Ekonomika gangu II: Na drogách většina dealerů nevydělá

Michal Špaček | rubrika: Analýza | 1. 7. 2008 | 12 komentářů
Celkem slušně umí na drogách vydělávat jenom šéf gangu. Jeho ostatní členové berou směšně málo, někteří dokonce za členství platí. To vše v naději, že se jednou dostanou na šéfovo místo.
Ekonomika gangu II: Na drogách většina dealerů nevydělá

Šéf jednoho z chicagských drogových gangů na tom zase tak špatně nebyl. Za rok si vydělal přes sto tisíc dolarů, tedy tolik jako majitel restaurace McDonald’s, a ve srovnání s obyvateli jeho čtvrti si mohl připadat jako boháč. Ostatní členové gangu, který studovali američtí profesoři sociologie a ekonomie Sudhir Venkatesh a Steven D. Levitt, si už tak vyskakovat nemohli. Jejich příjmy prudce klesaly s tím, čím nižší pozici v gangu zastávali.

Šéf gangu měl tři zástupce – vykonavatele (odpovědného za personální otázky), pokladníka (odpovědného za finanční i ekonomické otázky) a posla (zajišťujícího tok drog a peněz mezi gangem a jeho dodavateli). Každý ze zástupců si přišel na 8 400 dolarů ročně – dvanáctkrát méně, než bral šéf.

Rok drogového gangu v číslech

Výkaz zisků a ztrát (poč. 90. let)částka (tis. USD)podíl z výnosů
Prodej drog297,677,5 %
Poplatky členů gangu61,215,9 %
Příjmy z výpalného25,26,6 %
Výnosy celkem384,0100,0 %
Nákup drog-60,0-15,6 %
Poplatky představenstvu-60,0-15,6 %
Náklady na žoldnéře-15,6-4,1 %
Náklady na zbraně-3,6-0,9 %
Mzdy členům gangu-114,0-29,7 %
Ostatní náklady (včetně pohřebného)-28,8-7,5%
Náklady celkem-282,0-73,4 %
Zisk šéfa gangu102,026,6 %

Pod zástupci stálo 25 až 75 řadových členů, kteří brali v průměru 2 400 dolarů ročně, méně, než byla americká minimální mzda, a podstatně méně, než byl příjem průměrného zaměstnance McDonald´s. A pak dalších 60 až 200 lidí, kteří neměli vůbec žádný plat, někteří dokonce platili gangu za šanci, že by se jeho členem mohli stát (viz výnosová položka „poplatky členů gangu“). Bráno z jiného pohledu, všichni gangsteři dohromady brali za měsíc jen o tisíc dolarů více než jejich šéf.

Kromě nízkých mezd měla jejich práce i další nevýhody. Pracovní náplň spočívala v celodenním postávání na rohu. Na rozdíl od zaměstnanců McDonald´s měli zakázáno užívat prodávané zboží, přičemž loajalita k firmě se vynucovala násilím. Jejich odběratelé byli pod vlivem drog a často nebezpeční. Konkurenční spory se sousedními gangy se řešily rvačkami či v přestřelkách. A jejich nepřítelem byla samozřejmě i policie.

Řadový gangster byl ročně v průměru 1,5krát zatčen, pravděpodobnost, že bude zraněn, byla šedesát procent. Riziko, že gangster bude zabit, činilo sedm procent. Jeho práce byla v průměru padesátkrát nebezpečnější než práce dřevorubce, což je podle amerického Úřadu pracovních statistik nejnebezpečnější zaměstnání v USA. Co víc, bráno dle statistik Texasu (státu s největším množstvím poprav v USA), gangster v chicagském slumu čelil ročně většímu riziku úmrtí, než texaský odsouzenec k trestu smrti.

Bráno téměř z kteréhokoliv pohledu, byla práce průměrného dealera o hodně horší než práce průměrného zaměstnance. Ne, že by si to gangsteři neuvědomovali. Venkateshe se „jeho gangsteři“ mnohokrát ptali, zda by jim na univerzitě v Chicagu nedohodil místo uklízeče. Nízké příjmy si 75 až 80 procent řadových gangsterů zvyšovalo prostřednictvím krátkodobých brigád v supermarketech, restauracích či ve stavebnictví. Hlavním důvodem, proč v gangu zůstávali, byla kromě nedostatku dlouhodobých pracovních příležitostí (mužská nezaměstnanost ve čtvrti činila 35 procent, přičemž 40 procent mužů nebylo evidováno jako pracovní síla) hlavně víra, že se jim podaří postoupit na lépe placenou funkci a stanou se šéfem gangu, nebo dokonce členem představenstva.

Právě kvůli této víře byl zájem pracovat v jejich oboru neuvěřitelně vysoký. To nejen umožňovalo držet šéfům mzdy hrozivě nízko, ale navíc i snižovalo pravděpodobnost postupu řadových členů na vyšší příčky v hierarchii gangu. V podstatě na tom byli dealeři stejně jako ostatní povolání s vysokou konkurencí, například sportovci či herci. Podobně jako většině sportovců či herců, i gangsterům však nakonec došlo, že perspektiva jejich zaměstnání není příliš vábná, a svou práci opouštěli. Ve třiceti letech byl průměrný drogový dealer buď mrtvý, ve vězení anebo dělal něco úplně jiného.

A pointa příběhu? Šéf Venkateshova gangu to nakonec dotáhl až do představenstva organizace. Bylo mu čtyřiatřicet, měl několik aut, domů i žen. Pak se však na jeho gang zaměřily federální úřady, šéf i zástupci byli zatčeni a organizace rozprášena.

Levitt s Venkateshem publikovali výsledky svého projektu v prestižních ekonomických a sociologických časopisech (například v srpnu 2000 v Quarterly Journal of Economics). A v knize Freakonomics, kterou Levitt napsal společně s americkým novinářem Stephenem J. Dubnerem, získal výzkum celosvětovou popularitu. Svým způsobem to tak špatně placení, nevzdělaní chicagští gangsteři dotáhli dál, než si vůbec kdy dovedli představit.

Připomíná vám fungování drogového gangu nějakou jinou organizaci či práci? Napište jakou.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2008 18:50, PETR

Problém "finančního poradenství" spočívá v tom, že jsou mnozí lákáni, aby si činili sami poradenství. A tam též končí. Nemohou tak získávat přiměřené zkušenosti ani výdělek a ke koupi produktu je finálně motivuje zejména provize za sebou zakoupený finanční produkt. Tyto provize obratem zaplatí za školení...

Většinou to však nečiní na plný úvazek. Kdo to v tomto smyslu činí na plný úvazek je pravděpodobně pouze blázen či hodně speciální případ, třeba investor.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2008 21:09, Honza

Medián ročního příjmu americké domácnosti byl 35 225 USD.

To si teda ty amíci zase o tolik lépe (než my) nežijí. Když vezmu v úvahu, že my jsme tady měli 6 let Hitlera, 40 let komouše a teprve poledních ani ne 20 let mírný kapitalismus (plný sociálních podušek pro lenochy, českých cest privatizace, bankovního socialismu, tunelářů i šibalů). A oni od občanské války v 19 století celkem stabilní systém.

To se ta naše ucházející ekonomika tak snadno vybudovala na zahraničních montovnách? Nebo dělají v USA něco špatně? Co? To jsou černoši o tolik horší než naši Cikáni? Nebo mají v USA tak špatný právní systém, kde každý může vysoudit prachy za hovadinu? Nebo vyhazují tolik prachů za války?

Docela by mě zajímalo, proč se mají jen o trochu lépe.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dolar, drogy, ekonomika, gang, příjem

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ekonomika gangu I: Když drogy nesou tolik co hamburgery

30. 6. 2008 | Michal Špaček | 2 komentáře

Ekonomika gangu I: Když drogy nesou tolik co hamburgery

Obchod s drogami a především s crackem býval považován za úžasný byznys. Ozbrojení dealeři prý vydělávají miliony, jezdí v luxusních autech, žijí v obrovských vilách. Jenže pravda je... celý článek

Partners Financial Services