Cigaret je méně, alternativy rostou

PR článek | rubrika: FINEXPO | 26. 6. 2023
Pokud by se stát rozhodl opět zvýšit daň z tabáku, více peněz do státního rozpočtu mu to pravděpodobně nepřinese. To předpokládá šéf oddělení vnějších vztahů British American Tobacco v Česku Petr Mestančík. Regulace tabákových výrobků by podle něho měla být odstupňovaná podle míry rizika.
Cigaret je méně, alternativy rostou

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Jaké změny okolo spotřebních daní se v současné době chystají?

Žádný konkrétní návrh jsem zatím neviděl a dosud nebyl zveřejněn. (Rozhovor vznikl ještě před zveřejněním vládního úsporného balíčku. V něm vláda navrhla pravidelné zvyšování spotřební daně z cigaret a dalších tabákových výrobků, o 10 procent v roce 2024 a následně navýšení o pět procent v každém roce 2025–2027. Zvýšena bude o 15 procent i daň z nahřívaného tabáku v každém roce 2024–2027, pozn. red.) Nicméně z toho, co zaznívá v médiích, předpokládám, že ministerstvo financí má opět ambici zopakovat kalendář z posledních tří let a zvýšit daň z tabáku.

Co si o této snaze myslíte?

Pokud se podíváme čistě na čísla, příjem pro stát z daně z tabáku je v posledních třech letech stabilní, případně má lehce klesající trend. To svědčí o tom, že už jsme za vrcholem Lafferovy křivky a nelze předpokládat, že další navýšení daní by státu přineslo více peněz.

Na které tabákové výrobky je tato daňová zátěž namířena?

Především na tradiční tabákové výrobky, což je správně. Nicméně za poslední tři roky prodeje cigaret v Česku klesly zhruba o čtvrtinu. Spotřebitelé se tedy přesouvají k méně škodlivým alternativám, což vítáme. Tyto výrobky dnes zdaněny nejsou nebo – jako zahřívaný tabák – jsou zdaněny výrazně méně.

Mělo by zdanění těchto tabákových alternativ smysl?

Podle našeho názoru by daňová zátěž měla odpovídat zdravotnímu riziku ve srovnání s tradičními cigaretami. Jinými slovy, tyto alternativy by měly být zatíženy nižší daní než cigarety, což je jedna z možností, jak kuřáky motivovat, aby se zajímali i o jiné možnosti.

Petr Mestančík

Vystudoval obor finance a bankovnictví na Karlově univerzitě v Praze. Po ukončení studia nastoupil v roce 2006 do British American Tobacco (BAT) jako finanční analytik a později jako financial controller pro Českou republiku a Slovensko. V letech 2008–2009 pracoval pro středoevropskou centrálu BAT v Hamburku. Po návratu do Prahy pak působil jako finanční manažer nejprve pro oblast jihovýchodní a později i střední Evropy. V roce 2018 se přesunul do oddělení vnějších vztahů, které od srpna 2019 vede. Je ženatý a má dvě děti.

Které trendy na trhu v současné době pozorujete?

Nejzajímavější je právě přesun kuřáků od tradičních cigaret k našim zahřívaným tabákovým náplním Neo, elektronickým cigaretám Vuse, případně k nikotinovým sáčkům Velo.

Zajímají se o tyto produkty všichni kuřáci bez rozdílu věku?

Jsou známa data, která ukazují, že zahřívaný tabák je doménou spíš starších uživatelů. Elektronické cigarety a nikotinové sáčky pak preferují mladší, ale pochopitelně dospělí uživatelé.

Dříve u nás často nakupovali tabákové výrobky lidé přijíždějící ze zahraničí? Proč v současné době tato poptávka klesá?

Historicky bylo Česko významnou nákupní destinací pro spotřebitele z Německa a Rakouska. Z celkových prodejů šlo zhruba o třetinu. Dnes se trend otáčí, což je dáno tím, že za poslední tři roky vzrostla spotřební daň téměř o 40 procent. Pro zahraničního spotřebitele už najednou není Česko tolik zajímavé.

Pro koho konkrétně?

S Rakouskem se u cigaret cenová hladina fakticky srovnala, takže pro Rakušany nemá smysl jezdit nakupovat do Česka. Pro Němce je tuzemsko sice stále zajímavé, protože cigarety u nás jsou levnější zhruba o třetinu, ovšem nevyplatí se jim cestovat z tak velké dálky jako v minulosti. Naopak pozorujeme změnu na polských hranicích. V Polsku jsou cigarety levnější zhruba o 30 až 40 korun za krabičku než u nás.

Mluví se taky o zákazu příchutí u zahřívaného tabáku. Co tomu říkáte?

Za nás je to špatné, nekoncepční rozhodnutí a chyba. Navíc to vychází z regulace, která byla přijata takřka před deseti lety. Zároveň se dnes připravuje kompletní revize těchto pravidel na evropské úrovni. Takže za nás v BAT by bylo vhodnější raději počkat na novou regulaci než teď vycházet z přežitých pravidel.

Žádný nikotinový výrobek by neměl být dostupný nezletilým. Klíčové je v legislativě zakotvit minimální věk pro prodej a zajistit, aby toto omezení vymáhaly kontrolní orgány a dodržovali prodejci.

Představte si, že jednáte se zákonodárcem. Jak ho chcete přesvědčit o tom, že je nesmysl zakázat ochucený zahřívaný tabák?

Je třeba říct, že se jedná o méně škodlivou alternativu. Na klasických cigaretách jsou škodlivé především toxické složky cigaretového kouře, které vznikají při spalování tabákové směsi. U zahřívaného tabáku, stejně jako u dalších alternativ, je spalování tabáku eliminováno. Taky díky tomu je zahřívaný tabák o 90 až 95 procent méně škodlivý než tradiční cigarety.

Chystá se i regulace u zmíněných nikotinových sáčků?

Ano, máme velkou radost z toho, že od letošního března byl zaveden zákaz prodeje nikotinových sáčků osobám mladším 18 let. To je něco, co v Česku léta chybělo. K nikotinovým sáčkům se zároveň chystá vyhláška, která se přesně zaměří na jejich složení, značení a obsah nikotinu. Co se týče konkrétně obsahu nikotinu, zde ministerstvo zdravotnictví sice zvolilo nižší limit, než odpovídá poptávce na trhu a potřebám některých uživatelů, je to ovšem pořád lepší řešení, než kdyby obsah nikotinu nebyl omezený vůbec.

A jak se díváte na to, že si tabákové výrobky všeho druhu kupují nezřídka i nezletilí?

Žádný nikotinový výrobek by neměl být dostupný nezletilým. Klíčové je v legislativě zakotvit minimální věk pro prodej a zajistit, aby toto omezení vymáhaly kontrolní orgány a dodržovali prodejci. Nad rámec zákonných omezení se snažíme vzdělávat maloobchodníky a upozorňovat je, že výrobky s nikotinem jsou určeny pouze dospělým. Na druhé straně je ale jasné, že prohibice nefunguje, to víme všichni už z historie. Není to správná cesta. Lepší je dospělým uživatelům nabídnout dostatečné množství alternativ, které jim umožní přejít z tradičních cigaret na jiné, méně škodlivé výrobky.

Může být naším vzorem i Švédsko, kde už dnes kouří méně než pět procent populace.

Může a mělo by být. Jen doplním, že v Česku stále kouří zhruba 20 procent obyvatel. Jde o to, mít regulaci odstupňovanou podle relativní míry rizika. Ať už jde o daně, nebo i jiné způsoby směřující k tomu, aby byl kuřák motivovaný volit alternativní produkt. Švédové by už letos měli dosáhnout cíle, který stanovila Evropská komise pro rok 2040. Podle jejích směrnic by tou dobu mělo kouřit už méně než pět procent evropské populace. To vše díky kvalitní nabídce alternativ.

A jak si tedy stojí alternativní varianty na českém trhu?

Tradiční cigarety tvoří na zdejším trhu stále zhruba 70 procent všech prodejů, ale toto číslo klesá právě vůči alternativám. Budeme rádi, když bude tento trend pokračovat. Nelze ale předpokládat, že cigarety den ze dne vymizí.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Partners Financial Services