Úvěrový strašák. Konec odkladu splátek očima expertů

Na jaře dostaly banky nakázáno: pokud přijde dlužník, že kvůli virové sezóně nemůže splácet, počkejte mu se splátkami. Virová sezóna na podzim pokračuje, odklad ale v listopadu ale končí. Banky slibují, že budou k lidem v potížích dál vstřícné.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2020 19:28, Radek

Mám obchod s oblečením a restauraci. Nejprve mi zavřeli restauraci a potom i prodejnu s oblečením. Jsem ve vlastních objektech, které jsem si koupil na hypotéku. Narozdíl od lidí, kteří jsou v nájmu tedy nedostanu ani korunu příspěvku. Ti kdož jsou v nájmu mohou dostat příspěvek. Rezervy, které jsem měl, jsem už vyčerpal, protože tržby byly i po uvolnění velmi nízké. CO jsem nakoupil do restaurace se už zkazilo. Něco málo prodáváme na rozvozy, ale je to jen cca deset procent. Pokud by se opět rozjel byznys, nastoupíme do starých kolejí a budeme fungovat.
Nyní, když jsem se ptal, zda nám banka může moratorium na hypotéky prodloužit, tak mi řekli, že ano, ale že nás zapíší do rejstříku dlužníků. Což když to dala vláda plošně nebylo. Díky tomu budeme poznamenáni na pět let dopředu, nebudeme si moci nikde a na nic půjčit, nebudeme moci ani po rozjetí byznysu fungovat normálně, vzít si například provozní úvěr atp. Tím, že si požádáme o odklad splátek si velmi zkomplikujeme podnikání, protože za dané situace bude velmi pravděpodobné, že bychom po rozjetí byznysu a opadnutí kovidové aféry potřebovali na nastartování peníze. Ale už je nikde neseženeme. Zaměstnáváme hodně lidí a nepropustili jsme je. Jejich mzdy jsme dotovali bezmála rok z našich zásob. Od státu jsme dostali jen nějaká procenta, ale část jsme museli dotovat. Nebrečím a nestěžuji si na to. beru to jak to je. Ale to, že budeme v rejstříku, když si požádáme o odklad splátek(mimochodem úroky normálně platíme, takže banka o nic nepříchází), tak to mně sere.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 11. 2020 21:14, Hm

Jak je mozne6ze na Slovensku byl odklad splátek bez úroků. A teď se mluví o prodloužení?

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

16. 1. 2021 0:06 | Vráťa

Až doplatím úvěr tak ruším účet v bance (RB) Když zaplatím později o pár dnů hned milion telefonátů a 500 Kč pokuta + zápis do registru. Banka o nic nepřišla - dostala peníze o 6-7 dní déle - hrozná katastrofa že. Navíc za to dostala zaplaceno víc než kolik by měla na úrocích. OK mají pocit že mne musí vychovávat. Ještě potud OK. Ale že mne hned zapíšou do těch svejch registrů - tzn. dvojí trest? Pokuta a ještě škraloup. Tak to sorry. Jak doplatím těch pár tisíc co jim ještě dlužím ruším účet a už nikdy ze mě neuvidí ani korunu. Do budoucna nebudu mít žádný účet u banky která mi ve smlouvě nezaručí že mne nebude uvádět v žádných bankovních registrech. Že nedostanu úvěr - no a co. Nezájem. Já už jim na to jejich že oni můžou všechno a já musím kašlu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2020 20:49 | Janza

Máte naprostou pravdu. Zničeho není nic. I když jste ve svém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2020 20:46 | Janza

Máte naprostou pravdu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2020 16:38 | Tom

Pri vsi ucte, co takto riziko podnikani? Sam podnikam a je potreba s ti pocitat a moc se nezadluzovat!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2020 14:24

Protože na Slovensku mají euro. Tam si banky půjčí na mezibankovním trhu a nic je to nestojí, víte?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2020 21:26 | Super

Je to smutný když zavřete podnikatele malého krámku který musí platit 2 prodavačky, odebírat nasmlouvané zboží aby nedostalpokutu 50% když neodebere od dodavatele. Z toho musí městu platit nájem a zálohy elektrické energie a podobně.. Dáte mu 500.. ale jak má platit plnou náhradu tento podnikatel prodavačkám, nehledě odvody za tyto lidi. A jak má přežít když ty kolekce na jaro, léto podzim apodobně neprodá.. Pak je smutný kdyz jede do Globusu, tesca a vidí zákazníky že tam si mohou koupit předražený stejný sortiment jako nabízel on. Tyto obchody vydělají, podnikatelé krachují.. A zase tu bude co krám, vietnamská prodejna.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2020 21:14 | Hm

Jak je mozne6ze na Slovensku byl odklad splátek bez úroků. A teď se mluví o prodloužení?
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2020 21:11 | Zase

A ještě snad čekají, že lidi budou utrácet.. Když nemají z čeho utrácet.. Nebude se točit ekonomika.. Nebo snad čekají.. že lidi překonsolidují půjčky.. a ještě si k tomu vezmou něco navíc ne? Protože jinak to nevidím.. V tv, rádiu, novinách všude jen nabídka půjček.. A ono k tomu dlužníka doženou že.. Pokud nemá na splátku, snížit mu ji nechtějí ale když si vezme o 30 víc tak rekonsolidace jde a s malou splátku...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2020 21:02 | Naštvaný obcan

Banky nikomu neumožňují nic od listopadu! Mě bylo řečeno, že mi sníží splátku o 3 stovky. Ať si říkají.. že budou ohleduplní k lidem.. Ti co mají půjčku ví, že to je kec. Jako samoživitelka jsem odešla od bývalého, musela jsem si vzít půjčku a zařídit základní vybavení bytu.. Lednička, pračka, nádobí, postele stůj a podobně, nechtěla jsem žádat o dávky hmotné nouze. Já husa.. Teď jsem doma na OČR za 400 na den, 9 tisíc dám za nájem, 2000 tisíce za půjčku a jsem v prdel..i... Děkuji všem vyžraným zbohatlíkům ve vládě. A doufám.. že vás! lid vyžene všechny do jednoho..jednou snad už se něco stane, a bude ve vládě sedět Zuzana co má obchod se spodním prádlem, Franta co prodává boty a Venca majitel restaurace. Možná pak se bude líp žít.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2020 19:37 | Radek

Jo a ještě mně sere, že přímo přes cestu naproti je supermarket, kde je našlapáno lidmi, kde prodávají oblečení( je to Lidl) a my jsme museli naši prodejnu s oblečením zavřít. Přičemž u nás bylo najednou max dva až čtyři lidi na plochu cca dvěstě metrů čtverečních. A v supermarketu bývá lidí na husto. Prodejna má cca 1200m2 s tím, že tam bývá kolem šedesáti zákazníků. Tzn. jeden člověk má pro sebe max 20m2. V mém obchodě měl pro sebe jeden člověk cca 50m2, čili jednou tolik a tím pádem koncentrace lidí byla poloviční než v supermarketu. Teď je v supermarketech ještě více lidí, protože už si nenakoupí oblečení, hračky a elektroniku v jiných obchodech, tak se musí tísnit v supermarketech. To je hnus a to mně sere. A nejvíc mne sere, že s tím nic nenadělám. Že je to nespravedlivé, že je to svinstvo, že zbytečně tratíme, že se zbytečně takto více šíří a podporuje ten virus a nic s tím neuděláme. To je špatně. Nevím, jak to může nahoře těm šmejdům procházet. Tak jsem se z toho vzteku alespoň vypsal.......
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2020 19:28 | Radek

Mám obchod s oblečením a restauraci. Nejprve mi zavřeli restauraci a potom i prodejnu s oblečením. Jsem ve vlastních objektech, které jsem si koupil na hypotéku. Narozdíl od lidí, kteří jsou v nájmu tedy nedostanu ani korunu příspěvku. Ti kdož jsou v nájmu mohou dostat příspěvek. Rezervy, které jsem měl, jsem už vyčerpal, protože tržby byly i po uvolnění velmi nízké. CO jsem nakoupil do restaurace se už zkazilo. Něco málo prodáváme na rozvozy, ale je to jen cca deset procent. Pokud by se opět rozjel byznys, nastoupíme do starých kolejí a budeme fungovat. Nyní, když jsem se ptal, zda nám banka může moratorium na hypotéky prodloužit, tak mi řekli, že ano, ale že nás zapíší do rejstříku dlužníků. Což když to dala vláda plošně nebylo. Díky tomu budeme poznamenáni na pět let dopředu, nebudeme si moci nikde a na nic půjčit, nebudeme moci ani po rozjetí byznysu fungovat normálně, vzít si například provozní úvěr atp. Tím, že si požádáme o odklad splátek si velmi zkomplikujeme podnikání, protože za dané situace bude velmi pravděpodobné, že bychom po rozjetí byznysu a opadnutí kovidové aféry potřebovali na nastartování peníze. Ale už je nikde neseženeme. Zaměstnáváme hodně lidí a nepropustili jsme je. Jejich mzdy jsme dotovali bezmála rok z našich zásob. Od státu jsme dostali jen nějaká procenta, ale část jsme museli dotovat. Nebrečím a nestěžuji si na to. beru to jak to je. Ale to, že budeme v rejstříku, když si požádáme o odklad splátek(mimochodem úroky normálně platíme, takže banka o nic nepříchází), tak to mně sere.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Mach

ekonom a politik

Mojmír Hampl

viceguvernér ČNB

Petr Mach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Mojmír Hampl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services