Návrh daně z neočekávaných zisků prošel druhým čtením

Průběžně vás informujeme o vývoji ohledně možného zavedení speciální daně mířící na „neočekávané“ zisky – tzv. windfall tax.

V pátek 21. října 2022 bylo oficiálně zveřejněno paragrafové znění navrhované novely mající za cíl windfall tax zavést – a to v podobě pozměňovacího návrhu ke sněmovnímu tisku 254. Shrnutí hlavních parametrů windfall tax dle tohoto návrhu jsme vám přinesli ZDE.

Věci postupují rychle, a tak již v úterý 25. října proběhlo druhé čtení tohoto tisku.

V rámci druhého čtení bylo navrženo několik pozměňovacích návrhů k oficiálnímu návrhu windfall tax – pro příklad:

  • Piráti nakonec nenavrhují posunutí období aplikace windfall tax na roky 2022 – 2024 a snížení sazby windfall tax ze 60% na 40% - zůstalo pouze u návrhu na snížení vstupního kritéria pro banky – a to ze 6 na 2 alternativně 3 mld. Kč.
  • ODS navrhuje speciální výjimku pro vybrané obchodníky s elektřinou a plynem.
  • TOP09 navrhuje snížit sazbu windfall tax na 40 %, ale jen pro roky 2024-2025 a dále doplnění vstupního kritéria pro poplatníka windfall tax z důvodu členství ve kvalifikující se skupině podniků o podmínku rozhodných příjmů za rok 2021 ve výši alespoň 50 % jeho obratu.
  • ANO navrhuje (i) navýšení vstupního kritéria úhrnu rozhodných příjmů za skupinu podniků ze 2 mld. na 6 mld. Kč, (ii) aplikaci windfall tax pouze na rok 2023, (iii) zúžení kódu NACE „35.1 – Výroba, přenos a rozvod elektřiny…“ pouze na „35.11 – Výroba elektřiny“ a (iv) omezení aplikace „přechodu poplatnictví“ při rozdělení pouze na situace přechodu rozhodných činností.

Třetí čtení by mohlo proběhnout již příští pátek, 4. listopadu.

Tuto oblast budeme nadále monitorovat.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Libor Frýzek

Karel Hronek

Tereza Pospíšilová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services