Poslední záchrana pojišťovny? Vlastní kapitál

Pokud pojišťovně selžou obvyklé zdroje, jako je zaplacené pojistné, rezerva, zajištění či výnosy, musí mít poslední záchrannou brzdu před bankrotem. Tou je základní kapitál vložený akcionářem. V jaké výši a jak se tvoří? Je jeho objem požadovaný zákonem dostatečný? Na české pojišťovny čeká tzv. Solvency II., co to je?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2005 14:40, Josef Lukášek

Nejsem účtař, jsem pojistný matematik. Omlouvám se, ale pro mě je to rezerva matematická, tedy počítaná matematikem a ne stanovena nějakým právním předpisem. Vím, že je pro to "právní" výraz technická rezerva, ale při psaní mi to uteklo.
Pokud si myslíte, že to snižuje hodnotu předané informace, dejte mi vědět a já požádám redakci o přeformulování.

Ještě jednou se Vám omlouvám.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

19. 8. 2005 19:28 | Agresor

Zajímá někoho odliv peněz z České pojištovny a.s.Pokud byla z poloviny státní nevydělávala asi nic.Jen co ji někdo koupil,tak každý rok vejvar 4 miliardy.Odkud se ty peníze berou.Pojistné se zdražuje.Klientům se připisuje u pojistek životních asi kolik.A co základní jmění České pojištovny a.s zvyšuje se a nebo se snižuje-viz obchodní restřík. Věřím tomu.že účetně vše sedí,vše odpovídá všemu.Kde pojištovny umistují peníze-vsaďte boty,že hodně peněz jde do státních dluhopisů. Až přijde státní bankrot-co se stane.Nyní největší hit pojistky u hodně pojištoven-investiční pojištění, kde volné peníze bez jakékoliv ochrany budou prý investované do fondů.Tam jsou určitě peníze nepojištěné a pokud se nebude dařit tak klient legálně o peníze přijde a ještě se mu finanční poradce vysměje.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2005 9:28 | Kritik

AIG už nějakou dobu 3A nemá, neboť je ztratila kvůli skandálům, které ji provázejí v USA. Tím už se tu ale nikdo nechlubí...
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2005 14:40 | Josef Lukášek

Nejsem účtař, jsem pojistný matematik. Omlouvám se, ale pro mě je to rezerva matematická, tedy počítaná matematikem a ne stanovena nějakým právním předpisem. Vím, že je pro to "právní" výraz technická rezerva, ale při psaní mi to uteklo. Pokud si myslíte, že to snižuje hodnotu předané informace, dejte mi vědět a já požádám redakci o přeformulování.
Ještě jednou se Vám omlouvám.
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2005 14:31 | Josef Lukášek

Pane R2D2, musím se přiznat, že neznám přesně, jak se stanovují ratingy, ale jistě to bude spojené s kapitálovou silou společností a ještě bych předpokládal, že bude přihlíženo ke stabilitě výsledků společnosti v minulosti a výhledu budoucích možností. Nicméně máte pravdu, že zde je spojitost a čím více kapitálu mám "v zásobě" tím jistě bych měl mít vyšší rating (pokud ostatní rizika jsou stejná). Ještě k danému článku: pokud si vzpomínám na diskuse ke zmíněným ratingům, bylo jednoznačně ratingovou agenturou oznámeno, že stanovení proběhlo na základě veřejně dostupných údajů bez možnosti jít hlouběji do struktury jednotlivých společností, takže rating byl hodně "obecný". Pokud si ještě vzpomínám v materiálu, který jsem viděl, bylo napsáno, že zmíněné pojišťovny (kromě AIG kvůli které toto ohodnocení vzniklo, aby se mohli pyšnit svým AAA) o rating nepožádala a tedy nemohlo dojít k podrobnému prozkoumání relevantnosti výpočtu. Tím ale nechci snížit ani trochu hodnotu informace pro klienta, tedy to že existuj pojišťovny "bezpečnější" a "rizikovější".
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2005 22:31 | R2D2

Pane Lukášku, mám dotaz. Nevěřím příliš ratingům pojišťoven jež publikuje SandP (můj názor: publikují záměrně špatné public ratingy, aby donutily pojišťovny zaplatit si drahý rating). Co kdyby se srovnal jejich public rating (viz. http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?IDP=1&NewsID=3191) s poměrem vlastní kapitál/požadovaný kapitál dle Vašeho článku.
Zajímalo by mě, zda by zde byla nějaká korelace a také, která pojišťovna je kapitálově nejsilnější (tedy nejstabilnější) dle tohoto ukazatele a která je kapitálově nejslabší (abychom se jí vyhnuli:). Myslím, že takto jednoduché výpočty jsou mnohem méně zpochybnitelné, než celá "slavná" metodologie tvorby veřejných ratingů.
P.S. Neuplynulo ještě mnoho času a už se public rating publikovaný ve výše uvedeném článku ukazuje jako zcela zpackaný. Amcico-AIG mělo AAA, agentura bezmyšlenkovitě přejala jakousi záruku mateřské společnosti Ta má teď místo AAA pouze problémy. Dále hodnocení ČPP jako B - neměli odvahu tam dát skutečné hodnocení mezi C a D nebo se prostě z public materiálů nedá vyčíst skutečný stav? Kapitálová injekce Kooperativy 300 mil. byla nutná a zavřela kritiku státního dozoru.
O čem tedy pak svědčí public rating? O ničem. Proto by jednoduchý ukazatel sestavený z čísel výsledovky a rozvahy byl mnohem lepší a serióznější než čísla publikovaná pro český trh od SandP.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 8. 2005 12:36 | Kobi

Píšete: "Dalšími "zdroji" pro výplatu pojistného plnění jsou natvořené rezervy (z předchozího zaplaceného pojistného), sjednané zajištění (předplacené z předchozího zaplaceného pojistného) a výnosy z umístění matematických rezerv. " Obávám se, že matematické rezervy investovat nelze - investují se technické rezervy...
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Čech

fotbalová legenda a investor

Tomáš Sedláček

ekonom

Petr Čech
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Tomáš Sedláček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services