Krize Evropy, nikoliv eura

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 8. 12. 2011 | 10 komentářů
Tvrdohlavé trvání na principech za každou cenu už stálo Evropskou unii příliš mnoho. Nastal čas na pragmatické řešení – anebo na rozpad.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2011 21:33

omyl. to nema se solidaritou nic spolecnyho. evropa rozdava penize, ktery nema, a rozdava je lidem, ktery si je nezaslouzej. flakaci, povaleci a levicaci prozrali budoucnost nasich deti. a prouza byl jeden z tech, kterej jim pritom radil jak na to...

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 12. 2011 8:22, neugebauer

V EU je právě solidarita po celou dobu. Zatímco v Číně nebo v USA je solidarita zaštítěná mocá centrálního státu, spolupráce v EU probíhá víceméně dobrovolně.
I uvnitř jednotlivých zemí se děje řada věcí nedobrovolně, tak už to prostě v lidské společnosti bývá. Nikdo neplatí rád daně a každý by chtěl raději dálnici u svého města než v sousedním kraji.
Problémem oponentů EU typu Klause je, že jako alternativu nadnárodního společenství nabízejí národní demokratickou kontrolu. Ta ale také nefunguje. Kontrola daňového systému funguje mnohem efektivněji pod hlavičkou nezávislých sdružení (jako Bund der deutschen Steuerzahler) a medií

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

9. 1. 2012 12:24 | sara

Jen vláda je čím dál tím víc chamtivá.Bude to trvat delší dobu než lidé pochopí co se tu vlastně děje.Mějte oči otevřené.V roce 2013 až 2015 bude veliká drahota v Čechách,lidé bez prace,samá exekuce,a to je jen začátek toho co na Vás chystají.Zustane jen Hora Říp a hořké pivo. Změny klimatu nastanou v roce2012.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 12. 2011 11:55 | V.Mlich

Je to přesně naopak: současné problémy jsou důsledkem přebytku socialismu v EÚ. Jenže ten, jako každý socialistický pokus, jednou padne (a doufám, že brzy) a kapitalismus zas bude mít navrch. To je přírodní zákon, jako že kámen po upuštění padá k zemi.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 12. 2011 21:33

omyl. to nema se solidaritou nic spolecnyho. evropa rozdava penize, ktery nema, a rozdava je lidem, ktery si je nezaslouzej. flakaci, povaleci a levicaci prozrali budoucnost nasich deti. a prouza byl jeden z tech, kterej jim pritom radil jak na to...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 12. 2011 12:55 | Bobr

Souhlasím s panem Prouzou. EU je postavena na solidaritě. Nyní je však solidarita pro většinu státu příliš ožehavým politickým tématem. V Evropě můžeme mluvit o krizi hodnot. Státy jsou pod tlakem nadnárodních korporací, které nezajímá nic jiného než zisk bez ohledu na cokoli. Tomu se přizpůsobují politici i běžní občané. Všichni chtějí všechno, ale nikdo nechce platit daně. Nyní nesmíme podléhat populistům, kteří vidí rychlá řešení.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 11:24 | Honza

Je naprosto naivni si myslet, ze politik vyresi nejaky ekonomicky problem !Politik potazmo servant velkych penezomencu v pozadi tento chaos zpusobil a ne platci jejich experimentu. Rozpadem eurozony se opravdu tak nic obrovitanskeho nestane, pokud to politik nebude kocirovat jinam..Lide a obchodni partneri se jiste domluvi i bez politiku a svoji duveru si dokazuji a musi dokazovat jinak ! Nebudeme si nalhavat, ale chaos vzdy pusobil jako balzam na zajmy lidi, kteri na chaosu vydelaji a nasledne nastavi nova pravidla - jejich. Vlada ( politik ) nepracuje, nepodnika, jenom prerozdeluje, manipuluje a tudiz krade. Nami neovlivnitelna vlada vyssiho celku EU to dela rafinovane a ve velkem ( nazvy a PR to mu vymysli dnes prumerny zak stredni skoly ekonomicke ). Jedina cesta je zpet k narodnim menam a suverenim ekonomikam a ekonomickym subjektum bez politickych vlivu a manipulaci a buzeraci od urednika. Jedina vec, ktera si zaslouzi opravdovou ranu a z gruntu prosvitit a predelat je - cely monetarni system na kterem toto jiz zpola potopene plavidlo jede.. Velmi me pobavil navrh US FEDu, ze uvolni prostredky do IMF a ten je pak prerozdeli jako zachrany balik do EURO-zony.. To je ekonomcky vtip roku, vezmeme-li v potaz, ze uz i prolhana masova media musela priznat hrozici bankrot financi USA ! Jejich dluch je nezplatitelny a to jak vznikal a proc je mozne se dovedet pouze hlubokou analzyou US monetarniho systemu, FEDu, a vsech tech ,,too big to fail" ( prilis velkych aby zkachovaly )co stoji za timto...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 9:49 | eďa

Podle mě nejde o krizi eurozóny, ale o krizi politického eura -eura se zápornou hodnotou -politickým a diktátoirským dluhem, který není životaschopný - nikdo ho nechce splácet, zmítá se ve vzduchu jako vzducholoď bez kapitána -v bouři než konečně praskne a pak se státy zase vrátí ke svým národním měnám. Očekávám více svobody jednotlivce, nižší daně, větší odpovědnost politiků - poučení se z chyb budování euroekonomiky na dluh a vůbec obecného odplevelení každé živé bytosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 8:22 | neugebauer

V EU je právě solidarita po celou dobu. Zatímco v Číně nebo v USA je solidarita zaštítěná mocá centrálního státu, spolupráce v EU probíhá víceméně dobrovolně. I uvnitř jednotlivých zemí se děje řada věcí nedobrovolně, tak už to prostě v lidské společnosti bývá. Nikdo neplatí rád daně a každý by chtěl raději dálnici u svého města než v sousedním kraji. Problémem oponentů EU typu Klause je, že jako alternativu nadnárodního společenství nabízejí národní demokratickou kontrolu. Ta ale také nefunguje. Kontrola daňového systému funguje mnohem efektivněji pod hlavičkou nezávislých sdružení (jako Bund der deutschen Steuerzahler) a medií
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 7:39 | Pavel

Jaká krize solidarity? V EU nikdy solidarita nebyla, jen administrativní systém vynucovaný nátlakem a obtížně kontrolovatelný. Systému přerozdělování používanému v EU totiž chybí základní znak solidarity - dobrovolnost. Myslíte, že třeba Slovensko přistoupilo k Eurovalu ze solidarity, nebo ze strachu ze sankcí?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 7:22 | lenka

Stále sleduji dění v EU, s něčím souhlasím, s něčím ne. Nakonec ale je opravdu třeba pevnějších otěží, protože přílišná svoboda a benevolence svádí politiky ke zneužití.Jakákoliv koruna navíc, místo aby šla na dluhy, jde na odměny, jen si ještě užít. Těch dluhů je už tak moc, že je stěží někdo zaplatí, ale půjčuje se vesele dál a tak škrty a úspory budou stále hlubší, tak jak budou narůstat úroky z půjček, protože všechny tyto peníze, tak drasticky vydřené z lidí, jdou na stále zvyšující se úroky z dalších a dalších půjček. Takže teď už si říkám, je to černá díra a buď do ní celá Evropa spadne nebo ukočíruje odvrácení i se změnami, které jsou prostě nutné kvůli nezodpovědným, populistickým a rozhazovačným politikům. Svým způsobem jsme k tomu přispěli, že jsme to ty politiky nechali tak dlouho dělat, že jsme byli pasivní, nekontrolovali je a oni, v okamžiku zvolení chytli moc a příležitost a dělali to, co uznali za vhodné, ne to co je dobré pro lidi a stát. A teď je třeba zaplatit účet.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 3:37 | josef

Možná přijdou i nepokoje a války, ale určitě ne jako důsledek rozpadu Evropské unie.Hlavní výbušnou silou je narůstající sociální nerovnost v důsledku bezprecedentně narůstajícího monopolního kapitalismu. Kapitál, který vlastní stále menší počet lidí je zneužíván prostřednictvím ovlivňování zákonu a politiky k dalšímu ožebračování většiny lidí. Evropská unie v dnešním pojetí je jen prostředkem monopolního kapitalismu přerůstajícím hranice jednotlivých států.V případě rozpadu ji nebude vůbec škoda.Protože většina vykořisťovaných zejména v Evropě je poměrně na vysoké inteligenční úrovni, doufám, že si to již dlouho nenechá líbit a s podobou, v kterou přerostl dnešní kapitalismus se rychle vypořádá. A věřím, že kladné stránky společné Evropy si už její obyvatelé nenechají sebrat. Vždyť i se sousedem, který všechny peníze prožere a prochlastá můžu žít celkem v pohodě i když já nejím a nepiju a třeba si za vydělané prachy stavím barák.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Chrenek

podnikatel, Moravia Steel

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Tomáš Chrenek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services