Novinka na českém trhu: monitorovací stanice vzduchu pro osobní užití perfect-Air

PR článek | rubrika: PR Článek | 10. 12. 2018
Slamka Consulting představuje poloprofesionální monitorovací stanici vzduchu. Každý teď může sám kontrolovat kvalitu ovzduší ve svém okolí i doma. Přesná data o koncentraci polétavého prachu umožní žít zdravější a udržitelnější život. Výrobci zařízení z ranku internet of things pak s využitím dat ze stanice mohou zvýšit užitné vlastnosti a konkurenceschopnost svých produktů.
Novinka na českém trhu: monitorovací stanice vzduchu pro osobní užití perfect-Air

Společnost Slamka Consulting se jako výzkumná organizace dlouhodobě zabývá stavem a kvalitou ovzduší, zasazuje se o jeho udržitelnéé zlepšování a také o zlepšování informovanosti občanů. A právě tyto aktivity vedly společnost k vývoji monitorovací stanice perfect-Air, a to ve spolupráci se zahraničním výrobcem, technologickou společností Siltegro z Polska. Díky tomuto zařízení může mít každý kdykoliv k dispozici aktuální a přesná data (odchylka oproti profesionálním monitorovacím stanicím je průměrně 10 %) o tom, jaký vzduch dýchá v okolí svého bydliště i doma. Každá měřící stanice obsahuje senzory, které měří jak množství částic polétavého prachu PM 10, PM 2,5, tak i teplotu, atmosférický tlak a vlhkost, takže zároveň slouží jako domácí meteorologická stanice.

„Aby bylo možné napravit kvalitu ovzduší, je nutné lokalizovat místa s největším znečištěním. Mít k dispozici monitorovací zařízení ovšem samo o sobě nestačí. K získání relevantních dat je zapotřebí vytvořit chytrou síť propojených stanic. A právě takovou síť stanic perfect-Air buduje," říká Martin Malčík, jednatel firmy Slamka Consulting. Všechny monitorovací stanice jsou totiž propojené skrze platformu, respektive aplikaci, v níž se v reálném čase sdílejí informace o kvalitě ovzduší v daném místě.

O kvalitě ovzduší

V důsledku vysoké míry znečištění umírá předčasně v České republice 11 tisíc lidí ročně a mnoho osob, včetně dětí, trpí různými chorobami. Toxiny vdechujeme 200 dní v roce, obzvláště během topné sezóny. Prach se prouděním vzduchu šíří velmi nepředvídatelně. Na šíření prachu v různých lokalitách mají velký vliv atmosférické vlivy. Ve městě se může stav ovzduší na různých místech lišit až v řádech desítek procent, a to i když jsou ulice v těsné blízkosti. Tým perfect-Air pro tento jev používá termín „hyperlokace“.

„Informace budou mít podobu vizuální mapy, ve které se každý rychle a bez problémů okamžitě zorientuje. S nárůstem počtu jednotlivých stanic budou občané získávat stále přesnější informace ve vizuálně přívětivém zobrazení, a to i o místech nacházejících se mimo jejich bydliště,“ dodává Alena Hanusková, manažerka projektu, s tím, že díky této chytréé síti bude snazší lépe a přesněji zachycovat zdroje znečištění a určovat prognózy o stavu ovzduší. Aplikaci s mapou si navíc každý může stáhnout do mobilu a využívat, i když monitorovací stanici nevlastní. Prostřednictvím vizualizace pak mohou občané sdílet příslušné informace i o jiných místech v regionu, nebo i mimo region.

Součástí perfect-Air je i API rozhraní, které umožňuje propojení stanice s různými jinými chytrými technologickými zařízeními, která spadají do takzvaného internet of things (IoT), jako jsou například ventilace, rekuperační jednotky, čističky vzduchu, ovladače oken a mnohé další. Výrobci těchto zařízení mohou díky propojení s perfect-Air zvýšit užitné vlastnosti svých produktů, které pak budou schopny samostatně reagovat na změnu ovzduší podle nastavených parametrů.

Výzkumníci ze Slamka Consulting se také ve spojení s dalšími výzkumnými organizacemi snaží vzbudit zájem o životní prostředí, a to především u mladé generace. Pro budoucnost naší planety je totiž důležité, aby se povědomí o ochraně životního prostředí začalo budovat v lidech již od raného věku. Stanice perfect-Air se proto může stát i výbornou a účinnou pomůckou ve školách.

„Měřící zařízení perfect-Air lze použít jako edukační pomůcku v přírodovědných předmětech. Žáci si osvojí práci s měřícím zařízením a praktickými ukázkami dosáhnou nových dovedností, například ve čtení z grafů, tvorbě tabulek a tím dojde k rozvoji logického myšlení. V neposlední řadě získají také povědomí o stavu kvality ovzduší, které v nich může vzbudit zájem o životní prostředí,“ říká RNDr. Tomáš Hudec, ředitel Gymnázia Josefa Božka v Českém Těšíně.

Slamka Consulting

Výzkumná organizace Slamka Consulting se delší dobu zabývá problematikou kvality a čistoty ovzduší, které zásadním způsobem ovlivňuje lidské zdraví. Jejím cílem je chránit občany, zejména děti a starší spoluobčany, před škodlivými vlivy jedovatých látek, které se v ovzduší nacházejí. Organizace chce lidem poskytovat relevantní informace o stavu vzduchu a tak jim umožnit, aby se pro ně stal vlastní život více kontrolovatelný, spokojenější, zdravější, ohleduplnější, smysluplnější, a tím také méně problematický. Posláním organizace je také přispět k širšímu zapojení občanů do procesu boje o čistší planetu, ke spoluodpovědnosti za život budoucích generací.

Slamka Consulting mimo jiné pracuje na snižování vlastní uhlíkové stopy a do deseti let se chystá vysadit v českých lesích 100 000 stromů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Partners Financial Services