NSS: Pozdní podávání přiznání stačí k nespolehlivosti plátce

Nejvyšší správní soud (NSS) v rozsudku 8 Afs 307/2020 posuzoval zajímavý případ, kdy se společnost odvolala proti rozhodnutí o označení za nespolehlivého plátce DPH.

Společnost opakovaně podávala přiznání k DPH a Kontrolní hlášení se zpožděním a namítala, že pozdním podáním nemohlo dojít k ohrožení veřejného zájmu na výběru DPH, protože daň byla uhrazena a šlo jen o formální pochybení. Navíc podobné jednání správce daně společnosti dříve toleroval, a proto vzniklo legitimní očekávání, že toto jednání nebude postiženo ani v budoucnu. Společnost rovněž rozporovala použití metodické informace GFŘ, která je interním předpisem a její výklad pojmu „závažné porušení“ nemůže být pro plátce DPH závazný.

NSS postup správce daně potvrdil. Pokud metodická informace GFŘ neodporuje zákonu a pouze vykládá neurčitý pojem, pak se jí správci daně musí řídit. Jejích nečinnost při dřívějším opakovaném porušení zákona nemůže založit legitimní očekávání pro daňové poplatníky. A nakonec, i přestože DPH byla společností vždy uhrazena, samotné nepodání tvrzení včas je porušením správy daně takové intenzity, že ohrožuje veřejný zájem na řádném výběru daní. Právě daňové tvrzení slouží k tomu, aby správce daně zjistil, v jaké výši má být daň odvedena.

Rádi s Vámi prodiskutujeme konkrétní situace z praxe. V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autorky:

Jevgenija Bajzíková

Lenka Doležalová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services