O2 CR a CETIN (volný trh BCPP). Pro O2 CR je stanovena referenční cena 49,4 Kč/akcii a pro CETIN je to 150 Kč/akcii. Nicméně to je jen úroveň pro potenciální technické kroky na burze.
 
VIG se v úterý (2.6.) naposledy obchoduje s nárokem na hrubou dividendu 1,4 EUR/akcii (4% hrubý dividendový výnos). Zajímavé bude ihned pondělní obchodování, kdy k pátku byl titul vyřazen z MSCI Rakousko.
 
Z makroekonomického výhledu na příští týden se v Číně zaměříme na pondělní HSBC (oček. 49,2 po 49,1 bodu) a oficiální (oček. 50,3 po 50,1 bodu) indexy PMI průmyslu.
V USA se pak zaměříme na pondělní ISM průmyslu (oček. 52 po 51,5 bodu), úterní podnikové objednávky (oček. -0,1 po +2,1 % m/m), středeční ISM služeb (oček. 57 po 57,8 bodu) a páteční měsíční změna v zaměstnanosti (oček. +224 po +223tis. prac. míst). Relativní míra nezaměstnanosti by měla zůstat na 5,4 %.
V Německu se zaměříme na páteční podnikové objednávky (oček. +0,5 po +0,9 % m/m).
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services