Outsider, nebo favorit?

Martin Zika | | 26. 8. 2004 | 14 komentářů
O tom, že se ekonomika evropských zemí pomalu plazí za pádícími Spojenými státy, dnes pochybuje jen málokdo. Hovoří se dokonce o neotřesitelné americké nadvládě. Jenže časopis The Economist před časem upozornil, že výsledky podrobného zkoumání statistik a dalších údajů ukazují něco zcela jiného.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 8. 2004 21:04, Cyrilek

To by asi moc dobře nešlo. Představ si, že ti lidé od nulové nezaměstnanosti by museli být zahrnuti do statistiky průměrných výdělků. to by asi musel ČSU vykazovat průměr ne 17 tis. ale přibližně průměr z 60. let a to by byla velmi špatná vizitka.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 8. 2004 17:09, Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Já se přiznávám, i bez mučení, že na položenou otázku odpovědět, natož jednoznačně, prostě neumím!
Navíc asi nutno rozlišit, zda-li se o věc zajímám pro své krátkodobé či nejvýše střednědobé spekulace, nebo si jen tak zafilosofuji někam hodně dál. I třeba až za horizont mé vůbec možné fyzické existence.

Evropu jako takovou vidím, proti USA, zatím velmi NEKONSOLIDOVANOU z mnoha rozhodujících pohledů. Tedy ji vidím zatím jako těžko čitelnou, resp. míra volnosti jednání (i právě jejích jednotlivých politických součástí), tedy četnost zájmů a z toho plynoucích důsledků a rizik, je vysoká. Výhodou Evropy však je, a významnou dobu bude, existence vnitřních kolonií: tím myslím již nové současné a dále předpokládané rozšíření unie směrem na východ a jihovýchod. Včetně blízkého přeshraničí, kde se ale postupně, jako konkurent, může se svými odlišnými zájmy později znovu objevit Rusko. To vše však samo o sobě dává zatím Evropě možnost významnou dobu profitovat, a to právě a také na postupném růstu spotřeby na těchto nových a přeshraničních územích, odkud budou naopak zajištěny surovinové zdroje a zatím levná pracovní síla. Tak si může, případně, Evropa dlouhou dobu vystačit z velké části i sama se sebou. Když se navíc bude, ke svému i vzdálenému okolí, chovat navýsost pragmaticky, vyváženě a bez třeba i kýmsi jiným vnucených předpojatostí.
Proti Evropě naopak již plně KONSOLIDOVANÉ a homogenní Spojené státy jsou, jak se mi jeví a co se týče spotřeby, na samé hranici současných možností trávení. Prostě papat dál už moc nejde, nebo s velkými obtížemi. Navíc zajištění pokud možno levných (budoucích) zdrojů odjinud bude pro Budulínka asi čím dál tím více spojeno s různými formami SILOVÝCH řešení. Které jsou a budou nákladné, avšak ještě dlouhou dobu ÚSPĚŠNĚ uskutečnitelné právě pro současný technologický náskok a pro již uvedenou konsolidaci USA jako politické, hospodářské a především vojenské jednotky. Což dnes Evropě právě chybí. Pro další bezprostřední vývoj zde bude také významné, do jaké míry se USA budou, tak jako dosud a nikoli nestranně, dále angažovat ve prospěch sionistických zájmů státu Israel. To je dle mne, v dnešních souvislostech, stále latentní rozbuška s těžko předvídatelnými dopady: žel, hodně drahá rozbuška a na účet také amerických daňových poplatníků. Současný americký prezident a kandidát je, prý, s těsnými vztahy na křesťanské sionisty, jeho vyzyvatel z opozice je židovského původu: zda-li je také sionista nevím, jeho názory zatím, žel, neznám, avšak riziko další eskalace konfliktu s metastázami do oblastí právě surovinových zdrojů je možné. A tak, babo raď, co s americkýma akciema!



-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

31. 8. 2004 4:19

Americky delnik pracuje kazdy rok o jeden mesic dele, nez delnik v Nemecku, nebo ve Francii. Bude to tezke ty U.S. dohanet v produktivite. Cela Evropa je nacichla socializmem. Hlavne jak dostat neco za nic. Hlavne jak mit volno, cim delsi dovolena,tim lepsi. Jedina vec, ktera muze uspisit vzrust ekonomie v Evrope je volnejsi pristup k uveru. Dva se vezmou, potrebuji a chteji vse. Vozy, dum, nabytek, cele zarizeni. V USA to vse maji behem nekolika let. Ale tez maji obrovsky dluh. Pak kdyz prijde k volbe delani prescasu, nebo jit na pivo, tak zvoli penize. To same s dovolenou. Nebo si najdou jeste jednu praci. Vim to, prozil jsem to na vlastni kuzi.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2004 21:04 | starik

To by asi moc dobře nešlo. Představ si, že ti lidé od nulové nezaměstnanosti by museli být zahrnuti do statistiky průměrných výdělků. to by asi musel ČSU vykazovat průměr ne 17 tis. ale přibližně průměr z 60. let a to by byla velmi špatná vizitka.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2004 12:00

goldman sachs aspon opisuj poradne
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 18:28 | Michal

Pane doktore Kalivodo, ač nejsem politicky zdatný, natož zběhlý a různými politickými stranami proběhnuvší, tak musím s vámi, zcela svobodně, souhlasit. Máte recht. Ještě kouříte dýmky?
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 17:25 | Kateřina Havlíčková

Noviny - papírové i internetové - musejí mít celé portfolio článků. Kromě vlastních také zpravodajství, zajímavé články odjinud atd. Takový typ článku jako je tenhle z The Economist znamená několik týdnů práce - to není běžný novinový článek, ale svým způsobem výzkum. Takových nemají žádné noviny příliš mnoho - to je vyhrazeno odborným časopisům. Já bych spíš redakci vytkla, že články rozděluje, takže je možné je číst jen na pokračování. Jestli je to proto, že by čtenáři příliš dlouhý článek nespolkli - to nevím - tak by další části měly VŽDY vycházet hned druhý den, jinak čtenář ztrácí souvislost.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 17:10 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Pokračování:
Ale co ten ZBYTEK světa? Myslím, že se čím dál tím více HLÁSÍ o svá PRÁVA, tedy práva na SPOTŘEBU! Pokud se nepodaří nějak SPRAVEDLIVĚ ukočírovat již stávající spotřebu v Evropě, v USA a vyžadovaný RůST spotřeby právě ve zbytku světa, nejen, že se tady všichni asi zadusíme, ale hodně dlouho předtím si s dnešními akciemi budeme moci vytapetovat třeba WC: tedy pokud ještě budeme vůbec moci mít kryté, obezděné a splachovací voňavé WC :-(( Z tohoto, dlouhodobého pohledu, se mi v článku použitý "aparát" na hodnocení "ekonomik" zdá směšný a žalostně nedostatečný, rovněž tak nastolené "problémy" a vygenerované "otázky" do případné diskuse.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 17:09 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Já se přiznávám, i bez mučení, že na položenou otázku odpovědět, natož jednoznačně, prostě neumím! Navíc asi nutno rozlišit, zda-li se o věc zajímám pro své krátkodobé či nejvýše střednědobé spekulace, nebo si jen tak zafilosofuji někam hodně dál. I třeba až za horizont mé vůbec možné fyzické existence.
Evropu jako takovou vidím, proti USA, zatím velmi NEKONSOLIDOVANOU z mnoha rozhodujících pohledů. Tedy ji vidím zatím jako těžko čitelnou, resp. míra volnosti jednání (i právě jejích jednotlivých politických součástí), tedy četnost zájmů a z toho plynoucích důsledků a rizik, je vysoká. Výhodou Evropy však je, a významnou dobu bude, existence vnitřních kolonií: tím myslím již nové současné a dále předpokládané rozšíření unie směrem na východ a jihovýchod. Včetně blízkého přeshraničí, kde se ale postupně, jako konkurent, může se svými odlišnými zájmy později znovu objevit Rusko. To vše však samo o sobě dává zatím Evropě možnost významnou dobu profitovat, a to právě a také na postupném růstu spotřeby na těchto nových a přeshraničních územích, odkud budou naopak zajištěny surovinové zdroje a zatím levná pracovní síla. Tak si může, případně, Evropa dlouhou dobu vystačit z velké části i sama se sebou. Když se navíc bude, ke svému i vzdálenému okolí, chovat navýsost pragmaticky, vyváženě a bez třeba i kýmsi jiným vnucených předpojatostí. Proti Evropě naopak již plně KONSOLIDOVANÉ a homogenní Spojené státy jsou, jak se mi jeví a co se týče spotřeby, na samé hranici současných možností trávení. Prostě papat dál už moc nejde, nebo s velkými obtížemi. Navíc zajištění pokud možno levných (budoucích) zdrojů odjinud bude pro Budulínka asi čím dál tím více spojeno s různými formami SILOVÝCH řešení. Které jsou a budou nákladné, avšak ještě dlouhou dobu ÚSPĚŠNĚ uskutečnitelné právě pro současný technologický náskok a pro již uvedenou konsolidaci USA jako politické, hospodářské a především vojenské jednotky. Což dnes Evropě právě chybí. Pro další bezprostřední vývoj zde bude také významné, do jaké míry se USA budou, tak jako dosud a nikoli nestranně, dále angažovat ve prospěch sionistických zájmů státu Israel. To je dle mne, v dnešních souvislostech, stále latentní rozbuška s těžko předvídatelnými dopady: žel, hodně drahá rozbuška a na účet také amerických daňových poplatníků. Současný americký prezident a kandidát je, prý, s těsnými vztahy na křesťanské sionisty, jeho vyzyvatel z opozice je židovského původu: zda-li je také sionista nevím, jeho názory zatím, žel, neznám, avšak riziko další eskalace konfliktu s metastázami do oblastí právě surovinových zdrojů je možné. A tak, babo raď, co s americkýma akciema!


-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 14:30 | Jiří Pácal

Takové články smysl mají. Vlastních témat je na penize.cz dost a tento navíc tak zcela převzatý není. Kritik II si dovoluje svoji poněkud vulgární kritiku hlavně proto, že se nepodepíše . Ať si sám zkusí něco napsat a pod vlastním jménem předložit ostatním k posouzení.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 13:09 | svb

"Řekněte mi, jaké potřebujete výsledky, a já vám vymyslím způsob interpretace statistických údajů, který je dává." Aneb - jak bysme to tak udělali, aby to nevypadalo tak blbě? No můžeme to přepočítat na cykly ekonomiky, to nikdo přesně neví jak vyapdá, tak si nějaký vymyslíme, pak tam přičteme software, protože se nám to hodí, tadyhle tuhle korekci, támhle zase jinou, sakra, sakra, pořád je to špatný, to Německo to pořádně kazí, co s tím, no tak ho vyšktneme, to je nápad, a je hotovo.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 13:05 | Fredy

Osobně si myslím, že "favorit" a to z několika důvodů. Například porovnání procenta nezaměstnaných.
1. Jak známo, tak statistika je přesný součet nepřesných čísel (tak nějak se to říká) a pak ještě že nejpřesnější statistická data jsou ta, která jsem sám zfalšoval (tuším že řekl W. Churchill).
2. K přihlédnutím výše uvedenému lze s čísli přímo čarovat. Například v Holandsku by mohli vyprávět, jak lze snížit počet nezaměstnaných pomocí dlouhodobě nemocných. Nebo jinde zase po krátkém čase přesunou nezaměstnané do sociální sítě a již je, jako uchazeče o práci, neevidují. Bylo by dobré k takovémuto článku připojit i stručné metodiky jednotlivých států. Autoři (originálu) si vybrali jen ty rozdíly, které se jim „vešly“ do záměru.
3. Opět k přihlédnutí k bodu jedna bych navrhoval čistě tzv. „českou uličku“ v pohledu na nezaměstnané. Dle mého názoru je z půl milionu nezaměstnaných velká část těch, kteří si, vedle této podpory, stejně přivydělávají. Tak to prostě jen zlegalizujme. Snižme dávky tak na 2.600 Kč, jako mají ženy na mateřské. Úřad práce by se mohl stát největším zaměstnavatelem v republice a lidé ať si dělají co chtějí. Ti, co pracovat nikdy nechtějí, tak budou hold muset utřít hubu a nebo alespoň občas máknout. A hlavní výhoda? Česká republika by evidovala NULOVOU nezaměstnanost. V rámci Evropy by to mohlo pomoci „oblafnout“ tu zatracenou USA. Pokud by to přijal za své i náš vyslanec a exportér sociálních zbytečností V. Špidla a dokázal o tom přesvědčit ostatní, tak máme vyhráno. USA bychom položili na lopatky. Chudáky.
4. Ovšem, pokud potřebuji někoho dobrého na skutečnou práci, tak musím jít hledat dál na východ. Ty první tři body nebyly o práci ale jen o statistice.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 9:06 | Mikeš

Hele, Koldo, jen ať to tisknout, třeba pro nás starší, co jsme se nenaučili anglicky. Ať máme aspoň nějaké informace.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 9:02 | Marian Kechlibar

Já jsem také velmi rád, že Peníze.cz překládají články. Ne že bych neuměl anglicky, ale na surfování po desítkách tisíc zahraničních sajt zabývajících se ekonomikou mi jako začínajícímu podnikateli nezbývá čas!! Díky a držte se dál, páni redaktoři :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 8:41 | Benedikt P.

Milý kolego, musím ti oponovat, neboť takovéto informace jsou také velice zajímavé informace. Člověk nemá čas číst spoustu novin a časopisů jen proto, aby se pak mohl pochlubit, že už to četl dříve. Naopak nevím, že by se toto téma objevilo ještě někde jinde v našich nejčtenějších novinách. Tento článek se mi naopak velice líbil a doufám, že takovýchto článků zde bude více.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2004 7:49 | ****** Honza Jan Kolda von Prágl 1 řečený Kritik II.

Author, reading and speaking english, has probably got absolutely crazy.
Aby se tam už někdo nepo... přestaňte krást témata a pište + argumentujte svoje věci a svoje názory. Ale na to asi nikdo v redakci nemá, takže zas půjde o ubohost průměrnosti. Kdo má pořád číst o tom, jak někde něco píšou, nebo kdo kde o něčem chytře informoval, aby se to dalo přetisknout.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Rusnok

ekonom a politik

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Jiří Rusnok
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services