Nová pravidla pro přepravu vybraných výrobků ve volném daňovém oběhu

Dne 13. února 2023 vstoupí v účinnost novela zákona o spotřebních daních1, která kromě jiného upravuje přepravu vybraných výrobků uvedených do volného daňového oběhu („VDO“). Dle stávající úpravy se tyto výrobky dopravují mezi členskými státy se zjednodušeným průvodním dokladem v papírové formě.

Nově se sjednocují pravidla pro přepravu vybraných výrobků v podmíněném osvobození od daně tak i ve VDO. Odeslání, přeprava i přijetí vybraných výrobků ve VDO včetně vystavení zjednodušených elektronických průvodních dokladů bude spravováno pomocí elektronického systému EMCS.

Daňové subjekty budou potřebovat pro každé jednotlivé místo, kde bude docházet k odeslání či přijetí vybraných výrobků, jedinečné číslo pro dopravu ve VDO (tzv. SEED ID). Dle informace celní správy (informace je dostupná ZDE) by měl být během listopadu 2022 zveřejněn formulář k oznámení evidovaného příjemce a evidovaného odesílatele.

Novela zákona o spotřebních daních dále sjednocuje pravidla pro dovoz či vývoz vybraných výrobků s celními postupy a nově upravuje režim zdanění ztrát.

Pokud budete mít k výše uvedenému tématu jakékoliv otázky, obraťte se prosím na autory článku nebo na náš poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Pavol Bezek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services