Dům s dobrou karmou

Pavel Pokorný | rubrika: BrandInsight | 12. 6. 2020
Slovanský dům patří mezi oblíbené cíle zahraničních turistů. Spoustu zajímavého přitom nabízí i tuzemským hostům.
Dům s dobrou karmou
Komerční spolupráce
Zdroj: Slovanský dům

Slovanský dům najdete v ulici Na Příkopě přímo v srdci pulzujícího velkoměsta, na jednom z nejdražších bulvárů na světě, kam ve všech bedekrech, které popisují Prahu, míří trasa číslo jedna. Všichni turisté k němu tedy dorazí, ale ne všichni ho vezmou útokem. Ti zvídavější se nespokojí jen s pohledem na zachovalou fasádu nebo do zářících výloh obchodů a vstoupí.

Na toho, kdo se ocitne uvnitř, dýchne nejen okázalý luxus přepychové nemovitosti, ale také historie. Ta je tu skoro hmatatelná. Barokní budova v sobě přitom umně skrývá nejmodernější technologie, které zajišťují luxusní zázemí pro návštěvníky i pro provozovatele obchodů, restaurací, kancelářských i konferenčních prostor a dalších služeb.

 

Cesta časem

Historie Slovanského domu se píše od konce 17. století, kdy tu Jan Bartoloměj baron Vernier de Rougemont, císařský rytmistr a pán na Lipnici a Světlé nad Sázavou, přestavěl dva měšťanské domy na barokní palác. Dodnes zachovalé průčelí je dílem pražského architekta Filipa Hegera a pochází z roku 1797.

Asi největší společenský rozmach objekt zažil v druhé polovině 19. století, když ho v roce 1873 získal spolek Deutsches Kasino. Mezi pražskými Němci byste byli za vyvrhele, kdybyste alespoň občas do „německého“ domu nezavítali do kasina, na dobré jídlo nebo na politickou schůzi. Česky se tu v té době moc nemluvilo.

Po druhé světové válce budovu vyvlastnil stát a přejmenoval dům paradoxně na Slovanský, avšak účel zůstal za komunismu dalších čtyřicet let zhruba stejný: restaurace, večírky, plesy, taneční kurzy, konference i ty schůze.

Nad různými architektonickými úpravami paláce nakonec převážila ta barokní – po tehdejším majiteli je dodnes v památkových záznamech veden jako Vernierovský. Aktuální barokně-secesní podoba, včetně tří přistavěných administrativních objektů pochází z přelomu tisíciletí a stála více než miliardu korun.

Slovanský důmZdroj: Slovanský dům

Jedinečnost celého komplexu už od konce 17. století dotváří francouzská zahrada, která se v kypící novoměstské zástavbě zachovala jako jediná „zelená stopa“ doby, kdy jen pár stavení v širokém okolí obklopovaly příkopy, zahrady a pláně.

Svět Slovanského domu

Strategické místo

Současný Slovanský dům je v první řadě multifunkční centrum. Propojuje kvalitní služby v podobě luxusních butiků a několika stylových restaurací s mezinárodní kuchyní, kavárnu, winebar, kadeřnictví, masáže, zubní ordinaci, prémiové kanceláře i byty s jedinečným výhledem. V historickém centru Prahy tu najdete jediné multikino s deseti sály. Jako na výletě do začátku minulého století si připadáte v sálech Empire Hall ve stylu art deco, kde se pořádají společenské akce všeho druhu.

Management Slovanského domu má ambice, aby byl tento palác něčím víc než lákadlem pro cizince a příjemným místem pro byznys. Chce, aby do něj chodili také Pražané, kteří vědí, že si přes nedávno revitalizovanou barokní zahradu mohou zkrátit cestu ze Senovážného náměstí na Příkopy. A když jí procházejí, aby si ve vnitrobloku odpočinuli pod staletými platany, které pamatují časy, kdy se tu v roce 1799 ubytoval ruský vojevůdce Alexandr Suvorov a očekával obnovení války s francouzským císařem Napoleonem Bonapartem.

Proč se tedy u kávy či zmrzliny v klidu nepokochat instalací Subtile česko-argentinského umělce Federika Díaze či originální fontánou s párou? Nebo zažít vánočně nasvícenou zahradu, kde si ve vyhřívaném průhledném iglú dáte speciální svařák?

Slovanský důmZdroj: Slovanský dům

Slovanský dům spojuje historii a současnost v jedinečný celek, který nemá v Praze obdobu. Je umístěn na pomyslném trojúhelníku, který spojuje tři náměstí: Václavské – Staroměstské – Republiky. Ulice Na Příkopě na jeho obvodu patří k těm nejfrekventovanějším a klid na ní nikdo nenajde. A právě to – a mnohem víc – má ve své nabídce rozsáhlý dům na čísle 22. Vstupte a uvidíte. Jedno japonské přísloví praví: „Štěstí rádo navštěvuje dům, ve kterém vládne dobrá vůle.“ Tady jeden máte.

A ještě jedno lákadlo na závěr: lidé, kteří se chtějí dostat skutečně až „pod povrch“, mají možnost prozkoumat podzemní tunely – kolektory, které je zavedou i několik desítek metrů pod historické centrum Prahy. Podzemní trasa jedním z kolektorů končí přímo v nákupní pasáži Slovanského domu.

Projděte si Slovanský dům

Peníze BrandInsight

Pavel Pokorný

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Partners Financial Services