Příběhy všedního dne: proč se u nás zatraceně volá tak draze?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 18. 9. 2012 | 19 komentářů
Předražené volání, donebevolající marže, jedna z nejhorších mobilních sítí v Evropě, oligopol tří firem, selhávající regulace. Podobné vysvědčení vystavují odborníci fungování mobilních operátorů v Česku opakovaně. Pojďme se na to ale podívat očima běžného občana. Proč se u nás zatraceně volá tak draze?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2012 8:22, Marcela

Já jsem byla u všech třech operátorů a nejsem spokojena ani s jedním.To jsou samé soutěže a bonusy a já nevím co ještě,ale kdyby udělali přehledné levné tarify,tak se na všechno ostatní mohou vykašlat.Také mě štve, že když voláte do call centra pokaždé mluvíte s někým jiným.A když problém i po tom, co vás ujistí, že bude odstraněn, tak není, tak musíte znova vysvětlovat věci někomu jinému a nakonec mě poslali na pobočku.Nechala jsem se přemluvit a přešla k Vodafonu a nastal problém s přenosem čísla.Protože paní, která sepisovala smlouva, to tam neuvedla,ale napsala nové číslo i když z O2 číslo uvolnili a Vodafon mě napsal i datum ,kdy bude přeneseno.Nakonec jsem musela na pobočku, kde smlouvu úplně zrušili a napsali novou,ale již bez těch výhod, které mě nabízela paní původně,že prý to nejde,že to byla akce.Ještě, že mám pevnou linku a mobil používám opravdu vyjímečně.Kdybych neměla internetové bankovnictví, tak ho snad zruším úplně.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2012 8:37, zdehof

Přece jen existuje aspoň částečná náhrada. Jelikož jsem měl k pevnému internetu i mobilní 3g od Ufona, nabídli mi i telefon tarif 100 min za 200 Kč. Co je navíc je 1 Kč/min. Teď jsem dostal vyúčtování a platím 650 Kč za bratru 624 Kč za mobilní net a cca 200 min hovorů. Nevýhodou je menší pokrytí, někde mizerný signál a nemají rooming. Na druhou stranu jsem platil T mobilu jen za hovory 1 200 Kč měsíčně. Teď musím snížit tarif T mobilu na minimum a čeká mne bohužel nošení dvou telefonů, ale úspora je obrovská cca 900 Kč za měsíc.

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

29. 6. 2015 15:54 | David

Naštěstí dnes existují způsoby jak si zajistit výhodný tarif, regulovat cenu nebo prostě odejít kdykoli se Vám zlíbí. Pokud Vás zajímají výhodné tarify napište si o podrobnější info. Rozhodnete se na zakladě zaslaných informací. Na staří zpravy nezaleží, napište si kdykoli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2013 8:49 | Bob

Uz jsem od nich odešel, jediné čeho lituji že jsem to neudělal dříve. Dnes mám za stejnou cenu 3x více minut a účtování po 1 minutě vteřinové. Těším se na dobu, kdy tato firma u nás jednou pro vždy zkončí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2013 8:47 | Bob

Uz jsem to udělal, jediné čeho lituji že jsem to neudělal dříve. Dnes mám za stejnou cenu 3x více minut a účtování po 1 minutě za vteřinu. Těším se na dobu, kdy tato firma u nás jednou pro vždy zkončí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2013 6:14 | Crash

Jistě že O2. Zkušenosti naprosto otřesné. Hrozné jednání firmy vůči zákazníkům, hrozné ceny, hrozné problémy. Co šlo, to se přehlásilo jiným poskytovatelům (hlavně místním). Ať se vzpamatujou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 9. 2012 11:41 | Spring

Take it or leave it mr. Mahas :-)
Máte svobodnou volbu. jestli nikoliv, tak jste pouze ovce ve stádu. A pak dobře Vám tak. Řekl jsem jen svůj názor, na který mám právo, zaplaťbůh zaručený i ústavou. A za tím co jsem řekl si stojím. Lidi plkají hodiny o ničem a pak se diví, jak je to drahé. A zase - dobře jim tak. Dokud nezmění své spotřebitelské chování, nechtějte změnu násilím. Mléko za dve koruny taky už nebude, vzpomeňte jak vás pro něj máma posílala do sámošky...nebo jste snad pro tento evropský bordel, kde se reguluje úplně všechno a ceny jsou křivé a ještě křivější? A proto sbohem starý kontinente! Mějte se tu fajn, v té zaprděné ukřivděné kotlince. Já mizím na NZ!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2012 16:59 | Petr

Protože je u nás zlodějna postavena jako vrchol podnikání, my jsme takový troubové, že se tomu neumíme, nebo snad ani nehodláme důsledně postavit JAKO JINDE !!!! ŽÉ !!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2012 6:03 | Mahas

No to jsou ale pekne socialisticke zvasty, coz? Tak si je pojdme rozebrat.
1. nikdo, ani autor clanku, nechce aby mobilni operatori poskytovali svoje sluzby v CR zadarmo, ale aby nabizeli za porovnatelnou cenu ( s okolnimi zememi, at nechodime daleko ) taky porovnatelne sluzby - co do obsahu a kvality!! A to se zjevne nedeje, protoze mame nejhorsi pokryty 3G internetem v ramci Evropy a pritom nemame ani zdaleka nejhorsi geograficke podminky, nejvyssi zdaneni, nejvyssi mzdy zamestnancu.
2. Ohledne tech vasich "zbytnych veci" - elektrina je v CR priblizne stejne draha jako je v sousednich zemich, to same plyn, najmy ( s vyjimkou Prahy a Brna ) jsou porad zatracene nizke, v porovnani k prumernemu platu i absolutne - v porovnani s okolnimi zememi. Je jaksi treba vzit na zretel, ze za komancu si ceny stanovovala nejaka ekonomicka komise a nikoliv trh. Navic - a to je treba zduraznit, CEZ je polostatni firma, ktera odvadi do rozpoctu vice nez mobilni operatori a stat ma hezky zajem na relativne vysoke cene elektriny a ne naopak. S tim vodnym je to podobne ( vodarny vetsinou patri kraji nebo mestu , podobne mnohde teplarny ), operatori jsou nadnarodni soukrome koncerny s cilem maximalizace zisku a chovaji se presne tak, jak jim regulator dovoli. A ten jim dovoli odirat lidi, proc ne :-)
3. potraviny? Ano , mame nekvalitni a relativne drahe potraviny...a proc? Protoze je kupujeme... a jestli chcete vyblafnout s blabolem, ze jist se musi, tak ja vam rikam, ze v ramci Evropy je mira obezity v CR 4. nejvyssi v cele Evrope. Zereme jak nezavreni, ve spotrebe alkoholu na hlavu jsme dokonce druzi v Evrope ( mozna to bylo jen pivo, uz si to presne nepamatuji, ale to nehraje roli, protoze to jsou proste a jen prazdne kalorie ). A kvalitni potraviny se daji koupit i tak. A zelenina s ovocem stoji na kg vahy rozhodne mene nez chleba nebo cukrovinky
4. kolik operatori odvadi do rozpoctu? Vite, ze je mi to totalne jedno? Protoze oni jeste vic vyvadi ven. Protoze jim ty dane musi zaplatit koncovy zakaznik a ten ( krome zde zminovaneho VoIP ) nema moznost vyberu, protoze ceny jsou stale neporovnatelne vysoke ( ve srovnani s danou kvalitou i kvantitou sluzby a cenou v porovnani s okolnimi staty ) . Takze operator nejdrive okrade/oskube zakazniky a pak cast milostive vrati statu do rozpoctu, ktery z toho jeste podstatnou cast prosustruje? Nebylo by lepsi, kdyby diky konkurenci byl operator nucen sit a sluzby vylepsovat ( kauza trikat objednaneho modemu je proste hnus, velebnosti ). To se zde realne nedeje. Jedine, co se "zlepsuje" , jsou marketingova oddeleni jednotlivych operatoru a vyrobci reklam, kteri zkousi nove a nove triky, jak lidem vnutit predrazene tarify nebo prepaid karty :-) Ale realna konkurence na poli mobilnich operatoru tu teda neni ani omylem.
5. Statem podporovane koureni tabakovych vyrobku ( marihuany se fakt netyka :-) ) a piti alkoholickych napoju vede jen k trvalemu postupnemu narustu spotrebni dane, ale protoze to uz prekrocilo unosnou mez, tak se vyplati Vietnamcum pasovat sem tabak a prodavat ho vsude mozne, vyplati se vycurankum pancovat alkohol metanolem ( jediny duvod je vyhnout se placeni teto dane, chutove se to nepozna ). Cim je toto zbozi drazsi a kontrola je mizerna ( a to realne je, nemame policejni stat a problemy s pasovanim cigaret i alkoholu treba velmi dobre znaji v severskych zemich, ale i bohatem Nemecku ), tim vetsi je to lakadlo pro mafii a podvodniky. Kdyz by nemirne piti alkoholu a koureni cigaret ( oboji se da prokazat laboratorne - zduraznuji, ze nemirne !! ) vedlo automaticky ke zvyseni zdravotniho pojisteni daneho clovicka o 100%, oni by si to konzumenti rozmysleli a ti co ne, tak by treba kvuli dluhu na pojisteni skoncili v exekuci... Jenze tady je osobni zodpovednost z lidi sejmuta a proto panacek Vsechnovim a Vsemurozumim Doc. Heger vyhlasi naprosto nesmyslnou prohibici ( a to rikam jako abstinent ). Proste je politicke gesto, ktere vubec nic neresi.
6. Kde se ve vas bere ta drzost neco lidem doporucovat a kecat tady o virtualnim stesti. Je to kazdeho volba, pri cem se citi dobre. Ne kazdy je z pobytu v prirode v extazi, ale vy asi znate tu jedinou spravnou cestu, coz? Dekuji, nechci, zazival jsem do svych 18 let pod vedenim soudruha Husaka. Uz nikdy vice
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2012 0:15 | Luky

O2 je to zcela jasne. S takovou bandou nespolehlivych, infantilnich a snad i naprosto bezmozkovych clenu jsem se nesetkal. Na stesti mam par pratel pracujici pro tuto firmu, takze vim, ze nekolik malo mozku tam zustalo, bohuzel je jich ale malo. Tesim se na den D az mi s nimi vyprsi smlouva a s radosti od nich NAVZDY odejdu. O2 je dle meho nazoru nejhorsi trest pro tuto zem. Nejvetsi operator, nejvetsi telekomunikacni firma v teto zemi a snad i mozna kvuli tomu maji nejvetsi bordel ve vsem co delaji. Myslim si, ze vyse uvedene clanky to patrne dokazuji :-D
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 20:35 | Mahas

Ale ma, ma problem, kdyz bydlite " v lese", kde je problem i EDGE, tak na VoIP zapomente,to muzete doma, pres internet od lokalniho providera, ale kdyz chcete volat pres mobil pres VoIP, tak mate smulu, hovor proste spadne nebo se vubec nespoji. Vlastni zkusenost
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2012 14:04 | xls

Kdo chce levně volat, není to dneska žádný problém. Stačí si udělat VoIP, pak stojí volání do českých mobilních sítí pod 1,- Kč, na pevné a skoro všude do zahraničí ještě mnohem míň, kvalita lepší než mobily.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 11:14 | ferda

Potrefená husa z O2 zakejhala. Musím se už tomuto argumentu že Češi by chtěli vše zadarmo a o zbytečným voláním smát. Ostatně ten se objeví pod každým podobným článkem upozorňujícím na to, že je u nás mobilní volání nehorázně předražené. Podle mě dokonce nejdražší NA SVĚTĚ. Fakta prostě hovoří jasně. Máme nejdražší nejnekvalitnější mobilní služby. Proč je u nás tak mizerné pokrytí sítěmi 3G i když mají u nás operátoři největší zisky? Proč se to neprojevuje např. v inovacích (pokrytí 3G atd.)? Takto vysoké ceny prostě nemají ospravedlnění. Takže Češi nechtějí nic zadarmo. Jen chtějí za své peníze služby, jejichž cena je odpovídající množství kvalitě těchto služeb a není "vycucaná z prstu". Všem bych doporučil aby začali používat alternativy (VoIP Callback - dneska už za 2Kč/min s tarifikací po sekundách, Mikrotech,Voocal aj.) Čím více lidí to udělá, tím lépe. To jediné na ně může platit. Postupně omezit volání u velké trojky. Stačí když každý část provolaných peněz utratí na oIP a v celku to pro naše nenažranou trojku bude velká ztráta.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2012 11:01 | miki

O2 jasně, když jsem chtěl rušit pevnou s internetem, tak mi nabídli poloviční tarif - souhlasil jsem,ale po dvou měsících mi utomaticky přišla faktura na původní vyšší částku, tak jsem to reklamoval, strašně se mi omlouvali a že to příště odečtou. Nic neodečetli a ještě mi dali přirážku 50%!!! Tak tím jsem s nimi skončil nadobro. S t- mobile to není ale o nic lepší, dvakrát týdně mi někdo vyvolává a nabízí "lepší" - rozumějte drahší tarif, už jsem na ně sprostý a rovnou je posílám do pr....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 10:08

Nemusíte jmenovat. Je zcela jasné, že se jedná o TELEFONICA O2! :-DDD
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 9:41 | Spring

Ať už je konečně vše zadarmo! To je motto všech v ČR. Ale podívejte se kolem sebe proboha! To volání to je zbytná věc, lidi melou kraviny, stovky minut proplkány, ale proč se nemluví o vodě? Zdraženo 80× !! Plyn 10×, Elektřina 8×. To jsou věci, které potřebujete každý den, podívejte se na potraviny, drahé a předražené, nekvalitní, všichni kupují a drží pusu. Všude omezení, zákazy, příkazy, poplatky za kde co, do toho neschopná, nebo všeho schopná vláda. Strašidelný mix. Jenže do operátorů se trefuje dobře, reguluje se dobře. Ale kolik operátoři odvádí do rozpočtu? O tom se dost mlčí. Stejně tak jako že je státem podporované kouření a pití alkoholu. takže lidičky, přesta%nte si stěžovat, že kraviny do mobilů, vaší modly stojí tolik, nebo tolik a běžte se radějí projít do přírody. Protože dívat se na vás, jak v tramvaji, v hospodách všichni čumíte do krabiček a prožíváte virtuální štěstí je tristní.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 9:38 | Lukáš

Vzpomínáte na pevné linky od Telekomu? Přístroje původně při rušení pevných linek nechtěli zpět a tehdy se za ně platil pronájem. Máme se dočkat, že je budou chtít zpětně zaplatit?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 8:37 | zdehof

Přece jen existuje aspoň částečná náhrada. Jelikož jsem měl k pevnému internetu i mobilní 3g od Ufona, nabídli mi i telefon tarif 100 min za 200 Kč. Co je navíc je 1 Kč/min. Teď jsem dostal vyúčtování a platím 650 Kč za bratru 624 Kč za mobilní net a cca 200 min hovorů. Nevýhodou je menší pokrytí, někde mizerný signál a nemají rooming. Na druhou stranu jsem platil T mobilu jen za hovory 1 200 Kč měsíčně. Teď musím snížit tarif T mobilu na minimum a čeká mne bohužel nošení dvou telefonů, ale úspora je obrovská cca 900 Kč za měsíc.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 8:22 | Marcela

Já jsem byla u všech třech operátorů a nejsem spokojena ani s jedním.To jsou samé soutěže a bonusy a já nevím co ještě,ale kdyby udělali přehledné levné tarify,tak se na všechno ostatní mohou vykašlat.Také mě štve, že když voláte do call centra pokaždé mluvíte s někým jiným.A když problém i po tom, co vás ujistí, že bude odstraněn, tak není, tak musíte znova vysvětlovat věci někomu jinému a nakonec mě poslali na pobočku.Nechala jsem se přemluvit a přešla k Vodafonu a nastal problém s přenosem čísla.Protože paní, která sepisovala smlouva, to tam neuvedla,ale napsala nové číslo i když z O2 číslo uvolnili a Vodafon mě napsal i datum ,kdy bude přeneseno.Nakonec jsem musela na pobočku, kde smlouvu úplně zrušili a napsali novou,ale již bez těch výhod, které mě nabízela paní původně,že prý to nejde,že to byla akce.Ještě, že mám pevnou linku a mobil používám opravdu vyjímečně.Kdybych neměla internetové bankovnictví, tak ho snad zruším úplně.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 7:07 | michal

Jo jo operátoři, funguje na ně jen výhružky odchodu. Když jsem si zřizoval podnikatelský tarif, tak jsem si taky užil pár hodin přesvědčování. Musel jsem oslovit dva operátory ať mi udělají nabídku a že si pak vyberu tu nejlepší. Vždy když jsem došel k tomu druhému a oznámil jsem jim, že jejich nabídka je pro mne nemyslitelná, že konkurence mně nabídla lepší tarif, tak hned snižovali a rozdávali telefony a služby navíc jak na běžícím páse. Nakonec jsem dostal telefon v hodnotě 12000 Kč a podepsal jsem smlouvu. Paní mně oznámila že můj tarif aktivují do 2 hodin a pak si mám dojít na přepsáni na ičo. Druhý den aktivace neproběhla. Došel jsem na prodejnu, tam již byla jiná slečna, vše jsem ji vysvětlil. Hned mně vpálila, že smlouvu kterou jsem podepsal neexistuje v systému a vyčetla mi jak jsem mohl dostat tak výhodný tarif a drahý telefon zdarma. Nakonec jsem musel podepsat další smlouvu s tím, že mně musí nabídnout dalši telefon zdarma. Ten jsem odmítl, spíše z dobré vůle. Nakonec toho všeho mně volali z Prahy že mám na stejné číslo dvě smlouvy, jak je to možné, co jsem to provedl atd. Do telefonu jsem nepříjemnou paní slušne seřval proč na mě útočí ať si proškolí svoje lidi na pobačkách. Suma sumarum po dvou dnech na pobočce tarif za 1200 Kč 7hodin volání zdarma 500 sms a internet v telefonu plus již zmiňovaný telefon.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2012 4:58 | Mahas

Ja si tipnu :-), O2 :-))) Akce "modem na trikrat" a prava ruka nevi, co dela leva, by na ne sedela nejvic. Ale je smutnou pravdou, ze podobne historky jsem zaslechl o vsech trech nasich radoby si konkurujicich operatorech. Bordel v uctovani je uz asi tak casty, ze ho redakce ani nezminila. To byva jedna z nejcastejsich historek
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Pavel Bém

politik

Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Bém
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services