Dlouhodobý nehmotný majetek – pozor na technická zhodnocení

Pravidla pro daňové odpisování nehmotného majetku se za dobu existence zákona o daních z příjmů několikrát výrazně změnila. Do konce roku 2000 platila pro odpisování nehmotného majetku stejná pravidla jako pro odpisování hmotného majetku. V letech 2001-2003 se za daňový náklad považovaly u nově pořízeného nehmotného majetku účetní odpisy, přičemž kapitalizační limit činil 60 000 Kč.  Od roku 2004 se nehmotný majetek znovu vrátil do zákona o daních z příjmů, aby jej od 1. ledna 2021 zase opustil.

Od 1. ledna 2021 je tedy kategorie nehmotného majetku v zákoně o daních z příjmu zrušena a výdaje související s pořízením nehmotného majetku může poplatník uplatnit postupně ve výši účetních odpisů. Na rozdíl od stavu, který platil v letech 2001-2003, není minimální výše ocenění stanovena účetními, případně daňovými předpisy a určuje jej účetní jednotka s ohledem na princip významnosti a věrného a poctivého zobrazení majetku.

V případě nově pořízeného nehmotného majetku je rozhodnutí, zda je nutné jej odpisovat podle zákona o daních z příjmů, či se účetní odpisy budou považovat za daňově uznatelný náklad, poměrně jednoduché. Komplikace mohou nastat v případě technického zhodnocení, které vždy sleduje pravidla, která platila pro podkladový nehmotný majetek. 

Pokud společnost v roce 2022 technicky zhodnotí software zařazený do užívání v roce 2019, platí pro stanovení odpisů původní pravidla stanovená v § 32a zákona o daních z příjmů a takové technické zhodnocení je nutno odpisovat po dobu minimálně 18 měsíců. Pro úplnost dodáváme, že stará pravidla platí nejenom pro způsob odpisování, ale i pro hodnotu technického zhodnocení, která činí původních 40 000 Kč.

Obdobná situace nastala již v minulosti, a to při změně daňových pravidel pro odpisování nehmotného majetku s účinností od 1. ledna 2001. Přechodné ustanovení novely stanovilo, že pro nehmotný majetek evidovaný v majetku do 31. prosince 2000 se použije zákon o daních z příjmu ve znění platném do 31. prosince 2000. To v praxi znamená, že pokud dojde například k technickému zhodnocení nehmotného majetku zařazeného do první odpisové skupiny a uvedeného do užívání v roce 2000, pak v případě rovnoměrného odpisu se použije roční odpisová sazba ve výši 25 %. 

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Ladislava Zamazalová

Gabriela Dias


Zdroj:    EY
Partners Financial Services