Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 24. 4. 2015 16:45
Sedmnáctý týden přinesl investorům velké množství reportovaných výsledků, pokračování rokování kolem Řecka a z „domácího“ trhu zahájení nabídky IPO Slovak Telekom. Výsledková sezóna v USA se plně rozjela a v uplynulém týdnu přinesla 143 zveřejnění.
Jednalo se o druhý nejčetnější týden.
Ten nejčetnější bude hned následovat.
Jednání s Řeckem nadále nemá jasné východisko, a tak riziko bankrotu země stále hrozí.
Domácí index PX zakončil týden na 1049 bodech, což znamenalo nulovou procentní změnu t/t.
 
Z domácích informací jsme sledovali dění kolem O2 CR, kde od pondělí se obchodoval titul bez nároku na účast na valné hromadě, která mimo jiné bude hlasovat o rozdělení společnosti. Hlasování proti rozdělení dává akcionáři právo na odkup akcií oddělené společnosti CETIN.
V pátek (24.4.) se pak akcie obchodovala naposledy s nárokem na hrubou dividendu 13 Kč (6,0% hrubý div. výnos). Titul zakončil týden na úrovni 220 Kč (+1,3 % t/t).
 
Ve čtvrtek zveřejnil výsledky za 1Q15 Unipetrol. Ten svými čísly pozitivně překvapil s provozním ziskem EBITDA 2,9 mld. Kč (+67,8 % r/r) vs. oček. 2,7 mld. Kč.
Výsledky byly pozitivně ovlivněny silnou petrochemickou a rekordní rafinační marží.
Vliv levnější ropy se rovněž výrazně projevil do výsledků.
Titul zakončil týden na 148 Kč (+6,3 % t/t).
 
PLG uvedlo, že se majoritní akcionáři pivovaru nedohodli s polským fondem Enterprise Investors na prodeji podílu ve společnosti. Žádné další podrobnosti zveřejněny nebyly.
Enterprise Investors projevili zájem o vstup do společnosti již v létě minulého roku a od té doby nebyly žádné informace o jednáních zveřejněny.
Vzhledem k délce těchto jednání byla z našeho pohledu dohoda již velmi nepravděpodobná.
Titul zakončil páteční seanci na 179 Kč (-1,7 % t/t).  
 
Slovenský stát zahájil nabídku svého 49% podílu ve Slovak Telekom (IPO) v uplynulém týdnu.
Upisovací období bude pro retail/instituce trvat do 5.5./6.5. a začne se obchodovat mimo jiné i v Praze od 12.5.2015.
Cenové rozpětí je určeno 17,7-23,6 EUR/akcii. Domníváme se, že uvedení titulu kromě Bratislavy a Londýna i na BCPP může zvýšit atraktivnost titulu.
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo NWR (-10,0 %; 0,27 Kč). NWR klesá na svá historická minima díky pokračujícímu tlaku na světových cenách uhlí, které nadále zvyšují otazník nad budoucí solventností společnosti. Naopak nejvíce rostoucí akcií byl Unipetrol (+6,3 % na 150 Kč). Společnost zveřejnila silné výsledky, které překonaly očekávání analytiků.
Vysoké petrochemické a rafinační marže napomohly Unipetrolu přetočit svoji finanční pozici do kladného teritoria.
Očekáváme, že pozitivní vyznění výsledků a stále pozitivní makroprostředí může dále podpořit obchodování.
 
Příští týden se investoři zaměří na zasedání amerického FEDu (úterý/středa). Konkrétně bude sledován komentář o současném stavu ekonomiky a jeho potenciálním vlivu na budoucí měnovou politiku.
Trh očekává spíše mírně holubičí vyznění právě díky posledním makroekonomickým datům a silnému dolaru.
Kromě FEDu budeme dále sledovat výsledkovou sezónu, která se představí v nejčetnějším týdnu, co se počtu zveřejnění týče.
Pokud se potvrdí výhled trhu na vyznění FEDu, pak se domníváme, že by se mohla udržet lehce pozitivní nálada.
Nesmíme opomenout, že domácí obchodní týden bude zkrácený o páteční státní svátek.
 
Z domácího trhu jen připomínáme, že od pondělí se O2 CR bude obchodovat bez nároku na hrubou dividendu 13 Kč (standardní T+2 vypořádání). Současně se bude konat valná hromada (28.4.), která bude rozhodovat mimo jiné i o rozdělení společnosti.
 
Ve středu (29.4) zveřejní svá čísla za 1Q15 CME, kde očekáváme provozní zisk EBITDA 11 mil. USD (vs. -2 mil. USD r/r) díky výrazné redukci nákladů, která by měla převýšit i pokles tržeb díky měnovému vlivu.
Investoři budou vyhlížet očekávání na celý rok.
Naše očekávání je EBITDA 115 mil. USD a kladné CF.
 
Ve čtvrtek zveřejní data za rok 2014 společnost PLG.
Zde očekáváme provozní zisk EIBTDA 225 mil. Kč (+18 % r/r). Růst by měl reflektovat zvyšující se efektivitu a lepší využití kapacity.
 
Z makroekonomického výhledu na příští týden se v Číně zaměříme na páteční data o průmyslovém PMI (oček. 50 po 50,1 bodu). V USA se zaměříme na úterní spotřebitelskou důvěru (oček. 102,5 po 101,3 bodech), středeční HDP za 1Q15 (oček. +1,0 po +2,2 % q/q), již zmiňované rozhodování o sazbách amerického FEDu a páteční ISM průmyslu (oček. 52 po 51,5 bodu).
 
 
 
 
 
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services